Τεράστια πυρκαγιά στα Κατεχόμενα: Εκκενώνονται χωριά – Στην κατάσβεση και αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η φωτιά βρίσκεται από προχθές εκτός ελέγχου απειλώντας κατοικημένες περιοχές

πυρκαγιά

Τραγική χαρακτηρίζεται η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην κατεχόμενη Κύπρο, από μεγάλης έκτασης πυρκαγιά που από προχθές βρίσκεται εκτός ελέγχου απειλώντας κατοικημένες περιοχές οι οποίες εκκενώνονται. Το ψευδοκράτος αναγκάστηκε να ζητησει βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατίας, η οποία ανταποκρίθηκε αμέσως ενώ βοήθεια παρέχεται και από το Ισραήλ.

Δύο κατεχόμενα χωριά, το Φλαμούδι και τα Άρδανα, εκκενώθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας για λόγους ασφαλείας, καθώς οι φλόγες είχαν πλησιάσει πολύ κοντά σε κάποια σπίτια. Ο Τουρκοκύπριος «κοινοτάρχης» στο Φλαμούδι δήλωσε, ότι οι φλόγες ήταν μόλις 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού νοτίως.

Οι κάτοικοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στον κατεχόμενο Δαυλό ενώ ο τουρκοκυπριακός σύνδεσμος ξενοδόχων ανακοίνωσε ότι εάν χρειαστεί θα φιλοξενήσουν κατοίκους της περιοχής σε καταλύματα που έχουν μέλη τους.

Κατά την διάρκεια της νύχτας ο λεγόμενος «έπαρχος» Τρικώμου είχε πει ότι και το χωριό Άγιος Ανδρόνικος ήταν σε επιφυλακή για εκκένωση.

katexomena_fotia_1
katexomena_fotia_2

Ζούμε μια μεγάλη καταστροφή ανέφερε ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ουνάλ Ουστέλ, ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ πήγε δύο φορές χθες, το μεσημέρι και την νύχτα στην περιοχή. Σήμερα το πρωί ο Ε. Τατάρ ανακοίνωσε από το μέτωπο της πυρκαγιάς πως συνολικά 7 πτητικά μέσα θα επιχειρούν κατά την διάρκεια της ημέρας. Στον αέρα βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα δύο αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δύο ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων και ένα της Τουρκίας, όπως ανέφερε ο «έπαρχος» Τρικώμου. Ο Ε. Τατάρ, όπως και ο «διευθυντής» του «τμήματος δασών» ανέφεραν ότι το αεροπλάνο πυρόσβεσης από το Ισραήλ βρίσκεται καθ’ οδόν.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Κυπριακή Δημοκρατία επικοινώνησε χθες με το Ισραήλ και ζήτησε συνδρομή πτητικών μέσων εάν αυτό χρειαστεί για την κατάσβεση της φωτιάς στα κατεχόμενα. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ενήργησε όπως θα έπραττε και για μια φωτιά στις ελεύθερες περιοχές».

katexomena_fotia_3
katexomena_fotia_4

 

Σύμφωνα με τον λεγόμενο «υπουργό γεωργίας» του ψευδοκράτους, Ντουρσούν Ογούζ πάνω από 10.000 στρέμματα έχουν καεί μέχρι τώρα. Κατά την διάρκεια της νύχτας η φωτιά επεκτάθηκε ανατολικά μέχρι τα χωριά Ακανθού και Λευκόνοικο. Τουρκικό drone παρακολουθεί από αέρος τα μέτωπα και δίδει πληροφορίες και φωτογραφίες στις «αρχές» του ψευδοκράτους.

Δυστυχώς το μέτωπο έχει επεκταθεί, ανέφερε ο κ. Ογούζ λέγοντας πως δεν γνωρίζουν ακριβώς την έκταση που έχει η πυρκαγιά.

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι στο έδαφος εκτός από τις δυνάμεις πυρόσβεσης του ψευδοκράτους – «πυροσβεστική», «τμήμα δασών», «πολιτική άμυνα» – συνδράμουν και μονάδες του τουρκικού στρατού, των «ειρηνευτικών δυνάμεων» και των «δυνάμεων ασφαλείας», κατά την έκφρασή του.

Η φωτιά μαίνεται από το μεσημέρι της Τρίτης κοντά στο κατεχόμενο Φλαμούδι και από αυτή επηρεάζονται τα χωριά: Φλαμούδι, Άρδανα, Άγιος Ανδρόνικος, Άγιος Ιάκωβος, Μάντρες και τώρα Ακανθού και Λευκόνοικο.

katexomena_fotia_5
katexomena_fotia_6

Στην κατάσβεση και αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας 

Οικολογική καταστροφή συντελείται εδώ και δύο 24ωρα στα κατεχόμενα, όπου οι φλόγες έχουν ζώσει την περιοχή της Καντάρας, το χωριό Φλαμούδι, ενώ οι φωτιές ανεξέλεγκτες προχωρούν στα Άρδανα, τις Μάντρες, τον Άγιο Ιάκωβο και τον Άγιο Ανδρόνικο.

Η πυρκαγιά στο Φλαμούδι δεν μπόρεσε να τεθεί υπό έλεγχο για δεύτερο βράδυ, ενώ η λεγόμενη «κυβέρνηση» έχει κάνει εκκλήσεις για βοήθεια, μετέδιδαν μέχρι αργά το βράδυ τα τουρκοκυπριακά Μέσα Ενημέρωσης, κυρίως για βυτιοφόρα. Φλαμούδι και Αρδανα εκκενώθηκαν, με τους κατοίκους να έχουν μεταφερθεί στο Τρίκωμο, σε ξενοδοχεία που υπέδειξε ο «δήμος» Τρικώμου, ενώ ξημερώματα Πέμπτης άρχισε και η εκκένωση του χωριού Άγιος Ανδρόνικος.

Εκτός των δύο ελικοπτέρων των Ηνωμένων Εθνών, επιχειρούσαν μέχρι αργά το απόγευμα, δύο ελικόπτερα από την Τουρκία, καθώς και δύο αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία από την πρώτη στιγμή δήλωσε έτοιμη να συνδράμει στις προσπάθειες για κατάσβεση της φωτιάς. Να σημειωθεί ότι και η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι σε επιφυλακή, και όπως αναφέρουν πληροφορίες τις ιστοσελίδας μας, τρία πυροσβεστικά οχήματα και προσωπικό είναι έτοιμο εφόσον τους ζητηθεί να συνδράμουν.

Η πυρκαγιά, ανέφεραν χθες τα τουρκοκυπριακά Μέσα, μαίνεται σε δύσβατη περιοχή, ενώ ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο πυρόσβεσης.

Όπως μεταδόθηκε νωρίτερα το βράδυ της Τετάρτης, στα κατεχόμενα, τα έξι συνολικά πτητικά μέσα σταματήσαν στις 19.30 και επανάρχισαν στις 5 το πρωί. Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης από τα αρμόδια «τμήματα» του ψευδοκράτους, όπως και μονάδες του τουρκικού κατοχικού στρατού.

Η φωτιά η οποία ξέσπασε την Τρίτη γύρω στις 14.00 το μεσημέρι, κοντά στο κατεχόμενο Φλαμούδι, επηρέασε τα χωριά Φλαμούδι, Άρδανα, Μάντρες, Άγιο Ανδρόνικο και Άγιο Ιάκωβο. Ο δήμαρχος της Κώμη Κεπήρ, έκανε έκκληση τα ξημερώματα της Πέμπτης στους γεωργούς, να οργώσουν τα χωράφια τους πριν φτάσουν οι φλόγες.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop