Συρεγγέλα στην “Π”: «Τα στόματα άνοιξαν στην Ελλάδα»

«Τα στόματα πλέον άνοιξαν στην Ελλάδα» επισημαίνει με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική, την Οικογένεια και την Ισότητα των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα αναφερόμενη στα περιστατικά βίας και παρενόχλησης. Αρμόδια για το δημογραφικό και την ισότητα, η κ. Συρεγγέλα μιλάει στην «Π» για την κυβερνητική πολιτική που ενισχύει τη θέση και τις ευκαιρίες της γυναίκας.

Συρεγγέλα στην "Π": «Τα στόματα άνοιξαν στην Ελλάδα»

Η εξέλιξη αυτή άνοιξε το παράθυρο ουσιαστικής παρέμβασης της πολιτείας ώστε να υπάρξει πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου. Ηδη οι 19 ξενώνες φιλοξενίας γυναικών που έπεσαν θύματα βίας στη χώρα μας, έχουν γεμίσει και με σειρά άλλων δράσεων επιχειρείται η ανάπτυξη ενός δικτύου ολιστικής προσέγγισής τους.

Η κ. Συρεγγέλα αναφέρεται επίσης στον νέο εργασιακό νόμο που θεσπίζει μέτρα που ουσιαστικά που δημιουργούν ίσες ευκαιρίες εργασίας για άνδρες και γυναίκες, αλλά και που απαλείφουν το δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια».

Να ξεκινήσουμε από το τελευταίο μείζον θέμα που αφορά τα εργασιακά. Ευνοεί τις εργαζόμενες γυναίκες, τις νέες μητέρες ο νέος νόμος;  

Ο νέος εργασιακός νόμος σχεδιάστηκε με ρεαλισμό απέναντι στις συνθήκες και τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, αλλά και με ευαισθησία απέναντι στις σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες και ανάγκες. Μέσα από αυτήν τη λεπτή ισορροπία προέκυψε μία σειρά εκσυγχρονιστικών μέτρων που δημιουργεί ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας της γονεϊκότητας, ενώ ταυτόχρονα δίνει έμφαση στην προστασία απέναντι σε φαινόμενα παρενόχλησης ή κακοποίησης στην εργασία.

Είναι χαρακτηριστικό πως με τον νέο εργασιακό νόμο θεσπίζεται, μεταξύ άλλων, η γονική άδεια 4 μηνών για γυναίκες και άνδρες, με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους 2 μήνες, δίνεται δικαίωμα χρήσης ευέλικτων ρυθμίσεων, όπως είναι η τηλεργασία, για γονείς και φροντιστές, ενώ οι άδειες λοχείας επεκτείνονται πλέον και στην υιοθεσία τέκνου ή την απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας.

Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρουμε ότι με τον νέο εργασιακό νόμο γίνεται ένα μεγάλο βήμα για να πάψουν πλέον να υπάρχουν πολλαπλές ταχύτητες γύρω από την προστασία της μητρότητας. Κι αυτό διότι, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών, αποφασίστηκε να δοθεί και στο προσωπικό του Δημοσίου που εργάζεται με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) τόσο εξάμηνη Ειδική Αδεια Παροχής Προστασίας Μητρότητας, επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ, όσο και Αδεια Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής 7 ημερών με αποδοχές.

Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί σας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος;

Τα δημογραφικά στοιχεία, έτσι όπως καταγράφηκαν και στη διακομματική επιτροπή της Βουλής το 2018, καταδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για ανάληψη δράσης γύρω από το δημογραφικό. Το ζήτημα άλλωστε από την πρώτη στιγμή απετέλεσε προτεραιότητα τόσο της κυβέρνησης, όσο και του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Γι’ αυτό άλλωστε και κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία ενός επιτελικού φορέα ο οποίος θα χαράσσει, θα συντονίζει και θα παρακολουθεί, σε κεντρικό επίπεδο, μια σειρά οριζόντιων μέτρων, που διαπερνούν όλους τους τομείς πολιτικής για τη στήριξη της οικογένειας, την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, καθώς και την ουσιαστική ισότητα των φύλων.

Αρα λοιπόν δίπλα στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στον νέο εργασιακό νόμο, και εστιάζουν στη στήριξη της γονεϊκότητας, η πολιτεία έρχεται παράλληλα να εμπλέξει τη δημογραφική πολιτική και με την ισότητα των φύλων, θεσπίζοντας μέτρα που ουσιαστικά δημιουργούν ίσες ευκαιρίες εργασίας για άνδρες και γυναίκες, αλλά και που απαλείφουν το δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια».

Επειδή δημιουργήθηκε πολύς ντόρος από το σποτ της διαφήμισης του πολυσυζητημένου συνεδρίου για τη γονιμότητα, εσάς σας ενόχλησε το περιεχόμενό του; Αισθανθήκατε ως γυναίκα να σας θίγει;  

Εχοντας ασχοληθεί παραπάνω από είκοσι χρόνια με τα θέματα ισότητας, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιο σπουδαίες σε σχέση με την εικόνα που ατυχώς προβλήθηκε μέσα από το προωθητικό video του Συνεδρίου. Η θέση τους και ο ρόλος τους στο κοινωνικό σύνολο δεν εξαρτάται και δεν εξαντλείται στην απόκτηση απογόνων. Είναι εργαζόμενες, είναι παραγωγικές, είναι επιστήμονες… Νομίζω ότι πλέον η ελληνική κοινωνία είναι πιο ώριμη από ποτέ και από μόνη της σταδιακά εξαλείφει τα έμφυλα στερεότυπα. Ισχυρότερη απόδειξη άλλωστε για αυτό ήταν οι ίδιες οι αντιδράσεις που προκάλεσε το εν λόγω video.

Το τελευταίο διάστημα άνοιξε στη χώρα μας ο φάκελος κατά της βίας. Πιστεύετε ότι είμαστε κοντά στο να κοιτάξει η κοινωνία μας κατάματα το πρόβλημα αυτό  ώστε να το αντιμετωπίσει και να σταματήσουν να υπάρχουν κλειστά στόματα;

Τα στόματα πλέον άνοιξαν στην Ελλάδα. Στόματα που ήταν κλειστά για δεκαετίες, σφραγισμένα από τη σιωπή, τον φόβο, την έλλειψη εμπιστοσύνης, μιλάνε και καταγγέλλουν περιστατικά βίας και παρενόχλησης.

Τα θύματα βρίσκουν τη δύναμη και το θάρρος να καταγγείλουν και να ζητούν βοήθεια από τις δομές μας γιατί γνωρίζουν ότι είμαστε δίπλα τους και ότι το επιστημονικό προσωπικό των δομών μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες – θύματα βίας να ξεπεράσουν τα τραύματά τους. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει, η κοινωνία έχει ωριμάσει και η πολιτεία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας σε βάρος των γυναικών.

Παράλληλα η γενική γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) συνεχίζει το σημαντικό της έργο. Οι δομές της ΓΓΔΟΠΙΦ -τα 43 Συμβουλευτικά Κέντρα, οι 19 Ξενώνες Φιλοξενίας και η 24ωρη Γραμμή SOS 15900- υποστηρίζουν όλες τις γυναίκες – θύματα έμφυλης, ενδοοικογενειακής, εργασιακής βίας και παρενόχλησης. Να τονίσουμε, δε, ότι το έργο των δομών συνεχίστηκε και κατά την περίοδο της πανδημίας. Παρά τις δύσκολες συνθήκες καταφέραμε και στηρίξαμε τα θύματα που μας ζήτησαν βοήθεια, εξασφαλίσαμε προσωρινά καταφύγια (δωρεάν διαμονή και φαγητό) σε γυναίκες που έπρεπε να εγκαταλείψουν άμεσα για λόγους ασφαλείας την οικογενειακή τους εστία, δωρεάν ιατρικές εξετάσεις από την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία στα θύματα κακοποίησης και σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» εξασφαλίσαμε δωρεάν εξετάσεις για τα ανήλικα παιδιά των γυναικών – θυμάτων βίας.

 

Αλλάζει η κουλτούρα της κοινωνίας

Πιστεύετε ότι η πολυσυζητημένη ισότητα των δύο φύλων έχει επιτευχθεί; Αν ναι σε ποιο βαθμό;  

Η επίτευξη ουσιαστικής ισότητας των φύλων είναι μία διαδικασία δυναμική, η οποία σχετίζεται τόσο με τη δημιουργία νόμων που θα διασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες και αντιμετώπιση ανδρών και γυναικών, όσο και με την αλλαγή της ίδιας της κουλτούρας της κοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα και στα δύο επίπεδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα άλλωστε αποτελεί ο νέος εργασιακός νόμος, ο οποίος ήρθε να προωθήσει την ισότητα ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας, να προστατεύσει τη μητρότητα, αλλά και να εξαλείψει βαθιά ριζωμένες πρακτικές και στερεότυπα, όπως είναι η προτίμηση των ανδρών σε θέσεις ευθύνης.

Υπάρχει κάποιο προσωπικό στοίχημα που να έχετε βάλει σε σχέση με αυτά που θέλετε να πετύχετε, μέσω της θέσης σας;   

Στόχος δικός μου, όπως και κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, είναι μέσα από την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, να πετύχουμε περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες για όλους και στήριξη όσων, και όποτε, επιθυμούν να δημιουργήσουν οικογένεια. Μια δίκαιη και κοινωνικά ισόρροπη πολιτεία δεν μπορεί παρά να φέρνει κοινωνική ειρήνη, ανάπτυξη και να ενισχύει το αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ