Θέλεις προπονητή; Θα τον πληρώνεις (τουλάχιστον) 250 ευρώ!

Τώρα, ξεκινάει η νέα εποχή με περισσότερο έλεγχο, λιγότερα σωματεία και διαφορετικό τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων

Θέλεις προπονητή; Θα τον πληρώνεις (τουλάχιστον) 250 ευρώ!

Με το γράμμα του (αθλητικού) νόμου ισχύει από φέτος το συγκεκριμένο άρθρο για τα ερασιτεχνικά σωματεία όλων των αθλημάτων.

Συγκεκριμένα, είναι υποχρεωμένα, όχι μόνο να καταχωρούν τη σύμβαση με τον προπονητή στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», αλλά να τον πληρώνουν τουλάχιστον 250 ευρώ μηνιαίως και όχι παρακάτω!
Αναφέρει αναλυτικά το άρθρο 36 του αθλητικού νόμου: «Κάθε προπονητής συμβάλλεται υποχρεωτικά εγγράφως με τον αθλητικό φορέα στον οποίο παρέχει τις υπηρεσίες του με σύμβαση πλήρους, μερικής ή περιοδικής απασχόλησης, εξαρτημένης εργασίας ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών. Η σύμβαση, για να είναι έγκυρη, απαιτείται να έχει καταχωριστεί στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ή να κατατεθεί και να θεωρηθεί από την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.), ή να αναρτηθεί στο πληροφοριακό σύστημα taxisnet. Το ύψος της παρεχόμενης αμοιβής δεν μπορεί να είναι κατώτερο από τα διακόσια πενήντα (250) ευρώ ανά μήνα παρεχόμενης υπηρεσίας ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασης που έχει υπογραφεί».

ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Εδώ προκύπτουν αρκετά ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι δεν διευκρινίζεται από πουθενά αν πρόκειται για φορολογημένες ή αφορολόγητες αποδοχές.

Το δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι ότι ένα ερασιτεχνικό σωματείο είναι νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αλλά πρέπει να λειτουργεί ως εταιρεία. Συμφωνούμε, αλλά προσέξτε τι γίνεται.

Αν για οποιονδήποτε λόγο υπάρχει κάποια εκκρεμότητα ή δεν έχουν τακτοποιηθεί κάποια έγγραφα, ο νόμιμος εκπρόσωπος του σωματείου κινδυνεύει να μην μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα, που πιθανόν να είναι απαραίτητη για την επιχείρησή του!
Το ΑΦΜ του συνδέεται άμεσα με το ΑΦΜ και ελλοχεύει και αυτός ο κίνδυνος από το πουθενά. Γνωρίζουμε παράγοντες που παραιτήθηκαν από τη θέση τους γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Ενα ερασιτεχνικό σωματείο είναι αυτή τη στιγμή μια νομική φορολογική οντότητα με όποιες υποχρεώσεις απορρέουν.
Ο νόμος, λοιπόν, ισχύει από τώρα. Πόσα σωματεία το τηρούν κατά γράμμα; Ελάχιστα. Σε περίπτωση όμως οποιουδήποτε ελέγχου ή μελλοντικής επιδότησης από την Πολιτεία, θα είναι υπόλογα σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει θέμα με τη σύμβαση του προπονητή.

Γι’ αυτό έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός με τη μορφή που τον γνωρίζαμε μέχρι τώρα έχει τελείωσε.
Τώρα, ξεκινάει η νέα εποχή με περισσότερο έλεγχο, λιγότερα σωματεία και διαφορετικό τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων. Αν θα είναι προς το καλό ή προς το κακό, θα το κρίνει η ιστορία…

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ