«Τέλος του κόσμου» στις 13 Νοεμβρίου; Τι προέβλεπε μελέτη του 1960 για τον πληθυσμό της Γης

Μια επιστημονική εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science συνέδεσε την ανεξέλεγκτη πληθυσμιακή αύξηση με ένα ακραίο σενάριο για το μέλλον της ανθρωπότητας

«Τέλος του κόσμου» στις 13 Νοεμβρίου; Τι προέβλεπε μελέτη του 1960 για τον πληθυσμό της Γης

Μια ημερομηνία που μοιάζει βγαλμένη από σενάριο επιστημονικής φαντασίας επανέρχεται στο προσκήνιο: η Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2026. Σε αυτήν είχε καταλήξει μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1960 στο επιστημονικό περιοδικό Science, εξετάζοντας την ταχύτατη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και τις πιθανές συνέπειές της.

Η εργασία, την οποία υπογράφουν ο φυσικός Heinz von Foerster και συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, εξέταζε ιστορικά δεδομένα και υποστήριζε ότι ο πληθυσμός της Γης αυξανόταν με υπερεκθετικό ρυθμό. Με βάση αυτό το μοντέλο, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι, αν η τάση συνεχιζόταν αμετάβλητη, ο πληθυσμός θα προσέγγιζε μαθηματικά το άπειρο στις 13 Νοεμβρίου 2026.

Η αναφορά αυτή δεν αποτελούσε πρόβλεψη ότι ο πλανήτης θα καταστραφεί εκείνη την ημέρα. Ήταν ένα ακραίο μαθηματικό σενάριο, το οποίο αποτύπωνε τους φόβους της εποχής για τις συνέπειες της αδιάκοπης πληθυσμιακής αύξησης.

Τι υποστήριζε η μελέτη του 1960

Οι ερευνητές εξέτασαν τις δημογραφικές τάσεις προηγούμενων αιώνων και διαπίστωσαν ότι η αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού μπορούσε να περιγραφεί, στο πλαίσιο του μοντέλου τους, ως υπερεκθετική. Η προέκταση αυτής της τάσης στο μέλλον οδηγούσε σε μια μαθηματική ιδιομορφία: σε συγκεκριμένο χρονικό σημείο, ο υπολογιζόμενος πληθυσμός θα γινόταν απεριόριστος.

Η μελέτη περιέγραφε το παράδοξο με μια ιδιαίτερα δραματική διατύπωση: οι μελλοντικές γενιές, σύμφωνα με το σενάριο, δεν θα κινδύνευαν να πεθάνουν από την πείνα, αλλά από τον συνωστισμό.

Το συμπέρασμα αντανακλούσε τις ανησυχίες της δεκαετίας του 1960 για την επάρκεια των πόρων, την επιβίωση των κοινωνιών και τις δυνατότητες του πλανήτη να υποστηρίξει έναν συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία, ωστόσο, προέκυπτε από την υπόθεση ότι οι προηγούμενες τάσεις θα συνεχίζονταν χωρίς ουσιαστικές αλλαγές. Δεν αποτελούσε επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόβλεψη για την καταστροφή της ανθρωπότητας.

Πώς άλλαξαν οι δημογραφικές τάσεις

Τις επόμενες δεκαετίες, η εξέλιξη των γεννήσεων και της γονιμότητας διαφοροποίησε σημαντικά την εικόνα που είχε διαμορφωθεί στις αρχές της μεταπολεμικής περιόδου.

Τα ποσοστά γεννητικότητας μειώθηκαν σε πολλές περιοχές του κόσμου, ενώ η πληθυσμιακή ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σε σχέση με τις τάσεις στις οποίες βασιζόταν η μελέτη. Έτσι, το σενάριο της απεριόριστης αύξησης δεν επιβεβαιώθηκε ως περιγραφή της πραγματικής δημογραφικής πορείας.

Σύμφωνα με τις προβολές του ΟΗΕ που επικαλείται το δημοσίευμα, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να κορυφωθεί περίπου στα 10,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους το 2084 και στη συνέχεια να αρχίσει να μειώνεται.

Οι σύγχρονες δημογραφικές ανησυχίες έχουν, συνεπώς, διευρυνθεί. Εκτός από τις πιέσεις που μπορεί να προκαλέσει η αύξηση του πληθυσμού σε φυσικούς πόρους και υποδομές, αρκετές χώρες αντιμετωπίζουν πλέον χαμηλή γονιμότητα, γήρανση του πληθυσμού και αυξανόμενες ανάγκες στα συστήματα υγείας και κοινωνικής προστασίας.

Από τον υπερπληθυσμό στις σύγχρονες απειλές

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όταν οι φόβοι για μια παγκόσμια καταστροφή συνδέονταν τόσο με την εξάντληση των πόρων όσο και με το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου.

Σήμερα, οι διεθνείς ανησυχίες έχουν διαφορετικές αφετηρίες, μεταξύ των οποίων η κλιματική αλλαγή, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις και η ανάπτυξη ολοένα ισχυρότερων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το «Ρολόι της Αποκάλυψης», το συμβολικό εργαλείο του Bulletin of the Atomic Scientists, το οποίο αποτυπώνει την εκτίμηση επιστημόνων για το πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα σε μια παγκόσμια καταστροφή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο δείκτης είχε φτάσει στα 85 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, από 89 δευτερόλεπτα την προηγούμενη χρονιά.

Η συγκεκριμένη ένδειξη δεν αποτελεί πρόβλεψη για συγκεκριμένη ημερομηνία καταστροφής, αλλά συμβολική αποτίμηση των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις 13 Νοεμβρίου;

Η ημερομηνία που προέκυψε από τη μελέτη του 1960 δεν σημαίνει ότι επίκειται το τέλος του κόσμου. Το συμπέρασμα βασιζόταν σε μαθηματική προέκταση ιστορικών τάσεων, χωρίς να μπορεί να ενσωματώσει τις δημογραφικές, κοινωνικές και τεχνολογικές μεταβολές που ακολούθησαν.

Η επανεμφάνιση της μελέτης υπενθυμίζει πόσο διαφορετικά μπορεί να εξελιχθεί η πραγματικότητα από ένα μοντέλο που στηρίζεται στην υπόθεση ότι οι σημερινές τάσεις θα παραμείνουν αμετάβλητες.

Η 13η Νοεμβρίου 2026, επομένως, δεν αποτελεί επιστημονικά επιβεβαιωμένη ημερομηνία για το τέλος της ανθρωπότητας. Το πραγματικό ερώτημα που παραμένει επίκαιρο αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες θα αντιμετωπίσουν τις δημογραφικές αλλαγές και τις σύγχρονες απειλές, χωρίς να μετατρέπουν ένα θεωρητικό σενάριο σε βεβαιότητα για το μέλλον.

 

Πηγή: Independent, Lifo

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο