Σύσκεψη αγροτών στο Αίγιο για τη σταφίδα – “Να μην πεταχτεί στις χωματερές” – ΦΩΤΟ

Οι αγρότες, στη χθεσινή σύσκεψη, προέβλεψαν πως θα πάθουν μεγάλη ζημιά αν δεν πάρει μέτρα η κυβέρνηση. “Η ανακοίνωση της ΠΕΣ για αδιάθετες ποσότητες που προμηνύουν κατρακύλα στις τιμές”

σταφίδα

Σε τροχιά κινητοποιήσεων έθεσαν τους σταφιδοπαραγωγούς της Αιγιάλειας και γενικότερα τον τοπικό αγροτικό πληθυσμό της περιοχής, τα στελέχη του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, που πήραν την απόφαση να «φυτρώσουν» σε έδαφος επιχειρηματικής «εμπόλεμης ζώνης» για το σταφιδικό ζήτημα, διαβλέποντας πως αυτή θα οδηγήσει σε δυσάρεστες εξελίξεις το παραγόμενο προϊόν.

Ο πρόεδρος του ΑΣΑ Γιάννης Μποδιώτης, ενώπιον εκπροσώπων άλλων συλλόγων και φορέων, στην ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες βράδυ στο υπαίθριο Θέατρο «Γιώργος Παππάς» του Αιγίου, ξεκαθάρισε πως δεν μπορούσε αρχικά να έχει δημόσια θέση για το ζήτημα όταν αυτό επικεντρωνόταν σε μια εταιρία, την ΠΕΣ. Μετά όμως τη διαπίστωση ότι ο αγροτικός κόσμος άρχισε να διχάζεται, ο ΑΣΑ αποφάσισε πως δεν τον ενδιαφέρουν οι απόψεις Επιμελητηρίων και εξαγωγών, όπως και ότι δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση το απόθεμα σταφίδας στην ΠΕΣ.

«Να μην πεταχτεί η σταφίδα στις χωματερές» δηλώνει στην «Π» ο κ. Μποδιώτης, προτάσσοντας ως λύση την απόσταξη κρίσης – μέσω αποθεματοποίησης – και με την παραδοχή πως αν αυτό δεν γίνει η ΠΕΣ θα χρεοκοπήσει.

σταφίδα

Οι αγρότες, στη χθεσινή σύσκεψη, προέβλεψαν πως θα πάθουν μεγάλη ζημιά αν δεν πάρει μέτρα η κυβέρνηση. «Η ανακοίνωση της ΠΕΣ για αδιάθετες ποσότητες που προμηνύουν κατρακύλα στις τιμές, η αντιπαράθεση με μεταποιητές, ο υπουργός που νίπτει τας χείρας του κ.ά. δημιουργούν αναστάτωση στους σταφιδοπαραγωγούς, λίγο πριν τον τρύγο και με τη νέα σοδειά να κινδυνεύει λόγω περιορισμού των εξαγωγών, ενώ ήδη έχει πληρωθεί αυξημένο κόστος παραγωγής, ενώ μεγάλες είναι οι μειώσεις στις ενισχύσεις. Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να μην θέλει να εξασφαλίσει εισόδημα στον πληττόμενο αγρότη» προσθέτει ο Γ. Μποδιώτης.

Στο ερώτημα δε, αν οι σταφιδοπαραγωγοί πάνε σε τρύγο ή στους δρόμους για κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, ήταν σαφής: «Πιθανόν και Αύγουστο, αλλά σίγουρα θα έχουμε ένα θερμό φθινόπωρο»!