Τέμπη: Η κυβέρνηση θεσπίζει το ακαταδίωκτο για τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Η κυβέρνηση νομοθετεί το ακαταδίωκτο για τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που ορίστηκε για να διρερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη

Τέμπη: Η κυβέρνηση θεσπίζει το ακαταδίωκτο για τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Προβληματισμό έχει προκαλέσει η θέσπιση του ακαταδίωκτου από την κυβέρνηση για τα μέλη της τριμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που διορίστηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ώστε να διερευνήσει τα αίτια της πολύνεκρης τραγωδίας στα Τέμπη.

Με τροπολογία του αρμόδιου υπουργείου στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο συζητείται στη Βουλή περιέχοντας και τα μέτρα ελάφρυνσης για τις οικογένειες των θυμάτων και τους πληγέντες του δυστυχήματος, η κυβέρνηση νομοθετεί ένα ακόμα ακαταδίωκτο, όπως ακριβώς είχε κάνει και με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων την περίοδο της πανδημίας.

Η τροπολογία προβλέπει ότι ο Πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών αναφορικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου που συστήθηκε και συγκροτήθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα του υποργείου Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά, ασκούν τα καθήκοντά τους ανεξάρτητα και αμερόληπτα. «Δεν δέχονται οδηγίες και υποδείξεις, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας της ως άνω Επιτροπής, εκτός αν ενήργησαν με δόλο», αναφέρει η τροπολογία.

Επιπλέον ορίζεται ότι εάν ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής διώονται ή ενάγονται για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, η δικαστική υποστήριξη και εκπροσώπησή τους δύναται να αντίθεται σε λειτουργό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ή σε δικηγόρο της επιλογής τους, η αμοιβή του οποίου καταβάλλεται από το Δημόσιο.

Και όλα αυτά την ώρα που η εν λόγω επιτροπή έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή της σύστασής της ως προς την αντικειμενικότητά της. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά πρόεδρός της είχε οριστεί ο καθηγητής, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, ο οποίος ωστόσο είχε διατελέσει στο παρελθόν και σε διάστημα, το οποίο θα διερευνηθεί από την επιτροπή επικεφαλής της τότε ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οι αντιδράσεις είχαν προκαλέσει την παραίτηση του κ. Ζηλιασκόπουλου από την επιτροπή, την επόμενη μέρα κιόλας από την ανακοίνωση του διορισμού του.

Ακολουθως η κυβερνηση είχε ζητήσει τη σύντομη έκδοση πορίσματος από την επιτροπή, ενώ και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ουσιαστικά ζητήσει από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το πόρισμα να ενταχθεί στη δικογραφία της υπόθεσης.

Εντονη αντίδραση από την αξιωματική αντιπολίτευση
«Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες» για την τραγωδία, οι οποίες «πρέπει να αποδοθούν», είπε με έμφαση καυτηριάζοντας τη θέσπιση ακαταδίωκτου για τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για την τραγωδία των Τεμπών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού στηλίτευσε το διορισμό της επιτροπής από την κυβέρνηση, ο οποία όπως είπε είναι η ίδια ελεγχόμενη για την τραγωδία, διερωτήθηκε: «Τι φοβάστε και τι φοβούνται; Την αλήθεια δεν υποτίθεται ότι θα κληθούν να διερευνήσουν; Φοβάστε μη διωχθούν για την αλήθεια; Οι ιδιοι το γνωρίζουν; Σας το ζήτησαν ή το προσφέρετε δίχως να σας το ζητήσουν;» υπογράμμισε.

Προσέθεσε πως «η αλήθεια δε φοβίζει κανέναν. Το σκοτάδι, η συγκάλυψη φοβίζει», τόνισε καταλήγοντας: «Ως κυβέρνηση επικαλείστε το απόρρητο σε όσους καλούνται να αποκαλύψουν την αλήθεια και το ακαταδίωκτο σε όσους καλούνται να τη συγκαλύψουν. Και είναι ντροπή γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με 57 αθρώπινες ζωές και με εκατομμύρια γιατί όλου του ελληνικού λαού».

Πηγή: ethnos.gr

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ