Θεοχάρης Θεοχαρίδης: Τι με τρομάζει με τον κορονοϊό – Ο καθηγητής από τη Βοστώνη απαντά

image 622812

Δεν ήταν μια συνηθισμένη συνέντευξη… Ηταν, πραγματικά, μια καθηλωτική εμπειρία! Ενας χαρισματικός επιστήμονας, διάσημος στους ιατρικούς-ερευνητικούς κύκλους, βαθύς γνώστης του αντικειμένου, με ανεξάντλητη εμπειρία. Κι όμως, τόσο προσιτός, τόσο ανθρώπινος, τόσο απλός.

Μιλήσαμε, μέσω skype, για περίπου μία ώρα. Αυτός στη Βοστώνη, εμείς στην Πάτρα.

Για τον covid-19, φυσικά.

Για τα self test και το πόσο αξιόπιστα είναι.

Για τις μάσκες που προστατεύουν και τις μάσκες που πρέπει να ξεφορτωθούμε.

Για το αν τα εμβόλια θα μας σώσουν και θα διώξουν μακριά τον εχθρό.

Για το αν θ’ απαλλαγούμε σύντομα απ’ τον ιό ή το έργο έχει κι άλλα επεισόδια.

Ο Θεοχάρης Θεοχαρίδης μας επιφύλαξε και μια ευχάριστη έκπληξη στο φινάλε της κουβέντας, αποκαλύπτοντας και αναλύοντας τα φυσικά – φυτικά σκευάσματα που μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργήσουν προστατευτικά και προληπτικά ενάντια στον κορονοϊό!

* Ο Δρ. Θεοχάρης Θεοχαρίδης είναι Καθηγητής Φαρμακολογίας και Εσωτερικής Παθολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μοριακής Ανοσοφαρμακολογίας & Ανακάλυψης Φαρμάκων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts Medical Center στη Βοστώνη, Κλινικός Φαρμακολόγος της Επιτροπής Ελέγχου Φαρμάκων της Κοινοπολιτείας Μασσαχουσέττης, Βοστώνη, ΗΠΑ.

Είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του οργανισμού AutismFreeBrain με στόχο τη διάγνωση και θεραπεία του αυτισμού.

Φοίτησε στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Yale των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην Ελλάδα, διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου, μέλος του Ανώτατου Ειδικού Επιστημονικού Συμβουλίου Υγείας (1997-2000) του Υπουργείου Υγείας, μέλος του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβούλιου του ΙΚΑ (1999-2002).

Εχει 27 Αμερικανικά και διεθνή Διπλώματα ευρισιτεχνίας για την θεραπεία διάφορων ασθενειών.

H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τα self test εισβάλλουν από μέρα σε μέρα στη ζωή μας. Θα χρησιμοποιούνται σχεδόν παντού. Είναι αξιόπιστα;

Η Ελλάδα προς τιμήν της είναι από τις λίγες χώρες που έχει αποφασίσει να παρέχει δωρεάν αυτά τα τεστ. Στις ΗΠΑ δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια. Υπάρχουν τεστ, αλλά πρέπει ο καθένας να στείλει το υλικό στο εργαστήριο, όχι να το κάνει σπίτι του. Και κοστίζουν από 100 έως 150 δολάρια…

Τα self test είναι τελείως διαφορετικά από τα μοριακά. Βασίζονται στην ύπαρξη ενός αντιγόνου, δηλαδή μίας πρωτεΐνης που υπάρχει στον ιό, και το τεστ αυτό αναγνωρίζει. Η ύπαρξη του αντιγόνου, όμως, δεν συνεπάγεται και την ύπαρξη του ιού. Μπορεί, δηλαδή, να υπάρχει ο ιός σε μικρή ποσότητα αλλά να μην ανιχνευτεί το αντιγόνο. Oταν έχουμε μεγάλο ιικό φορτίο, το αντιγονικό τεστ μπορεί με ευκρίνεια να αναγνωρίσει την ύπαρξη του ιού. Αν, όμως, είναι χαμηλό το φορτίο, τότε πιθανότατα δεν θα το αναγνωρίσει.

Δεύτερο πρόβλημα είναι ότι σε πολλά άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό, δεν υπάρχουν συμπτώματα για μια-δύο εβδομάδες, κάτι που σημαίνει ότι σε αυτό το διάστημα το ιικό φορτίο είναι μικρό και εάν το αντιγονικό τεστ γίνει στο ίδιο διάστημα, δεν θα αναγνωρίσει τον ιό.

Και το τρίτο πρόβλημα είναι ότι στις ΗΠΑ, και νομίζω και στην Ευρώπη, τα τεστ δεν έχουν εγκριθεί. Εχουν, βεβαίως, αναγνώριση, λόγω της έκτακτης κατάστασης, αλλά όχι έγκριση. Σε μια τόσο έκτακτη συνθήκη, όμως η πανδημία, οι επιστήμονες και οι εταιρείες, προσπαθούν να βρουν τρόπους για να βοηθήσουν, αλλά δεν υπάρχει ο χρόνος για πιστοποίηση.


* Το ίδιο καθεστώς ισχύει και για τα εμβόλια. Φυσικά δεν είμαι αρνητικός στα εμβόλια, απλώς σας λέω τι ισχύει. Τα εμβόλια πήραν αυτό που ονομάζεται Emergency Authorization (ΣΣ Εξουσιοδότηση έκτακτης ανάγκης). Δεν είναι ακριβώς έγκριση.

Αν ακούσουμε ότι ένα τεστ μιας εταιρείας έχει αποτελεσματικότητα 90%, το βασικό ζητούμενο είναι να ξέρουμε ότι μιλάμε για ειδικό τεστ που αναγνωρίζει μόνο αυτό που θέλουμε και η ικανότητά του να μας δίνει, πάλι στο 90%, αληθινά θετικά αποτελέσματα και όχι ψευδή θετικά ή ψευδή αρνητικά.

Είναι κανόνας ότι όταν μία εταιρεία, και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στις εταιρείες που έχουν βγάλει αυτά τα τεστ, δίνει ποσοστό 90%, φτάνοντας από την εξουσιοδότηση στην τελική έγκριση, το ποσοστό πέφτει γύρω στο 70%. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά με τα μοριακά τεστ, τα οποία εντοπίζουν αμέσως τον ιό.

Υπάρχουν, όμως, αναφορικά με τα τεστ, τρία ακόμα πολύ σημαντικά σημεία:

•Πρώτον, η διενέργεια των τεστ, είτε χρησιμοποιώντας λίγο σάλιο είτε επίχρισμα με μπατονέτα από τη μύτη, δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, από την άποψη ότι μπορεί να χαθεί το υλικό. Το επίχρισμα, για παράδειγμα, θα πρέπει να ληφθεί περίπου 10 εκατοστά μέσα από τη μύτη και στα δύο ρουθούνια. Αν η διαδικασία δεν γίνει σωστά, δεν θα ληφθεί το υλικό που απαιτείται και πιθανότατα το τεστ θα βγει ψευδώς αρνητικό.

•Επίσης, υπάρχει κίνδυνος αν κάποιος δεν πλύνει καλά τα χέρια του ή την επιφάνεια όπου έγινε η διαδικασία και βγει θετικός, τότε θα μολυνθεί η επιφάνεια και πιθανότατα θα μολυνθούν κι άλλα άτομα που θα ακουμπήσουν σ’ αυτή. Γι’ αυτό και η σύσταση είναι, σε όποιον κάνει το τεστ, να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 70% αλκοόλη.

Αυτός θεωρώ ότι είναι και ο λόγος που γίνεται συζήτηση μήπως αυτά τα τεστ θα έπρεπε να γίνονται σε φαρμακεία, και μάλιστα σε ειδικό χώρο, και οι φαρμακοποιοί να λαμβάνουν και μια συμβολική αμοιβή για τον χρόνο τους.

•Η επιστημονική μου άποψη είναι ότι στην αρχή, μέχρι να δούμε πόσα τεστ βγαίνουν θετικά και πόσα αρνητικά, και τελικά τι θα επιβεβαιώνεται μετά, η διαδικασία να γίνεται σε φαρμακείο, σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο. Και μετά, μπορεί η διαδικασία με προσοxή να μεταφερθεί στο σπίτι.

•Ενα ακόμα πολύ σημαντικό σημείο: Αν υποθέσουμε ότι στις δύο πρώτες εβδομάδες μιας πιθανής λοίμωξης βγει αρνητικό το τεστ, θα δημιουργείται η εντύπωση σε κάποιον ότι μπορεί να βγει έξω και να μην προσέχει και ιδιαίτερα. Σκεφτείτε σε ένα ποσοστό 40% να δείχνει για κάποιον αρνητικό το τεστ, να είναι θετικός όμως στον ιό και να κυκλοφορεί ανυποψίαστος διασπείροντας τον ιό…

«Πετάξτε τις πάνινες.

Μόνο οι ιατρικές μάσκες προστατεύουν»

Θα σας πω ευθέως ότι αν ήμουν εγώ Κυβέρνηση, πριν καν από τα τεστ, θα αποφάσιζα να δώσω σε όλους δωρεάν ιατρικές μάσκες. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί όπως βλέπω στις ειδήσεις, οι μισοί κυκλοφορούν με πάνινες μάσκες. Είναι εντελώς άχρηστες. Καλύτερα να τις πετάξει όποιος τις έχει. Ο ιός περνάει από την πάνινη μάσκα. Μου προξενεί έκπληξη ότι σχεδόν σε καμία συζήτηση, στα ΜΜΕ, δεν ακούω να δίδεται η συμβουλή ότι η πάνινη μάσκα δίνει λανθασμένη εντύπωση ασφάλειας. Από τις ιατρικές μάσκες αυτές που πραγματικά προστατεύουν, κοστίζουν περίπου ένα ευρώ η μία. Όμως καταλαβαίνω πολύ καλά τι σημαίνει να κοστίζει μία μάσκα ένα ευρώ ή έστω 70-80 λεπτά σε καθημερινή βάση για καθέναν.  

Αν, όμως, έβγαινε η Κυβέρνηση και έλεγε στον κόσμο την αλήθεια, ότι οι πάνινες μάσκες δεν παρέχουν καμία προστασία, ότι οι ιατρικές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται δύο και τρεις φορές και αποφάσιζε να δίνει δωρεάν ιατρικές μάσκες, τότε είμαι βέβαιος πως θα αυτή η κίνηση θα έσωζε πολύ περισσότερες ζωές απ’ το να γίνονται συνεχή self test…

Η πρότασή μου, λοιπόν, προς την ελληνική κυβέρνηση, την οποία πραγματικά εκτιμώ για τις προσπάθειες που κάνει, θα ήταν αυτή: Να δώσει σε όλους δωρεάν την πιο ασφαλή μάσκα και να περιορίσει τα self test μάξιμουμ σε ένα την εβδομάδα.

Πότε θα απαλλαγούμε από τον ιό;

Σαφή απάντηση δεν μπορεί να δώσει κανένας. Αν δεν περάσει ένας χρονικός κύκλος τουλάχιστον ενός έτους, δεν μπορούμε να ξέρουμε πού βρισκόμαστε όσον αφορά στη συμπεριφορά του ιού. Μόλις μπήκαμε στη δεύτερη χρονιά αλλά ακόμα μαθαίνουμε. Για παράδειγμα, αποδείχθηκε λάθος αυτό που πιστέψαμε την πρώτη χρονιά ότι ο ιός χτυπάει κυρίως τις προχωρημένες ηλικίες, που είναι και πιο ευάλωτες. Δεν είναι έτσι. Αποδείχθηκε αμέσως μετά το καλοκαίρι ότι η έξαρση έπληξε κυρίως πολύ νεότερες ηλικιακά ομάδες. Ξέρουμε πλέον ότι και τα νεότερα άτομα προσβάλλονται ακριβώς στον ίδιο βαθμό, απλώς ίσως δεν έχουν τόσο σοβαρά συμπτώματα.

Δεύτερον, πιστέψαμε αρχικά ότι ο ιός θα ολοκλήρωνε τον κύκλο του, αλλά όπως είδατε, σε πολλές χώρες υπήρξε μια μεγάλη έξαρση το φθινόπωρο, άρα είχαμε επανάληψη του κύκλου. Μάλιστα το οξύμωρο είναι ότι αυτό συνέβη έντονα και την Ελλάδα, μια χώρα που πέρυσι τέτοια εποχή είχε τα καλύτερα αποτελέσματα σε όλη την Ευρώπη. Κι όμως, φέτος γονάτισε, μολονότι είχε και έχει τα αυστηρότερα μέτρα σ’ όλη την Ευρώπη. Στην Αμερική, να ξέρετε, πουθενά δεν εφαρμόστηκαν τόσο αυστηρά μέτρα όπως στην Ελλάδα. Επίσης, την περασμένη χρονιά, εκδηλώθηκαν πιο επιθετικές μορφές του ιού στη Βρετανία και στην Αφρική, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα αν και σε ποιες άλλες περιοχές του κόσμου έχουν μεταφερθεί αυτές οι μορφές.

Συμμερίζεστε την αισιοδοξία που εκδηλώνεται

ότι με τα εμβόλια γλυτώνουμε μια κι έξω;

Ενώ στην αρχή πιστεύαμε πως τα εμβόλια καλύπτουν και τις πιο επιθετικές μορφές, τώρα δεν είμαστε σίγουροι. Αυτό θα το δείξει ο χρόνος…

Αυτό, όμως, που ήδη γνωρίζουμε είναι ότι έγιναν έρευνες με βάση ορό από άτομα που μολύνθηκαν από τον ιό αλλά επέζησαν φτιάχνοντας οι ίδιοι αντισώματα. Απ’ ό,τι γνωρίζω ήδη τρέχει τέτοια μελέτη και στην Ελλάδα.

Οι πρώτες μελέτες έδειξαν ότι ο ορός αυτός δεν ήταν τόσο προστατευτικός όσο θα ήλπιζε κανείς, αλλά χωρίς να ξέρουμε τον λόγο. Επίσης, δημοσιεύτηκε μια εργασία για τους πρώτους Αμερικανούς πεζοναύτες που νόσησαν από κορονοϊό πέρυσι τον Αύγουστο. Τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση και το αποτέλεσμα έδειξε ότι ένας στους 7 επανανόσησε από κορονοϊό, το οποίο σημαίνει ότι είτε δεν έφτιαξε αρκετά αντισώματα είτε τα αντισώματα που έφτιαξε δεν ήταν προστατευτικά. Αρα, κι εδώ είναι το σοβαρό: Δεν είμαστε βέβαιοι αν τα αντισώματα που φτιάχνει κάποιος είναι προστατευτικά και, αν είναι, για ποιον κορονοϊό. Και δεν γνωρίζουμε ούτε πόσο καιρό διαρκούν τα αντισώματα. Μήπως συμβεί όπως με τον ιό της γρίπης που χρειάζεται εμβολιασμός κάθε χρόνο; Ολα αυτά είναι υπό διερεύνηση και εκτιμώ ότι θα χρειαστεί ένας ακόμα χρόνος για να απαντηθούν τα ερωτήματα.

«Δεν είναι το εμβόλιο η οριστική λύση…»

Δεν μπορώ, όμως, να αποκλείσω το ενδεχόμενο ο ιός αυτός να εξελιχθεί όπως η γρίπη και να επανέρχεται κάθε χρόνο. Αυτό θα ήταν το χειρότερο σενάριο. Είναι μια ακραία μεν περίπτωση, αλλά όχι απίθανη. Και εάν συμβεί, με φοβίζει το εξής: Στις ΗΠΑ η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τον ιό της γρίπης την περασμένη χρονιά ήταν περίπου 40%. Αν, λοιπόν, για κακή μας τύχη, καταλήξουν τα εμβόλια του κορονοϊού, λόγω μεταλλάξεων, να πέσουν σε αποτελεσματικότητα στο 40 με 50%, τότε σημαίνει ότι δίνεται εντελώς λάθος ενημέρωση στον κόσμο ότι αν κάνει το εμβόλιο, είναι σίγουρος. Οχι, δεν θα είναι σίγουρος. Αυτό είναι που με τρομάζει. Ολοι, παντού σχεδόν, σε όλα τα τηλεπαράθυρα, λένε ότι το εμβόλιο είναι η οριστική λύση, ενώ δεν είναι έτσι. Συμφωνώ ότι είναι σημαντικό το εμβόλιο και ότι πρέπει ο κόσμος να το κάνει, αλλά δεν συμφωνώ ότι αν κάνουμε το εμβόλιο σωθήκαμε. Γιατί αν κάνουμε το εμβόλιο και μετά αρχίσουμε να μη φοράμε μάσκα, να μην κρατάμε αποστάσεις, να μην καθαρίζουμε τα χέρια μας, τότε δεν νομίζω ότι το εμβόλιο από μόνο του θα μας βοηθήσει στο βαθμό που θα ‘πρεπε.

«Τα δύο φυσικά συστατικά που μπορούν

να αποδειχθούν θαυματουργά για τον covid»

Θα κλείσω με κάτι θετικό, το οποίο όμως δεν συζητείται όπως θα έπρεπε… Προέκυψε από εργαστηριακές μελέτες, στο δικό μας εργαστήριο με κλινικές δοκιμές, σε άλλα τρία εργαστήρια με προσομοίωση ηλεκτρονικού υπολογιστή, κάτι πολύ ενθαρρυντικό. Εφτιαξαν δηλαδή στον υπολογιστή την «κλειδαριά» του κορονοϊού και χρησιμοποιώντας την ακίδα του κορονοϊού σαν κλειδί, προσπάθησαν να βρουν από 1,5 δισεκατομμύριο μικρά μόρια που υπάρχουν στη φύση, ποια από αυτά θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την ακίδα για να μην μπορεί να μπει στην κλειδαριά. Και αυτές οι προσομοιώσεις, αλλά και εμείς στην κλινική εργαστηριακά, έδειξαν ότι δύο μόρια που υπάρχουν στη φύση, όχι βεβαίως σε καθαρή μορφή, αλλά κυκλοφορούν και σε καθαρή μορφή, και ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοϊδών, κερσετίνη και η λουτεολίνη, μπορούν να δράσουν ευεργετικά.

Δύο πανεπιστήμια, το McGill University στον Καναδά και της Τζόρτζια στις ΗΠΑ, το έχουν αναφέρει ήδη στις ιστοσελίδες τους ως πρόληψη κατά του κορονοϊού. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε λουτεολίνη από μόνη της είτε συνδυασμό λουτεολίνης και κερσιτίνης, ένα γραμμάριο την ημέρα, χωρίς καμία παρενέργεια, και έχουμε τα εξής:

-Μόλις συνδεθεί ο κορονοϊός στον υποδοχέα του ατόμου, χρειάζεται να ενεργοποιηθεί ένα ένζυμο για να εισχωρήσει ο ιός στα κύτταρα. Αυτά τα δύο μόρια, λοιπόν, αναστέλλουν την ενεργοποίηση του ενζύμου, με αποτέλεσμα ο ιός να μην μπορεί να εισβάλει και να μολύνει τα κύτταρα.

-Εάν όμως μολυνθούν τα κύτταρα, απελευθερώνουν μια θύελλα προφλεγμονωδών κιτοκινών που καταστρέφουν καταρχάς τους πνεύμονες. Φαίνεται πλέον ότι αυτές οι κιτοκίνες συμμετέχουν και στο σύνδρομο long covid, στα χρόνια προβλήματα μετά τη λοίμωξη.


Δημοσιεύτηκε μια μελέτη στην Ευρώπη που έδειξε ότι το 53% όσων νόσησαν από τον ιό, ανεξαρτήτως της σοβαρότητας των συμπτωμάτων, ένα μήνα μετά αντιμετώπισαν προβλήματα σαν να είχαν περάσει μονοπυρήνωση. Μια διαρκή κόπωση και μια θολούρα του εγκεφάλου. Ανησυχώ ιδιαίτερα μήπως τα επόμενα χρόνια έχουμε πολλαπλές περιπτώσεις από το χρόνιο σύνδρομο covid. Και η συγκεκριμένη παρενέργεια αφορά και άτομα που πέρασαν πολύ ήπια τον ιό.


Τα δύο φυσικά συστατικά που προανέφερα, μπορούν να προλάβουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων αλλά μπορούν να προλάβουν και την εκδήλωση του χρόνιου συνδρόμου long ή post covid.

Τα συμπληρώματα αυτά υπάρχουν και στο εμπόριο και επειδή δεν απορροφώνται εύκολα από το έντερο σαν σκόνη, δημιουργήθηκαν μερικά σκευάσματα που ανακάτεψαν τις συγκεκριμένες δραστικές φυσικές ουσίες με πυρηνέλαιο, εισαγωγή από την Ελλάδα μάλιστα, ώστε να αυξηθεί η απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερο.


Τα δύο σκευάσματα κυκλοφορούν ήδη και στην Ελλάδα. Το ένα ονομάζεται Brain Gain από την εταιρεία Galenica και το άλλο ονομάζεται Neuroprotek από μια εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, τη Fytoiasis. Επομένως θα μπορούσε άνετα κάποιος να παίρνει αυτά τα σκευάσματα καθαρά προληπτικά. Υπάρχουν πολύ καλές και έγκυρες δημοσιεύσεις γι’ αυτά. Δεν είναι φάρμακο. Είναι διατροφικό συμπλήρωμα, με γνωστοποίηση στον ΕΟΦ και της Αμερικής και της Ελλάδας. Κανείς δεν μπορεί να πει, και σωστά, ότι αυτά τα σκευάσματα θεραπεύουν κάτι. Απλώς βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη. Ούτως ή άλλως, οι συγκεκριμένες φυσικές ουσίες είναι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις, άρα χρήσιμες. Αξίζει να σας πω ότι το φημισμένο και εγκυρότατο περιοδικό «Μπαϊοφάκτορς» στο τεύχος Μαρτίου αφιέρωσε όλη την ύλη του στις ευεργετικές δράσεις της λουτεολίνης στον covid.

Mέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να τρέξει από μεγάλο νοσοκομείο στη Φλόριδα μία μελέτη για τα συγκεκριμένα σκευάσματα όσον αφορά στη χρόνια post covid κατάσταση. Και κάνω αυτή τη διευκρίνιση γιατί αν ήταν να βοηθήσουμε άμεσα άτομα που νοσούν από covid, θα έπρεπε να βρούμε τρόπο να τους παρέχουμε αυτές τις ουσίες μέσω αναπνευστήρα, ώστε να φτάσουν γρήγορα και στην κατάλληλη ποσότητα στους πνεύμονές τους. Τέτοιο σκεύασμα δεν υπάρχει όμως. Η μεγάλη δυσκολία του εγχειρήματος είναι ότι αν θέλαμε να το αποκαλέσουμε φάρμακο, πρέπει να φτιαχτεί σε μια μορφή που για να το κατοχυρώσει μια εταιρεία θα χρειαστεί απαραίτητη οικονομική ασφάλεια. Αυτό, από την στιγμή που μιλάμε για φυσικά συστατικά, μοιάζει αδύνατο. Θα έπρεπε να πάρει μια εταιρεία αυτά τα συστατικά, να τ’ αλλάξει δομικά, χημικά, ώστε να τα κάνει μια καινούργια ουσία με πατέντα. Αυτό συνεπάγεται τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια και δέκα χρόνια. Αυτό που εύχομαι να γίνει, και υπάρχει και στην Ευρώπη και στην Αμερική τέτοιος θεσμός, είναι να κατοχυρωθεί ως ιατρικό βοήθημα. Δηλαδή ως medicinal food. χι food supplement. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει όλες τις προδιαγραφές ενός φαρμάκου και μία κλινική μελέτη όχι όμως της έκτασης που απαιτείται για ένα φάρμακο. Και πάλι δεν θα είναι φάρμακο, αλλά ο ιατρικός κόσμος θα το αντιμετωπίσει αλλιώς όταν έχει το χαρακτηρισμό του ιατρικού βοηθήματος και όχι του απλού συμπληρώματος διατροφής.


Και το πιο σημαντικό: Τα δύο σκευάσματα που σας ανέφερα ότι εισάγονται στην Ελλάδα από την Αμερική, έχουν έγκριση από τον FDA που δεν υπάρχει σε κανένα διατροφικό συμπλήρωμα στον κόσμο. Παρότι ο ΕΟΦ της Αμερικής, όπως και της Ελλάδας, δεν έχουν δικαιοδοσία να εγκρίνουν κανένα διατροφικό συμπλήρωμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, και εφόσον πρόκειται για εξαγωγή, ο αμερικανικός ΕΟΦ παρέχει ειδικό έγγραφο, το λεγόμενο certificate of free sale, που σημαίνει ότι υπάρχει έμμεση έγκριση. Αυτή την έγκριση την έχουν επίσημα και το Brain Gain και το Neuroprotek.

Μέσα στην άνοιξη, θα υποβάλω επίσημο αίτημα στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών της Αμερικής για χρηματοδότηση ειδικής έρευνας επί αυτών. Το Εθνικό Ιδρυμα επιτρέπει πλέον χρηματοδότηση για χρήση φυσικών προϊόντων, επειδή ως τώρα δεν έχει γίνει τίποτα με φάρμακα. Ελπίζω ότι ως τον Οκτώβριο θα έχω καταθέσει μια πλήρως εμπεριστατωμένη αίτηση. Και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια κάποια εταιρία θα αναλάβει, με συγκεκριμένη μεθοδολογία και κάλυψη, μια τέτοια επένδυση σε ιατρικό βοήθημα κατά του covid.

To ιδανικό θα ήταν να έβγαινε άμεσα και να ήταν εισπνεόμενο, για να βοηθούσε ασθενείς που νοσούν τώρα, αλλά έστω και σαν συμπλήρωμα διατροφής, προστατευτικά και προληπτικά, είναι πολύτιμο ίσως.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ
potamos peiros
τυροκομειο
αυτοκτονια