Τέμπη: «Λάθος ανθρώπινο καθαρά, ξεκάθαρα» – Τι δηλώνει ο σιδηροδρομικός που βρισκόταν μαζί με τον σταθμάρχη

Ο σιδηροδρομικός μίλησε για το μοιραίο λάθος του σταθμάρχη που προκάλεσε την τραγωδία στα Τέμπη και τόνισε ότι μερίδιο ευθύνης για τη σύγκρουση των τρένων έχει και μηχανοδηγός που κινούνταν ανάποδα στη γραμμή.

Τέμπη (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Για το τραγικό ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη Λάρισας που είχε ως αποτέλεσμα την πολύνεκρη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, αναφέρθηκε ο σιδηροδρομικός που ήταν μαζί του το μοιραίο βράδυ.

Σιδηροδρομικός που είχε βάρδια με τον σταθμάρχη Λάρισας την Τρίτη (28.2.2023) την ώρα της τραγωδίας στα Τέμπη με τη μοιραία σύγκρουση τρένων αποκάλυψε ότι ο σταθμάρχης έκανε λάθος και ξέχασε να γυρίσει τα κλειδιά στις γραμμές, ενώ τόνισε ότι δεν έπρεπε να είχε τοποθετηθεί στο πόστο αυτό χαρακτηρίζοντάς τον «χθεσινό».

Ο σιδηροδρομικός μίλησε για το μοιραίο λάθος του σταθμάρχη που προκάλεσε την τραγωδία στα Τέμπη και τόνισε ότι μερίδιο ευθύνης για τη σύγκρουση των τρένων έχει και μηχανοδηγός που κινούνταν ανάποδα στη γραμμή.

«Όλη τη νύχτα ήμασταν μαζί (σ.σ.: εννοεί τον σταθμάρχη Λάρισας. Λάθος ανθρώπινο καθαρά. Καθαρά, καθαρά, ξεκάθαρα», είπε ο σιδηροδρομικός.

Στο ερώτημα αν υπήρχε η δυνατότητα ο σταθμάρχης να δει ηλεκτρονικά αν τα δυο τραίνα είναι στην ίδια γραμμή είπε: «Ναι, τώρα όχι. Αλλά όταν φεύγει από το σταθμό, για να πάει αντίθετα, το βλέπουμε. Το βλέπουμε στον πίνακα ηλεκτρονικά, που γυρίζουμε ψαλίδια. Τα κλειδιά που λέμε. Τέλος πάντων, ξέχασε να γυρίσει τα κλειδιά στην ευθεία αυτός. Πήγαιναν αυτοί ανάποδα, ένας Θεός ξέρει. Δεν κατάλαβα τι έγινε. Μηχανοδηγός έμπειρος τώρα ο κ. Κουτσούμπας, ο σκοτωμένος.

Έμπειρος μηχανοδηγός. Θα έβγαινε στη σύνταξη το παιδί. Τώρα σκοτώθηκε. Δεν περίμενα δηλαδή εγώ, να την πατήσει αυτός. Κατάλαβες; Άντε ο σταθμάρχης έκανε το λάθος, ξέχασε να γυρίσει τα κλειδιά. Εσύ που πας; Ανάποδα πας; Δεν βλέπεις ότι πας ανάποδα; Γιατί πας ανάποδα;», τόνισε ο σιδηροδρομικός.

«Θα μπορούσαν να έχουν σταματήσει, συνωμότησε σύμπαν»

Ο σιδηροδρομικός που είχε βάρδια με τον σταθμάρχη Λάρισας στην μοιραία σύγκρουση των δυο τρένων στα Τέμπη, τόνισε ότι ο μηχανοδηγός που ήταν ανάποδα στη γραμμή, θα μπορούσε να είχε προλάβει το κακό.

«Ακόμα κι αν δεν υπήρχε άλλο κλειδί στην πορεία θα μπορούσε απλά να έχει σταματήσει, να έχουν σταματήσει και τα δυο τρένα. Να σταματήσει έξω από το σταθμό, στα 500 μέτρα. Αν έλεγε ο μηχανοδηγός, “γιατί μας βάζεις στην κάθοδο;”, θα έπαιρνε χαμπάρι πιστεύω και θα το γλίτωνε, θα το γλιτώναμε… Συνωμότησε το σύμπαν και για μια μα@@@@α σκοτώθηκε τόσος κόσμος… Κατάλαβες; Συνωμότησε το σύμπαν για να γίνει το κακό», ανέφερε ο άνθρωπος που είχε βάρδια με τον σταθμάρχη Λάρισας το μοιραίο βράδυ της Τρίτης.

Ο σιδηροδρομικός ρωτήθηκε αν στο σημείο που έγινε το δυστύχημα στα Τέμπη με τη σύγκρουση των δυο τρένων, υπάρχει ηλεκτρονική επαφή ή δεν καλύπτεται ηλεκτρονικά εκείνο το σημείο και τόνισε: «Εκεί όχι. Εκεί αν υπήρχε τηλεδιοίκηση που υπήρχε παλιά, ναι θα τους βλέπαμε. Θα βλέπαμε τα τρένα. Δεν θα γινόταν τίποτα. Όταν λέω εγώ ότι είναι χαλασμένο εδώ και 10 χρόνια… Όλα πήγαν κατά διαόλου. Δηλαδή αν υπήρχε το κέντρο ελέγχου, θα έβλεπε που έβαλε το τρένο. Δεν θα γινόταν τίποτα αν υπήρχε το κέντρο, το ΚΕΤ που λέμε, η τηλεδιοίκηση. Ήταν ψείρας (σ.σ.: εννοεί τον μηχανοδηγό), επαγγελματίας… Κατάλαβες…».

«Ήταν… χθεσινός, κουβαλούσε βαλίτσες»

Ο σιδηροδρομικός σύμφωνα με το newsit.gr, έκανε αναφορά και στο πως βρέθηκε ο σταθμάρχης Λάρισας στη θέση αυτή και τόνισε ότι του είχε πει εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν έπρεπε να έχει πάει σε αυτό το πόστο, καθώς πριν ήταν αχθοφόρος.

«Όλα ήταν στραβά εδώ (σ.σ.: εννοεί τον σταθμάρχη Λάρισας), αυτός που κουβαλούσε τις βαλίτσες στην Λάρισα, τις αποσκευές… Ναι, ναι μετά το 2010, 2012 έφυγε, μετάταξη… Κάτι μετατάξεις άμα θυμάσαι. Έφυγε μετάταξη, πήγε στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και γύρισε ξανά πριν κάνα 6μηνο στον ΟΣΕ, για να γίνει σταθμάρχης. Συγκεκριμένα επειδή τον έχω θάρρος, λέω “που πας;”, του λέω “τι σταθμάρχης θέλεις να γίνεις εσύ, 58, 60 χρονών, πόσο είσαι;”. 30 χρόνια έχω που δουλεύω μάχιμος, κυκλοφορία κάνω; Αυτή είναι η δουλειά μας που κάνουμε, σταθμάρχης και τρέμει η ψυχή μου… Τώρα αυτός που είναι χθεσινός, να… Δεν ξέρω τι να πω», συμπλήρωσε ο σιδηροδρομικός.