Θανάσης Χειμωνάς: «Είχα την τύχη να ζήσω πολλές τέλειες μέρες ως τώρα»

O έρωτας βγάζει από μέσα μας «τα πάντα!» πιστεύει ο Θανάσης Χειμωνάς. Στο νέο του μυθιστόρημα, για χάρη του φτερωτού θεού, ο ήρωάς του γίνεται διεκδικητικός ως εκεί που δεν παίρνει…

Θανάσης Χειμωνάς: «Είχα την τύχη να ζήσω πολλές τέλειες μέρες ως τώρα»

Ο ήρωας του νέου του βιβλίου είναι ένας σαραντάρης που δεν έχει να επιδείξει τίποτα σπουδαίο στην προσωπική ούτε στην επαγγελματική του ζωή. Ωσπου εμφανίζεται μπροστά του η ιδανική γυναίκα, που, επιπλέον, του δείχνει κάποιο ενδιαφέρον. Ολα θα μπορούσαν να είναι απλά αν το εν λόγω αντικείμενο του πόθου δεν είχε δεσμό με τον, κυριολεκτικά, Κύριο Τέλειο. Οι πιθανότητες κατάκτησης της γυναίκας-ονείρου μηδαμινές. Ή μήπως όχι; Σήμερα, ο Θανάσης Χειμωνάς μάς βάζει στο κλίμα της ιστορίας του, μιλάει για τις δυνατότητες που μας δίνει ο έρωτας, για την τελειότητα και τις ατέλειες, τις μεγάλες ανατροπές, ενώ σχολιάζει και το αλληλοφάγωμα που προκάλεσε ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού.

Να ξεκινήσουμε από την ιδέα από την οποία προέκυψε ο «Κύριος Τέλειος»; 
Δεν ήταν η τελειότητα ως έννοια η κεντρική ιδέα του μυθιστορήματος αυτού. Hταν κάτι που προέκυψε στην πορεία. Αντίθετα, η σκηνή με την οποία ξεκινά το βιβλίο συνέβη, μέσες άκρες, στ’ αλήθεια. Η εξέλιξη της ιστορίας προέκυψε αργότερα στο μυαλό μου. Η αίσθηση να σου αρέσει μια γυναίκα η οποία είναι με κάποιον άλλο ο οποίος φαντάζει τέλειος και άτρωτος στα μάτια σου είναι κάτι που έχω βιώσει στη ζωή μου. Η διαφορά είναι πως ο Αδριανός Σωφρονίου στο βιβλίο μου είναι όντως αψεγάδιαστος. Ενας αντίπαλος που φαντάζει αδύνατο να αντιμετωπιστεί και να ηττηθεί.

Ο ήρωάς σας ο Φώτης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο απόλυτα ατελής -λούζερ αυτοχαρακτηρίζεται- σε σχέση με τον τέλειο σε όλα τα επίπεδα Αδριανό Σωφρονίου. Κι όμως, η σύντροφος του δεύτερου, η Ματίνα, ελκύεται από τον πρώτο. Είναι η τελειότητα που μπορεί να της προκαλεί ανία;
Η Ματίνα ελκύεται από τον Φώτη αλλά επιμένει να παραμένει προσκολλημένη στον Αδριανό. Δεν δείχνει να ενοχλείται από την τελειότητά του, μάλλον το ανάποδο συμβαίνει. Η Ματίνα παίζει λίγο με τον Φώτη αλλά πάντα επιστρέφει στην «κανονική» της σχέση. Ισως βέβαια αν η Ματίνα είχε γνωρίσει πρώτα τον Φώτη τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Η έτσι τουλάχιστον θέλει να πιστεύει ο ίδιος ο Φώτης.

Ο Φώτης διεκδικεί -για πρώτη φορά στη ζωή του- και δη ακραία, τη γυναίκα των ονείρων του. Τι θεωρείτε ότι βγάζει από μέσα μας ο έρωτας;
Τα πάντα! Εξαρτάται από τον άνθρωπο, την περίσταση, το αντικείμενο του πόθου. Ενας υπερήφανος άνθρωπος μπορεί να αυτοταπεινωθεί, ένας γενναίος να δειλιάσει όπως και ένας δειλός να τολμήσει. Εμένα προσωπικά, ένας ανεκπλήρωτος έρωτας έβγαλε από μέσα μου έναν συγγραφέα.

Αληθεια, ζώντας με τον ήρωά σας, ενόσω γράφατε, τι συναισθήματα σας προκαλούσε;
Είμαι πάντα αποστασιοποιημένος από τους ήρωες μου όταν τους δημιουργώ. Δίνω έμφαση στα δικά τους συναισθήματα, όχι στα δικά μου. Γενικά πάντως αρνούμαι να τους καταδικάζω για ό,τι κάνουν. Στα βιβλία μου δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Ακόμα και η πιο αποτρόπαια πράξη έχει κάποιο λόγο που έγινε. Και ο θύτης κάποια καλή δικαιολογία. Αντίθετα, θέλω οι αναγνώστες μου να τρέφουν συναισθήματα για τους ήρωες μου. Να τους συμπαθούν, να τους μισούν, να τους θαυμάζουν, να τους σιχαίνονται. Να ταυτίζονται με κάποιους από αυτούς. Οπως ακριβώς συμβαίνει και με μένα όταν διαβάζω βιβλία άλλων.

Πλούσιος, διάσημος και βραβευμένος ποιητής ο Κύριος Τέλειος, εκφράζεται απαξιωτικά για τα βραβεία. Συμμερίζεστε την άποψή του;
Φυσικά. Αλλά πιθανότατα ο μόνος λόγος που το κάνω είναι επειδή δεν έχω βραβευτεί ποτέ.

Στην ιστορία σας προκύπτουν ανατροπές. Ποια μεγάλη ανατροπή θα θέλατε να δείτε να συντελείται στην εποχή μας;
Η ενασχόλησή μου με την πολιτική καθώς και γενικότερα οι εμπειρίες που έχω μαζέψει αυτόν τον μισό αιώνα που ζω με έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα πως ευχάριστες συλλογικές ανατροπές δεν γίνονται. Μόνο αρνητικές. Η μόνη ελπίδα μας λοιπόν είναι οι ανατροπές που γίνονται να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες για όλους μας. Υπάρχουν βέβαια θετικές εξελίξεις, οι οποίες όμως δεν έρχονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων προσπαθειών και αγώνων.

«Μη φοβάστε την τελειότητα. Δε θα τη φθάσετε ποτέ» φράση του Νταλί που «ανοίγει» το μυθιστόρημά σας. Εσείς πώς τα πάτε με την προσέγγισή της; Υπήρξαν στιγμές που νιώσατε πολύ κοντά της;
Το έχω νιώσει. Σε ό,τι αφορα εμένα, κάποια κοπέλα που μου άρεσε, κάποιο έργο τέχνης- οποιασδήποτε τέχνης. Πρόσφατα έμαθα να μαγειρεύω. Μην νομίζετε, τρία πιάτα. Ειδικά ο αρακάς μου θεωρώ πως αγγίζει την τελειότητα.

Ποιες ατέλειές σας αγαπάτε και ποιες σας εκνευρίζουν;
Για κάποιο λόγο μού αρέσει πως σε πολλά θέματα δεν έχω ωριμάσει καθόλου. Ακόμη και το ότι ορισμένες φορές είμαι οξύθυμος. Χαίρομαι που αφήνω τα συναισθήματά μου να με παρασύρουν. Ολες οι υπόλοιπες ατέλειές μου με εκνευρίζουν. Το ότι είμαι τεμπέλης π.χ. Αλλά και πολλές άλλες που δεν πρόκειται να αποκαλύψω εδώ.

Και ποια ατέλεια δεν ανέχεστε στον άλλο;
Την έλλειψη χιούμορ. Τη χαζομάρα. Σιχαίνομαι τους ανθρώπους που δεν έχουν άποψη. Ολα αυτά βέβαια είναι σοβαρά ελαττώματα και όχι απλές ατέλειες.

Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Πανδημία, λοκντάουν, αγωνία για το μέλλον… Το ότι η υγειονομική κρίση έχει επιφέρει,συν τοις άλλοις, το αλληλοφάγωμα για τον εμβολιασμό πώς το σχολιάζετε;
Αλληλοφάγωμα υπήρχε πάντα. Και εκτοξεύθηκε με την άνοδο των σόσιαλ μίντια. Ολη αυτή η ιστορία με την πανδημία ανέδειξε για μια ακόμη φορά τη γελοιότητα του ανθρώπινου γένους. Φυσικά γελάω με τους ψεκασμένους που θεωρούν πως τα εμβόλια έχουν μέσα 5g, πως θα μας κάνουν ζόμπι κ.λπ. Γελάω εξίσου όμως και με τους εμμονικούς εμβολιάκηδες που ανεβάζουν δέκα φωτογραφίες την ημέρα με τον εμβολιασμό τους και απαιτούν θανατική ποινή για όποιον δεν εμβολιαστεί. Πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Προσωπικά, έχω εμβολιαστεί, αλλά σέβομαι το δικαίωμα του άλλου να μη θέλει να το κάνει.

Κλείνοντας, μια τέλεια ημέρα σας θα περιλάμβανε…
Δεν υπάρχει ορισμός. Τέλεια μέρα μπορεί να είναι εκείνη που θα πετύχεις μια τεράστια προσωπική επιτυχία. Τέλεια μέρα μπορεί να είναι μια κραιπάλη με την παλιοπαρέα σε ένα κ@λόμπαρο. Τέλεια μέρα μπορεί να είναι εκείνη όπου θα ταξιδέψεις κάπου για πρώτη φορά. Τέλεια μέρα μπορεί να είναι να βλέπεις GNTM με το σωστό πρόσωπο. Είχα την τύχη να ζήσω πολλές τέλειες μέρες στη ζωή μου ως τώρα.

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας: Η απάντηση Πέτρου Βάη για μη ανανέωση συμβάσεων καθηγητών Δραματικής Σχολής
Παρέμβαση Νικολόπουλου για τη Δραματική σχολή ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας μετά την αποκάλυψη του pelop.gr
Πατρινοί σε ιστορική ταινία για το 1821! - ΦΩΤΟ
Χριστούγεννα αφιερωμένα στα παιδιά με θέατρο, κινηματογράφο και καραγκιόζη!