Θα γίνει Καρναβάλι;

Ο διευθυντής σύνταξης της «Π» Κωνσταντίνος Μάγνης γράφει για την μεγάλη απορία της πόλης

Αν στο ερώτημα «θα γίνει Καρναβάλι φέτος;» η απάντησή σας είναι «εδώ πεθαίνει κόσμος στα νοσοκομεία, το καρναβάλι μας μάρανε», θα σας προτείναμε να μη συνεχίσετε την ανάγνωση αυτού του κειμένου. Θα χάσετε τον χρόνο σας και θα χαλάσουμε τις καρδιές μας. Αν όμως προβληματίζεστε με ποιόν τρόπο, κόντρα στην πανδημία, θα καταφέρουμε να υπερασπιστούμε την κανονικότητά μας σε έναν μέγιστο, υγειονομικά ανεκτό βαθμό, μπορείτε να συνεχίσετε την ανάγνωση.

Καρναβάλι σημαίνει συνάντηση προσώπων που παρωδούν την ατομική ή συλλογική πραγματικότητα. Συνεπώς, το Καρναβάλι απαιτεί συνάθροιση και υπό την έννοια αυτή, ως έθιμο καθίσταται επιδημιολογικά συζητήσιμο, αν όχι και απαγορευτικό, στο μέτρο που η περίσταση συνδυάζεται με ευθυμία, συνήθως με καταλύτη την κατανάλωση οινοπνεύματος, και με ελάττωση της φρόνησης, καθώς πρυτανεύουν άλλες ορμές. Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι δύσκολο να τηρείς υγειονομικούς όρους, όταν μάλιστα η φιλοσοφία τους είναι η απόσταση και η αποστείρωση.

Συνεπάγεται ότι το Καρναβάλι όπως το ξέραμε, δεν ενδείκνυται, εφόσον τα κρούσματα του κορονοϊού δεν παρουσιάζουν αποφασιστική πτώση. Αλλά και αν αυτό συμβεί, δεν είναι δυνατό να συζητάμε για χορούς, παρελάσεις και θέαση με συμμετοχή μη εμβολιασμένων προσώπων. Αυτό δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί, αν μιλάμε για παρελάσεις, όπου και τη μάσκα δεν μπορείς να την επιβάλεις, όχι χωρίς κίνδυνο να προκληθούν τριβές, απείθεια και επεισόδια. Αλλά στα κλαμπ γιατί να μην μπορεί να ελεγχθεί;

Ο Δήμαρχος εγκαλείται ότι δεν θέλει να κάνει Καρναβάλι, καθώς «ποτέ δεν ήθελε». Να είμαστε αντικειμενικοί. Δίκη προθέσεων με προεξόφληση βούλησης δεν μπορείς να κάνεις για κανέναν. Η αλήθεια λέει ότι ο Δήμος Πατρέων σταμάτησε να διοργανώνει παρελάσεις και ανοιχτά ιβέντ μόλις του επιβλήθηκε από την Πολιτεία. Αν ο Δήμαρχος δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για μια διοργάνωση που δεν έχει μηχανισμό (και, πράγματι, πολιτική πρόθεση) να αστυνομεύσει, κανείς δεν μπορεί να τον ψέξει. Και βέβαια δεν μπορεί να υπάρχει πυρήνας πολιτών ή εναλλακτικός φορέας ικανός (και θεσμικά κατάλληλος) να αναλάβει τέτοια ευθύνη εκείνος,  διασφαλίζοντας ότι δεν θα έχουμε υγειονομικό δυστύχημα, όταν είναι διαπιστωμένο ότι κάθε μαζικό γεγονός, εθιμικό ή αθλητικό, πληρώθηκε άσχημα.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν μπορούμε να αναζητήσουμε λύσεις για μια καρναβαλική περίοδο με εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που θα έχουν παραπάνω από συμβολικό χαρακτήρα. Αυτό θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί μέσα από διάλογο των φορέων και των πυρήνων.  Ο Δήμος απέφυγε τον διάλογο αυτόν. Και με την εξαίρεση μιας παράταξης, του Σπιράλ αν δεν κάνουμε λάθος, δεν τον ζήτησε και η πόλη.

Εντούτοις βλέπουμε ότι τρέχουν πρωτοβουλίες, όπως αυτή  μιας καρναβαλικής αυτοκινητοπομπής, το Σάββατο που μας έρχεται. Μας παραπέμπει στο πρώτο Κυνήγι Θησαυρού, όπου τα πληρώματα επέβαιναν σε ΙΧ και δεν υπήρχε παρέλαση, σχεδόν ούτε καν έκθεση στην άσφαλτο.

Ο Ιανουάριος βγαίνει, ο Φεβρουάριος έρχεται. Μόλις ζυγιστεί η πορεία της πανδημίας,  η πόλη δικαιούται  να ζητήσει απαντήσεις από τους υπεύθυνους παράγοντες. Μπορούμε ή όχι να διεξάγουμε χορούς εμβολιασμένων μεταμφιεσμένων, μέσα σε πλαίσια και ωράρια ενδεικνυόμενα, εάν η Δέλτα έχει σταματήσει να δαγκώνει και η Ομικρον αποδειχθεί μικρής βαθμίδας κίνδυνος; Ποιόν ενοχλούν μεμονωμένες πομπές  αποκριάτικων ομάδων στον δρόμο ή υπαίθρια ιβέντ τοπικού βεληνεκούς; Το Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, εάν πλακώσουν 50.000 εκδρομείς, αν δεν φοράμε καπέλα είναι ασφαλές και αν φοράμε είναι επικίνδυνο;

Δεν περιμένουμε τώρα την απάντηση. Αλλά σε 2-3 εβδομάδες οφείλουν να μας τη δώσουν. Κυρίως όμως οφείλουμε να κάνουμε την ερώτηση. Εκεί θα κριθεί εάν ο Δήμος έχει πράγματι θετικές διαθέσεις για το Καρναβάλι.

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Ειδήσεις από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ