Τα 7 πιο «άγνωστα» έθιμα του Ελληνικού Πάσχα

Πόσα είναι γνωστά και πόσα άγνωστα για το Πάσχα. Γωνίες σε ολόκληρη την Ελλάδα ξεχωρίζουν για την ιδιαιτερότητά τους, για την φαντασμαγορία και την εντυπωσιακή απόδοση εθίμων λίγο πριν και μετά την Ανάσταση του Ιησού.

Τα 7 πιο «άγνωστα» έθιμα του Ελληνικού Πάσχα

Κάθε που μπαίνει η άνοιξη μυρίζει Πάσχα σε όλη την Ελλάδα. Όλες οι γειτονιές μυρίζουν πασχαλινές μυρωδιές περιμένοντας να γιορτάσουν την επερχόμενη Ανάσταση του Ιησού, να μαζευτούν σε οικογενειακά τραπέζια και να γευτούν γεύσεις χτίζοντας αξέχαστες αναμνήσεις με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Πόσα γνωρίζουμε στα αλήθεια για το πασχαλινό φαινόμενο μέσα από σπάνια, άγνωστα και σχεδόν παράξενα Πασχαλινά ήθη και έθιμα; Ας ξεκινήσουμε το οδοιπορικό σ’ αυτήν την μοναδική πασχαλινή αναζήτηση.

Κύθνος: Το έθιμο της γαμήλιας «κούνιας»

Ας συμμετέχουμε στην γαμήλια «κούνια» της Κύθνου. Με βάση αυτό το εντυπωσιακό έθιμο, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου όσοι έχουν συγγενείς που πενθούν, πηγαίνουν στην εκκλησία κρέας, κρασί και ψωμί, τα οποία αφού «διαβαστούν» από την ευχή του ιερέα, προσφέρονται στους συγγενείς αλλά και στους κατοίκους του νησιού. Φυσικά, η “κούνια” που στήνεται δεν είναι άλλη από μια πραγματική κούνια που στήνουν στην κεντρική πλατεία του νησιού, την Κυριακή του Πάσχα, την οποία απαρτίζουν αγόρια και κορίτσια με παραδοσιακές φορεσιές. Το έθιμο δεσμεύει όποιον ή όποια κουνήσει τον άλλον πάνω στην κούνια, να τον παντρευτεί.

Τέμενη: Το έθιμο του καψίματος του Ιούδα

Ταξίδι στην Τέμενη του Αιγίου, όταν το κάψιμο του Ιούδα στην πλατεία του χωριού, σηματοδοτεί ένα από τα πιο παράξενα και παραδοσιακά έθιμα την Κυριακή του Πάσχα που συμβαίνει ενώπιων πιστών, συνθέτοντας ένα από τα πιο εντυπωσιακά πασχαλινά έθιμα στον πλανήτη. Όλοι οι πιστοί ετοιμάζονται να απαλλαγούν από το κακό και τις αμαρτίες που είναι προσωποποιημένες με την μορφή του Ιούδα. Η ιεροτελεστική αυτή στιγμή συμβαίνει την Νύχτα της Ανάστασης ή απογευματινή ώρα την Κυριακή του Πάσχα. Πρωταγωνιστής ένα κατασκευαστικό πάνινο ομοίωμα του Ιούδα, γεμισμένο με άχυρα και εύφλεκτα υλικά.

Τυρός της Κυνουρίας: Το έθιμο του διπλού επιταφίου

Σε ολόκληρη την Ελλάδα οι άνθρωποι πλέουν σ’ ένα κλίμα απόλυτης κατάνυξης, ενώ την ίδια στιγμή στην όμορφη Τυρό της Κυνουρίας, συναντάμε έναν διπλό επιτάφιο με ψαροκάικα στην παραλιακή οδό που ακολουθείται από χιλιάδες ροές πιστών. Την Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιείται η περιφορά δύο επιταφίων  συνοδευόμενοι από ψαροκάικα. Ο υπόλοιπος κόσμος συμμετέχει στο πασχαλινό γεγονός από την στεριά ενώ το Μεγάλο Σάββατο μικρά παιδιά φωταγωγούν με κεριά τον κόλπο του Τυρού, συμβολίζοντας τις ψυχές των Τσακώνων ναυτικών και ψαράδων που χάθηκαν.

Κερκίνη: Η πασχαλινή συνήθεια των αυγομαχιών

Ας πάμε τώρα με τα πόδια μια βόλτα στις αυγομαχίες της Κερκίνης, ένα έθιμο που έχει τις ρίζες τους από τον Πόντο. Παρότι μοιάζει με πασχαλινό “παιχνίδι”, βασικός κανόνας του εθίμου είναι να τσουγκρίζουν μόνο αυγά που προέρχονται από κότες, ενώ συνολικά το τελετουργικό συμβολίζει την Ανάσταση του Ιησού και τη σύγκρουση του καλού με το αιώνιο και αμαρτωλό κακό που θέλουν οι πιστοί να απαλλαγούν.

Σάμος: Οι τουφεκιές στον Μαραθόκαμπο

Σ’ αυτό το σημείο όλοι μας θα έχουμε ακούσει έστω μια φορά στη ζωή μας, για τα τουφέκια στον Μαραθόκαμπο της  Σάμου, πατρίδας του ήρωα της Επανάστασης (1821) καπετάν Σταμάτη Γεωργιάδη, όπου οι εκτοξευτήρες τοποθετούνται μέσα στη γη και την Κυριακή του Πάσχα, όλες οι ενορίες  έχοντας ήδη στην κατοχή τους χιλιάδες τουφέκια προετοιμάζονται για την πασχαλινή «μάχη» και  απίστευτα «μπουμπουνητά».

Τα 7 πιο «άγνωστα» έθιμα του Ελληνικού Πάσχα

Εντυπωσιακό στιγμιότυπο από το έθιμο τουφεκιές στην Σάμο

Άμφισσα: Τα «Δάκρυα της Παναγίας»

Παράλληλα,  στην Άμφισσα λαμβάνει χώρα το έθιμο της Ρούμελης. Σε ένα πνεύμα πελώριας συγκίνησης, κάθε άνθρωπος συνδέεται με τα «Δάκρυα της Παναγιάς» στην Άμφισσα, ένα γεγονός που έχει συνδεθεί άρρηκτα με το Πασχαλινά ήθη. Τα μεσημέρια της Μεγάλης Παρασκευής σύμπασα η Άμφισσα κάθεται σε καφενεία, μεζεδοπωλεία για να καταναλώσει σαρακοστιανά φαγητά χωρίς λάδι και μεγάλες ποσότητες τσίπουρου και ούζου, που συμβολίζουν τα εν λόγω “δάκρυα”.

Αχαΐα: Οι έφιπποι του Αγίου Γεωργίου

Κάθε χρόνο μη ξεχνάμε το Βασιλικό Φαρρών στην Αχαΐα, όπου ανασταίνεται τη Δευτέρα του Πάσχα, όταν το έθιμο της λιτάνευσης της εικόνας του Αγίου Γεωργίου με την συνοδεία αλόγων επέρχεται σε μια πανηγυρική έφιππη λειτουργία, κρατώντας την σημαία της Ελλάδας και το λάβαρο της εκκλησίας. Ήδη από την προηγούμενη ημέρα οι γυναίκες του Βασιλικού, προετοιμάζουν γλυκίσματα και μυρωδιές, τα οποία διανέμουν στους πιστούς έξω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Τόσες πολλές ετοιμασίες και φαντασμαγορικά γεγονότα συνθέτουν μια πασχαλινή ιστορία, που καταλήγει σε μοναδική εμπειρία για όποιον ζήσει από κοντά, έστω ένα απ’ τα επτά πιο “άγνωστα” έθιμα για το Πάσχα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη για το Μάτι: Ένοχοι οι 6 από τους 21 κατηγορούμενους για την φονική φωτιά

Επιστολική ψήφος: Τελευταία ευκαιρία για αίτηση, εκπνέει απόψε η προθεσμία

Πάτρα, ναρκωτικά σε σχολείο: Συγγενείς συλληφθέντων πήγαν να «περάσουν» και στην Ερμού!

Το «Belem» διέσχισε Πατραϊκό και τη Γέφυρα με την Ολυμπιακή Φλόγα, εντυπωσιακές ΦΩΤΟ

Πάτρα: Περιμένει «Ανάσταση» και η αγορά, το ωράριο όλη τη Μ. Εβδομάδα

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ