Ταμείο Μολυβιάτη: Πως οι αποζημιώσεις των πυρκαγιών έγιναν «φαγοπότι»

Δέκα τέσσερα χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, η δικαιοσύνη αρχίζει τώρα να ξετυλίγει το κουβάρι με τα χαμένα εκατομμύρια του Ταμείου Μολυβιάτη. Η ανάκριση που διεξάγεται τα δύο τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει σε προφυλάκιση επτά κατηγορούμενους ενώ προ ημερών συνελήφθη ένας ακόμα εμπλεκόμενος δημόσιος λειτουργός.

Ταμείο Μολυβιάτη: Πως οι αποζημιώσεις των πυρκαγιών έγιναν «φαγοπότι» Σύμφωνα με το κατηγορητήριο δύο κυκλώματα επίορκων λυμαίνονταν τα χρήματα που είχαν δοθεί για τους πυρόπληκτους από από 93.000 δωρητές. Ο δικηγόρος Ακης Βαβαρούτας εξηγεί

Εχουν περάσει 14 χρόνια από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο, όπου έχασαν τη ζωή τους 46 άτομα, και τη συγκρότηση του Ταμείου Μολυβιάτη που ακολούθησε για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων. Ομως, ακόμα και σήμερα κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, για το που κατέληξαν δεκάδες από τα συνολικά 210.000.000 ευρώ, που είχαν συγκεντρωθεί μέσω χιλιάδων δωρεών ιδιωτών.

Στο παρελθόν είχαν γίνει καταγγελίες ότι, από το παραπάνω ποσό, περίπου 70 εκ. ευρώ είχαν διατεθεί για την επισκευή και ανακατασκευή σπιτιών, που δεν δικαιολογούσαν αυτά τα χρήματα, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες ότι δεν χτίσθηκαν καν σπίτια σε ορισμένες περιπτώσεις!

Είναι ενδεικτικό ότι την εποχή εκείνη, ένας εκ των δωρητών και κορυφαίος οικονομικός παράγοντας της χώρας, ο μακαρίτης σήμερα Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, συνιδιοκτήτης της Χαλυβουργικής, απαίτησε από το ελληνικό κράτος να του δοθούν πίσω τα 37 εκατ. ευρώ που είχε δωρίσει για τους πυρόπληκτους της Ηλείας και τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για τον σκοπό αυτό.

Η δικαιοσύνη ερευνά την υπόθεση τα τελευταία χρόνια, για να εντοπίσει σε ποιές τσέπες κατέληξαν πολλά από αυτά τα χρήματα, σε μια μαραθώνια ανάκριση που μέχρι στιγμής έχει στείλει σε προφυλάκιση τουλάχιστον επτά δημόσιους λειτουργούς ως κατηγορούμενους για κακουργηματικές πράξεις.

Την περασμένη Τετάρτη πέρασε από την Τακτική Ανακρίτρια Τρίπολης, ένας ακόμα εμπλεκόμενος δημόσιος υπάλληλος στη μεγάλη υπόθεση των πυροπλήκτων του 2007. Συνελήφθη στην Πρέβεζα, μετά από έκδοση εντάλματος και προσήχθη στις αρμόδιες δικαστικές αρχές του γειτονικού νομού, καθώς δεν είχε εμφανιστεί στην πρώτη κλήση.

Μετά από ανάκριση επτά ωρών και με την βοήθεια του συνηγόρου του, δικηγόρου Πατρών Ακη Βαβαρούτα κατάφερε να μείνει προσωρινά ελεύθερος για λόγους υγείας, με την καταβολή χρηματικής εγγύησης 20.000 ευρώ, όμως κατηγορείται και αυτός για βαρύτατα εγκλήματα σε βάρος του δημοσίου όπως:

  • Συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με επιδίωξη την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων.
  • Απιστία κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, με τη ζημιά να ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.
  • Χρήση πλαστού εγγράφου
  • Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες στα πλαίσια της εγκληματικής οργάνωσης, κατ΄εξακολούθηση.

ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», μόνο το κατηγορητήριο της ογκωδέστατης δικογραφίας αγγίζει τις 400 σελίδες, ενώ τα έγγραφα που έχουν συγκεντρωθεί ως αποδεικτικό υλικό, γεμίζουν ένα ολόκληρο δωμάτιο.

Η υπόθεση αφορά το «φάγωμα» περίπου 14 εκατ. ευρώ, που αποτελούσαν μέρος των 210 εκατ. ευρώ του λεγόμενου «Ταμείου Μολυβιάτη». Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας την εποχή εκείνη, συγκροτήθηκαν δύο κυκλώματα πολιτικών μηχανικών και ανώτερων υπαλλήλων καθώς και ιδιωτών, που είχαν επιφορτιστεί με την αρμοδιότητα καταγραφής των ζημιών, έγκρισης και πληρωμής αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους.

Τα δύο κυκλώματα, κατά το κατηγορητήριο, βρίσκονταν σε συνεννόηση μεταξύ τους, περνούσαν από πυρόπληκτα χωριά της Ηλείας και της Αρκαδίας και κατέγραφαν μεγαλύτερες από τις πραγματικές ζημιές που είχαν υποστεί εγκαταστάσεις ιδιωτών.

800 ΦΑΚΕΛΟΙ

Ποιμνιοστάσια εμβαδού 30 τ.μ., εμφανίζονταν να είναι πενταπλάσια σε μέγεθος και αντί αποζημίωσης 5000 ευρώ, έπαιρναν χρήματα που ισοδυναμούσαν με σπίτι, ακόμα και 75.000 ευρώ. Στην δικογραφία περιλαμβάνονται πάνω από 800 φάκελοι πυρόπληκτων κατοικιών, αποθηκών, ποιμνιοστασίων και άλλων οικημάτων που φέρονται να έχουν λάβει πολλαπλάσιες αποζημιώσεις από αυτές που πραγματικά δικαιούνταν, με αποτέλεσμα να «φαγωθούν» πολλά χρήματα από το Ταμείο Μολυβιάτη.

Πηγές του ρεπορτάζ της «Π», αναφέρουν ότι οι δύο ομάδες καταχραστών του δημοσίου χρήματος «τα έσπασαν» μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να αλληλοκαρφωθούν στις αρχές. Το μέγεθος του σκανδάλου είναι τέτοιο, που στην υπόθεση εμφανίζεται να έχει εμπλοκή με καθοριστικό ρόλο, μέχρι και γνωστός Ελληνας αρχιμαφιόζος που εκτελέστηκε πριν από λίγα χρόνια από αντιπάλους του.

Η ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΞΑΝΘΙΑ, Η ΖΩΑΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Ως «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης, εμφανίζεται εντυπωσιακή υπάλληλος υπηρεσίας με διευθυντική θέση την επίμαχη περίοδο, η οποία κατά πληροφορίες, έκανε με απροκάλυπτο τρόπο μεγάλη ζωή, με διακοπές σε πανάκριβα ξενοδοχεία και τουριστικούς προορισμούς, με «τζόγο» σε διάφορα καζίνο και άλλες αγορές που δεν δικαιολογούνταν από τις απολαβές της.

Ο τελευταίος από τους κατηγορούμενους της υπόθεσης, που συνελήφθη προ ημερών και οδηγήθηκε στην δικαιοσύνη για εξηγήσεις, φέρεται από την δικογραφία να είχε ρόλο «ταμία» που «έκοβε» τις επιταγές για τους δικαιούχους πυρόπληκτους του 2007.

Πρόκειται για πρώην υπάλληλο εφορίας που μετατέθηκε σε περιφερειακή υπηρεσία για να συνδράμει στην καταγραφή των ζημιών της Πελοποννήσου την επίμαχη περίοδο.

Η ανακριτική διαδικασία για τα τέσσερα κακουργήματα, δεν έχει κλείσει ακόμα και μέχρι στιγμής αφορά στην εμπλοκή στελεχών του ΥΠΕΧΩΔΕ (έτσι ονομαζόταν τότε το υπουργείο) και ιδιώτες πολιτικούς μηχανικούς να βρίσκονται στο κατηγορητήριο, καθώς τα χρήματα, που επρόκειτο, να δοθούν στους πυρόπληκτους για την αποκατάσταση των σπιτιών τους, «έκαναν φτερά» με αποτέλεσμα να μην φτάσουν, σε κάποιες περιπτώσεις, ούτε στους πραγματικούς δικαιούχους.

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ