Η Πάτρα δημιουργεί! Αυτά είναι τα πολυθεματικά φεστιβάλ που επιχορηγήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού

Ποια σχήματα επιχορηγήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού – Τι θα υλοποιήσουν – Τα ποσά που λαμβάνει η ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας και ο Δήμος Πατρέων.

πολυθεματικά Το Διεθνές Street Art Φεστιβάλ Πάτρας | ArtWalk 9 είναι ένα από τα πατρινά φεστιβάλ που επιχορηγήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού

​Επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 1.264.000,00 ευρώ ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού για την ενίσχυση των Πολυθεματικών Φεστιβάλ/Δράσεων το 2024, μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων.

Στόχος της πρόσκλησης, ήταν η υποστήριξη του έργου των πολιτιστικών φορέων, σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό τη δημιουργία/ανάπτυξη πολυθεματικών φεστιβάλ, εκείνων δηλαδή, που περιλαμβάνουν περισσότερες από μία θεματικές δραστηριότητες π.χ. εικαστικά και χορός, θέατρο και μουσική κ.α.

Όπως τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη: «Η πρόσκληση για τα πολυθεματικά φεστιβάλ/δράσεις στοχεύει στην ενίσχυση της περιφερειακής πολιτιστικής δραστηριότητας και στον δημιουργικό συνδυασμό των τεχνών του Σύγχρονου Πολιτισμού, αναδεικνύοντας την πολιτιστική ποικιλομορφία της Ελλάδας. Η διαχρονική στήριξη και ενίσχυση των δραστηριοτήτων των πολιτιστικών φορέων της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, με την ανάδειξη νέων δημιουργών για την παραγωγή καινοτόμων τεχνουργημάτων, η ενθάρρυνση πρότυπων συνεργειών, εντός και εκτός Ελλάδας, προκειμένου να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή αλλά και η εντόπια οικονομική ανάπτυξη, με το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας, αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού. Όπως προτεραιότητά μας είναι και η πρόσβαση, η ισότιμη συμμετοχή και η εξοικείωση των νέων, των ειδικών κοινών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Από το 2024, οι μεμονωμένες επιχορηγήσεις συγκροτούν πλέον τη Δημιουργική Ελλάδα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενίσχυση και ανατροφοδότηση του πολιτισμού και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής ταυτότητας».

Η Γνωμοδοτική Επιτροπή, εξέτασε λεπτομερώς τις 242 προτάσεις για επιχορήγηση ή/και αιγίδα που υπεβλήθησαν εμπρόθεσμα και ηλεκτρονικά μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων από εγγεγραμμένους σε αυτό φορείς, κατά το χρονικό διάστημα από 20.12.2023 έως και 13.02.2024. Από τις 242 προτάσεις που υπεβλήθησαν, οι 174 αξιολογήθηκαν θετικά για επιχορήγηση ή επιχορήγηση και αιγίδα.

Ανάμεσα στις προτάσεις που επιχορηγούνται βρίσκουμε αρκετές Πατρινές όπως επίσης και από την ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, με 12.500 ευρώ επιχορηγείται το Διεθνές Street Art Φεστιβάλ Πάτρας | ArtWalk 9 που διοργανώνει η Art in Progress. Επίσης, με 8.500 ευρώ επιχορηγείται το Patras Art Festival – PAF 4 του Εργαστηρίου Τεχνών “ΘΕΣΠΙΣ”.

Προχωρώντας στον κατάλογο βρίσκουμε την ΚΕΔΗ-Καρναβάλι Πάτρας, η οποία επιχορηγείται με 5.500 ευρώ για το Διεθνές Συμπόσιο Καρναβαλικής Τέχνης που θα πραγματοποιηθεί στα Παλαιά Σφαγεία, ενώ πιο κάτω εντοπίσαμε τον Δήμο Πατρέων με επιχορήγηση 10.500 ευρώ για το Συμπόσιο Χαρακτικής, ως παράλληλ δράση του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, αν και σύμφωνα με το πρόγραμμα δεν βλέπουμε να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό.

Επίσης, στον κατάλογο των επιχορηγήσεων βρίσκουμε το Urban Fest που διοργανώνεται από την ΑΜΚΕ Routelab, με επιχορήση 8.500 ευρώ όπως επίσης και το TEDxPatras με επιχορήγηση 3.500 ευρώ. Τέλος με το ποσό των 3.500 ευρώ επιχορηγείται ο Σύλλογος Καλών Τεχνών Πάτρας Κωστής Παλαμάς για το Δεκαήμερο Φεστιβάλ Πολιτιστικού 2024.

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ

Εκτός από τα της Πάτρας, επιχορηγήσεις έλαβαν και σχήματα γειτονικών νομών.

Έτσι, με το ποσό των 6.500 ευρώ επιχορηγούνται οι Messolonghi by Locals για το Φεστιβάλ των Ντόπιων – Messolonghi by Locals Festival Εξερεύνησε την τοπική ταυτότητα.

Τέλος με το ποσό των 3.500 ευρώ επιχορηγήθηκε το Πολυθεματικό Φεστιβάλ “River Party” Ερυμάνθου που διοργανώνεται από το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψηφιακής Εξυπηρέτησης Πολιτών Περιοχής Ερύμανθου – Καλαβρύτων.