ΣΥΡΙΖΑ: «Χτυπάει» ο Σαμαράς, κι «ακούει» η Κουμουνδούρου

Eντονη ανησυχία προκάλεσε στην Κουμουνδούρου η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για πολιτική «ομηρία» του Κυριάκου Μητσοτάκη λίγες ώρες πριν η Αθήνα και η Αγκυρα κάτσουν στο τραπέζι των συζητήσεων.
Η «τορπίλη» του Αντώνη Σαμαρά, που με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή» εξέφρασε την διαφωνία του για τις επαφές με την Τουρκία, ερμηνεύεται από τα πρόσωπα που βρίσκονται στον στενό περίγυρο του Αλέξη Τσίπρα, ως ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη στόχευση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Στο εσωτερικό της ΝΔ ο Κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται «όμηρος» της στρατηγικής του κ. Σαμαρά που αρνείται ακόμη και την προσφυγή στη Χάγη», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, σχολιάζοντας τα όσα δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας πως «Η παρέμβαση Σαμαρά είναι ένας από τους λόγους που εξηγούν το κενό αυτό πολιτικής: φοβάται προφανώς ο Πρωθυπουργός τις αντιδράσεις της εθνικιστικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας».
Στην Κουμουνδούρου γνώριζαν ότι στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα της αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας. Προβληματίζονται, όμως, έντονα από το γεγονός πως αυτές οι εσωκομματικές διαφωνίες οδηγούν τον Κ. Μητσοτάκη σε μία αλλοπρόσαλλη -όπως τη χαρακτηρίζουν- προσέγγιση των εθνικών θεμάτων. «Οι παλινωδίες, το κενό στρατηγικής και η διαρκής κυβερνητική κακοφωνία, βλάπτουν σοβαρά την εξωτερική πολιτική της χώρας», αναφέρουν από την Κουμουνδούρου.
Την ίδια, πάντως στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την επανέναρξη των διερευνητικών εντολών. Το κόμμα τους υποστηρίζει ότι μόνο με διάλογο με την Τουρκία μπορεί να επιτευχθεί μια έντιμη συμφωνία στη βάση του διεθνούς δικαίου, είτε διμερώς, είτε με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ – οι οποίες είναι και οι μοναδικές διαφορές που αναγνωρίζει στα ελληνοτουρκικά η Κουμουνδούρου, ακολουθώντας την πάγια εθνική γραμμή.
Φρόντισαν πάντως μέσω του Γιώργου Κατρούγκαλου να στείλουν το μήνυμα προς την πλευρά της κυβέρνησης πως η «κόκκινη γραμμή» τους είναι ότι δεν δέχονται διεύρυνση της ατζέντας με θέματα εθνικής κυριαρχίας. Παράλληλα, δεν φαίνονται καθόλου αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα των επαφών, καθώς θεωρούν ότι η Τουρκία ξεκινάει με ένα «χάντικαπ», αφού όπως λένε, ο πρωθυπουργός δεν πέτυχε να εξασφαλίσει ένα πλαίσιο κυρώσεων που θα λειτουργούσαν ως εγγύηση ότι θα συζητήσει σοβαρά η Τουρκία και ότι δε θα ξαναγυρίσει στην επιθετική και προκλητική συμπεριφορά της προηγούμενης χρονιάς.

ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΓΚΙΟΚΑ