Σύζυγος γνωστού μοντέλου ο «εγκέφαλος» της σπείρας με τις φορολογικές απάτες

Πώς δούλευε το δίκτυο

φορολογικές

Δύο γνωστά πρόσωπα της εγχώριας showbiz, ένα εκ των οποίων εμπλέκονται στο εγκληματικό δίκτυο που έστηνε εικονικές εταιρείες για να αρπάζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το Δημόσιο μέσω ΦΠΑ, μέρος των οποίων «επένδυε» σε super cars και όπλα και «ξεδοντιάστηκε» από την Οικονομική Αστυνομία.

Από την «συμμορία των 11» που έκανε τις απάτες με το ΦΠΑ και πιάστηκε από την Οικονομική Αστυνομία, τα νήματα φέρεται να κινούσε ο 51χρονος ο οποίος κινείται στη ζώνη των νοτίων προαστίων και έχει παντρευτεί γνωστό μοντέλο- εστεμμένη των καλλιστείων με διεθνείς διακρίσεις.

Το ζευγάρι, μάλιστα φέρεται ενεργό στα social media στα οποία ανεβάζει κατά καιρούς πλούσιο φωτογραφικό υλικό από ταξίδια στο εξωτερικό, επίσκεψη σε διεθνείς οίκους μόδας, βόλτες με super cars, σαμπάνιες και χλιδάτη ζωή. Το δεύτερο πρόσωπο, κάτοικος και αυτός των νοτίων προαστίων, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει συλληφθεί- δηλώνει επίσημα επιχειρηματίας ενώ στο παρελθόν έχει απασχολήσει τα φλας των παπαράτσι για την σχέση του με γνωστό μοντέλο το οποίο σήμερα ασχολείται με το τραγούδι.

Γερή «μπαζα»

Από τους 11 συλληφθέντες του κυκλώματος, οι 10 είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Οι 3 εκ των 10 είναι τα αρχηγικά στελέχη του δικτύου που χρησιμοποιούσε πλαστές αποδείξεις, εικονικές εταιρείες και ένα δαιδαλώδες σύστημα με τραπεζικούς λογαριασμούς, μέσω των οποίων διακινούνταν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τα έσοδα από τις απάτες τους.

Η λεία είναι άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στα 70 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η φοροαποφυγή. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, και για παράβαση των νόμων περί όπλων, επιβλαβών φαρμάκων και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 23 άτομα ανάμεσα τους και ο επιχειρηματίας που είχε σχέση με το μοντέλο – τραγουδίστρια.

Πώς δούλευε το δίκτυο

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα, οι συλληφθέντες είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με διάρκεια και συγκεκριμένη δομή και οργάνωση, με σκοπό τη συγκάλυψη της μη απόδοσης Φ.Π.Α. ή της παράνομης θεμελίωσης δικαιώματος επιστροφής Φ.Π.Α., την είσπραξη παράνομου οικονομικού όφελος και την παρακράτηση παράνομων οικονομικών ενισχύσεων από τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω ανύπαρκτων εταιριών εμπορίας προϊόντων τεχνολογίας ή νομικών οντοτήτων που έχουν τα χαρακτηρίστηκα του «εξαφανισμένου εμπόρου».

Για την επίτευξη του παράνομου σκοπού τους, τα μέλη της οργάνωσης:

Χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα και ψευδείς δηλώσεις για τη σύσταση των εταιριών, ενώ υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις μισθωτηρίων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, δήλωναν ως έδρα των εταιριών χώρους στους οποίους ουδέποτε εγκαθίσταντο και δεν ανέπτυσσαν εμπορική δραστηριότητα, χρησιμοποιούσαν «αχυράνθρωπους» ή στοιχεία φυσικών προσώπων που δεν σχετίζονταν με νομικές οντότητες, ως διαχειριστές/εκπροσώπους των εταιριών, μέσω των στοιχείων αυτών, απέδιδαν ΑΦΜ και αποκτούσαν κωδικούς taxisnet, καταχωρούσαν τα στοιχεία στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, δήλωναν σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες δήθεν μισθώσεις επαγγελματικών χώρων-εδρών των εταιριών, υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις και αιτούνταν τις σχετικές αιτήσεις χορήγησης ενισχύσεων για επιτρεπτέα προκαταβολή και προχωρούσαν σε άνοιγμα εταιρικών τραπεζικών λογαριασμών και συνδεόμενων με αυτούς τραπεζικών καρτών και εξέδιδαν κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Παράλληλα, για να αποφεύγουν την αποκάλυψη της δράσης τους από τις διωκτικές Αρχές, φρόντιζαν να ιδρύουν νέες νομικές οντότητες, να τοποθετούν διαρκώς νέα μέλη ως διαχειριστές και να καλύπτουν τις εικονικές εμπορικές συναλλαγές μέσα από ένα πλέγμα τραπεζικών κινήσεων συνδυασμένο με αναντιστοιχίες μεταξύ περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. σε σχέση με τις τραπεζικές πιστώσεις και τις χρεώσεις τηρούμενων λογαριασμών.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να εκδίδονται από τις φορολογικές αρχές αποφάσεις ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» σε βάρος των ανύπαρκτων προσώπων ή «αχυρανθρώπων», αποστερώντας την δυνατότητα ανάκτησής τους και αποφεύγοντας τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος των μελών της οργάνωσης.

Τα 8 super cars

Κατά τις σωματικές έρευνες και τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και επιχειρήσεις, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

54.186 ευρώ,
2 πιστόλια,
2 καραμπίνες,
πλήθος φυσιγγίων και γεμιστήρων,
6 μαχαίρια,
σιδερογροθιά,
8 πολυτελή οχήματα,
59.989 απαγορευμένα φαρμακευτικά δισκία,
171 ηλεκτρονικά τσιγάρα και
πλήθος κινητών.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας, δεσμεύτηκαν 1.556.333,82 ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς 22 επιχειρήσεων.

Πηγή: newsit

 

Διαβάστε επίσης:

Ανατροπή: Οι διεθνείς διαιτητές τελικά θα «σφυρίζουν» στην Ελλάδα

Συμβολαιογράφοι: Συνεχίζουν την αποχή τους έως τις 8 Ιανουαρίου 2024

Θεσσαλονίκη: Τι υποστήριξε στον ανακριτή ο ιδιοκτήτης των σκυλιών που επιτέθηκαν στην 50χρονη

Σταδιακή αποκλιμάκωση στις τιμές βενζίνης και πετρελαίου θέρμανσης