Θέσεις εργασίας υπάρχουν αλλά θέλουν εξειδίκευση – Τι έδειξε έρευνα

Αποκαλυπτική έρευνα για τις επιχειρήσεις, την αγορά εργασίας, τις δεξιότητες και την κατάρτιση προσωπικού στην Δυτική Ελλάδα

Θέσεις εργασίας υπάρχουν αλλά θέλουν εξειδίκευση - Τι έδειξε έρευνα

Σημαντικά συμπεράσματα για την εργασία και την ανεργία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων που άρχισαν να «τρέχουν» στον Μηχανισμό Διάγνωσης της Αγοράς Εργασίας, που παρουσιάστηκε την προηγούμενη Πέμπτη.

Το νέο ψηφιακό εργαλείο που απέκτησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, λειτουργεί ως αξονική τομογραφία της αγοράς εργασίας, καθώς επιτρέπει στις αρχές να έχουν επίγνωση της κατάστασης ανά πάσα στιγμή, ώστε να παρεμβαίνουν έγκαιρα με στοχευμένες πολιτικές και πόρους.

Θέσεις εργασίας υπάρχουν αλλά θέλουν εξειδίκευση - Τι έδειξε έρευνα

Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία όλων των κοινωνικών εταίρων, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης του έργου, δηλ:

@ Βασικά δεδομένα και τάσεις για την απασχόληση και την ανεργία στη Δυτική Ελλάδα. Σε ποια φάση είναι η περιφέρεια δηλαδή, και ποιες τάσεις διαμορφώνονται για τα επόμενα 3-5 χρόνια και

@ Τα αποτελέσματα δύο ερευνών που έτρεξε η Data Consultants σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, με σκοπό να διερευνήσει ποιο είναι το επίπεδο δεξιοτήτων και οι ανάγκες για νέες δεξιότητες στο εργατικό δυναμικό της Περιφέρειας.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Η έρευνα, είναι αποκαλυπτική για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά εργασίας στη Δυτική Ελλάδα, καθώς εξετάζει το θέμα από την οπτική των επιχειρήσεων ως προς τις ανάγκες τους σε νέες θέσεις εργασίας και από αυτή των εργαζομένων, στο σκέλος της κατάρτισης.

@ Το 26% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι διαθέτει κενές θέσεις εργασίας, οι οποίες αφορούν σε μεγαλύτερο βαθμό, τους κλάδους του (χονδρικού και λιανικού) εμπορίου, των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, των κατασκευών και της μεταποίησης.

Ωστόσο, το 91% αυτών των επιχειρήσεων, δηλώνει δυσκολία στην κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας, λόγω χαμηλής ανταπόκρισης ή μη επαρκούς εξειδίκευσης των υποψηφίων.

Ενα ακόμα εντυπωσιακό συμπέρασμα της έρευνας, είναι ότι ο κύριος τρόπος αναζήτησης προσωπικού για το 78,7% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, είναι συστάσεις μέσω γνωστών και φίλων με την πρακτική αυτή να ακολουθείται κυρίως από μικρές επιχειρήσεις έως 5 εργαζομένων.

Μόλις 1 στις 3 επιχειρήσεις χρησιμοποιεί είτε αγγελίες ή τον ΟΑΕΔ για να καλύψει κενές θέσεις, ενώ οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις (50-250 εργαζόμενοι) χρησιμοποιούν όλους τους τρόπους εύρεσης προσωπικού.

Χαμηλό ενδιαφέρον καταγράφεται από τις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τη διάθεση θέσεων για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ή/ και πρακτικής άσκησης, ενώ μόλις το 20,2% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι προστρέχει σε προγράμματα εκπαίδευσης προσωπικού.

Απουσία ενδιαφέροντος για κατάρτιση

Οι επιχειρήσεις που θεωρούν ότι το προσωπικό τους έχει μέτριες προς χαμηλές δεξιότητες, σε ποσοστό 65,6% απάντησαν ότι δεν σχεδιάζουν άμεσα ενέργειες εκπαίδευσης/επιμόρφωσης προσωπικού, εύρημα το οποίο επίσης προκαλεί ένα σημαντικό προβληματισμό και οδηγεί στην πρόταση ενίσχυσης των κινήτρων και της ευαισθητοποίησης των επιχειρήσεων στην επιμόρφωση του προσωπικού τους.

Θέσεις εργασίας υπάρχουν αλλά θέλουν εξειδίκευση - Τι έδειξε έρευνα

Αυτό το κενό, επιβεβαιώνεται και από την πλευρά των εργαζομένων, καθώς μόλις 1 στους 10 δήλωσε ότι έχει συμμετάσχει σε κάποιο πρόγραμμα επιδοτούμενης επαγγελματικής κατάρτισης τα τελευταία 2 έτη, εύρημα που δείχνει την χαμηλή κουλτούρα που επιδεικνύουν οι εργαζόμενοι σε θέματα δια βίου μάθησης και την ανάγκη αύξησης του ποσοστού αυτού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Εξ αυτών που συμμετείχαν σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης το 80,6% δήλωσε ότι ήταν προσωπική επιλογή το πρόγραμμα που παρακολούθησε, ενώ το 19,4% δήλωσε πως το επέλεξε η επιχείρηση εύρημα που καταδεικνύει ότι ο σχεδιασμός των πλάνων εκπαίδευσης και εξέλιξης των εργαζομένων δεν προήλθε από το περιβάλλον της επιχείρησης που εργάζεται.
Το 32,9% των εργαζομένων θα επιθυμούσε να λάβει κάποια ειδική πιστοποίηση επαγγελματικών ικανοτήτων με σκοπό να βελτιώσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Το ανωτέρω ποσοστό δείχνει ότι δεν έχει εμπεδωθεί η σημασία της πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων ως εργαλείο για την αναγνώριση της εμπειρίας και την κινητικότητα στην αγορά εργασίας εκ μέρους του μεγαλύτερου ποσοστού των εργαζομένων.
Το σύνολο των αποτελεσμάτων των δύο ερευνών, θα είναι διαθέσιμα στο κοινό μέσω της ιστοσελίδας του Μηχανισμού διάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας Δυτικής Ελλάδας (www.pde-mae.gr )

Ταυτότητα Έρευνας
Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία Data Consultants, σε δείγμα 516 επιχειρήσεων της ΠΔΕ το χρονικό διάστημα από 2/6-6/7/2022 και σε δείγμα 1026 εργαζομένων ιδιωτικού τομέα της ΠΔΕ το χρονικό διάστημα από 5/5-5/7/2022, μέσω διενέργειας τηλεφωνικών συνεντεύξεων και αποστολής ηλεκτρονικής αυτοσυμπληρούμενης έρευνας.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ