Τατόι: Οι μικρές Βερσαλλίες των Ελλήνων βασιλιάδων, αφιέρωμα γαλλικού περιοδικού

Αφιέρωμα του γαλλικού περιοδικού Point de vue στα πρώην βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι

Τατόι: Οι μικρές Βερσαλλίες των Ελλήνων βασιλιάδων, αφιέρωμα γαλλικού περιοδικού

Εκτενές αφιέρωμα στο Τατόι, όπου ενταφιάστηκε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, φιλοξενεί στις ηλεκτρονικές του σελίδες το -εξειδικευμένο στα βασιλικά θέματα- γαλλικό περιοδικό Point de vue.

Το Τατόι, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, βρίσκεται περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας, στους πρόποδες του όρους Πάρνηθα και σημειώνει ότι όλα τα κτίρια και τα κτήματα καταλαμβάνουν τη θέση της αρχαίας Δεκέλειας. Το σημερινό του όνομα προέρχεται από έναν Αλβανό άρχοντα στον οποίο ανήκει η περιοχή την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Τατόι: Οι μικρές Βερσαλλίες των Ελλήνων βασιλιάδων, αφιέρωμα γαλλικού περιοδικού

Η συμβουλή του Τσίλερ στον Γεώργιο Α’

Το 1871 ο Γεώργιος Α’ αγόρασε το ακίνητο από έναν Φαναριώτη Έλληνα, κατόπιν συμβουλής του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ, έναντι του ποσού των 300.000 δραχμών.

Αντί για ένα τεράστιο και πολυτελές παλάτι, ο βασιλιάς αποφάσισε να χτίσει εκεί ένα λιτό θέρετρο, το οποίο θα έπαιρνε τη μορφή ενός διώροφου σπιτιού που συνδύαζε ελληνικές και ελβετικές επιρροές.

Η κατοικία ολοκληρώθηκε το 1874, αλλά δέκα χρόνια αργότερα, προκειμένου να ανταποκριθεί στην ανάπτυξη της βασιλικής οικογένειας, προστέθηκε ένα αρχοντικό αγγλικού τύπου, που χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Σάββα Μπούκη, κατά το πρότυπο της “φάρμας” του Παλατιού Πέτερχοφ στη Ρωσία. Πρόκειται για το θερινό ανάκτορο που είχε οικοδομήσει ο τσάρος Πέτρος Α’ 30 χιλιόμετρα δυτικά της Αγίας Πετρούπολης.

«Μετά τη γερμανική κατοχή, το Τατόι λεηλατήθηκε από τους κομμουνιστές αντάρτες», κατά το Point de vue.

Το κτήμα του Τατοϊου, domaine de Tatoi, χρειάστηκε να χτιστεί από την αρχή. Οι εργασίες ανακαίνισης χρηματοδοτήθηκαν από τα έσοδα που προήλθαν από τις αμπελοκαλλιέργειες, αλλά και την κτηνοτροφία και τη γαλακτοκομική παραγωγή.

Τατόι: Οι μικρές Βερσαλλίες των Ελλήνων βασιλιάδων, αφιέρωμα γαλλικού περιοδικού

 

Τελευταία κατοικία του βασιλιά Παύλου Α’

Από το 1948, ο βασιλιάς Παύλος Α’ μετακόμισε στο Τατόι με την οικογένειά του, μέχρι το θάνατό του από καρκίνο του στομάχου το 1964.

Η βασιλική οικογένεια παρέμεινε εκεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 1967, όταν ο νεαρός Κωνσταντίνος Β’ υποχρεώθηκε να εξοριστεί, μετά την αποτυχία του αντιπραξικοπήματος κατά της στρατιωτικής χούντας των συνταγματαρχών.

Τρεις κατασχέσεις

Το Τατόι έχει κατασχεθεί τρεις φορές από το ελληνικό κράτος. Το 1924 και αργότερα, το 1973 θα δοθεί συμβολική οικονομική αποζημίωση στη βασιλική οικογένεια, χωρίς πραγματικά να πληρωθεί. Το 1994, είκοσι χρόνια μετά το δημοψήφισμα κατά της μοναρχίας, η κυβέρνηση των Αθηνών δήμευσε όλη τη βασιλική περιουσία, χωρίς να δοθεί αποζημίωση.

«Αυτή η κλοπή θα κηρυχθεί παράνομη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» σημειώνει το γαλλικό περιοδικό, αν ο Κωνσταντίνος Β’ μπορούσε να αποδείξει ότι το Τατόι είχε αποκτηθεί προσωπικά από τους προγόνους του.

Τελικά, το ελληνικό δημόσιο θα του καταβάλει 13,2 εκατ. ευρώ “για να κλείσουν οι λογαριασμοί”.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να μετατρέψει το Τατόι σε μουσείο ή και να το πουλήσει στον ιδιωτικό τομέα, δεν απέτρεψε την ανησυχητική υποβάθμιση των κτιρίων, που επιδεινώθηκε από κλοπές και βανδαλισμούς.

Η πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021 επιτάχυνε αυτή τη θλιβερή παρακμή, με την καταστροφή μεγάλου μέρους του δάσους, πολλών κτιρίων καθώς και δύο κοντέινερ στα οποία φυλάσσονταν έπιπλα και ιστορικά αντικείμενα…, σχολιάζει το περιοδικό.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ