Θηριωδίες και κατάρρευση ηθικού: Πώς βίωσαν οι Ρώσοι στρατιώτες τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία

Κλήσεις που έγιναν από Ρώσους στρατιώτες σε χαρακώματα και κατειλημμένα σπίτια σε περιοχές γύρω από την Μπούτσα, περιγράφουν στους δικούς τους ανθρώπους την άσχημη κατάσταση στην πρώτη γραμμή του ουκρανικού μετώπου.

 

ΡΩΣΙΑ

Ηχητικά ντοκουμέντα που σοκάρουν, από τον πόλεμο στην Ουκρανία, φέρνουν στη δημοσιότητα οι New York Times: Πρόκειται για αποδελτίωση κλήσεων Ρώσων στρατιωτών που βρέθηκαν στις πρώτες γραμμές του μετώπου αμέσως μετά την εισβολή. Αποτυπώνεται από τη μία η απογοήτευση των στρατιωτών, από την άλλη οι θηριωδίες του πολέμου.

Τι πιστεύουν οι στρατιώτες στην πρώτη γραμμή του μετώπου

Οι New York Times περιλαμβάνουν στο εκτενέστατο δημοσίευμά τους τηλεφωνήματα που έγιναν τον Μάρτιο και υπεκλάπησαν από τις ουκρανικές αρχές ασφαλείας: Κλήσεις που έγιναν από χαρακώματα και κατειλημμένα σπίτια σε περιοχές γύρω από την Μπούτσα. Περιγράφουν στους δικούς τους ανθρώπους την άσχημη κατάσταση στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Το αμερικανικό μέσο, σημειώνει πως έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα των ηχητικών ντοκουμέντων από έρευνα και διασταύρωση των ρωσικών αριθμών και των εφαρμογών τύπου messenger και τα προφίλ στα social media.

Οι στρατιώτες που ακούγονται στα τηλεφωνήματα περιγράφουν την πτώση του ηθικού στις τάξεις του ρωσικού στρατού αλλά και την έλλειψη εξοπλισμού τονίζοντας ότι τους είπαν ψέματα για την αποστολή τους. Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες ακούγονται παράπονα για στρατηγικά λάθη, σύλληψη και εκτέλεση αμάχων αλλά και λεηλασία σπιτιών και επιχειρήσεων με αρκετούς να δηλώνουν ότι με την επιστροφή τους στη Ρωσία θα σταματήσουν την καριέρα τους στον ρωσικό στρατό.

«Χάνουμε»

Μέσα σε δύο εβδομάδες από την έναρξη της εισβολής, οι ρώσοι στρατιώτες φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι η κατάληψη του Κιέβου δεν είναι κάτι εύκολο. Εκφράζουν την έκπληξή τους για τον «επαγγελματισμό» των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και παραδέχονται «χάνουμε εδώ». Παραπονιούνται, δε, για την έλλειψη όπλων και βασικού εξοπλισμού όπως γυαλιά νυχτερινής όρασης και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

 

Μιλώντας με την σύντροφό του ο Νίκιτα, ένας στρατιώτης στο 656ο τάγμα της εθνικής φρουράς της Ρωσίας περιγράφει ότι 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν γύρω του όταν έπεσαν σε ενέδρα κατά τη διάρκεια μετακίνησης. Ο Σεμιόν από το 331 αερομεταφερόμενο σύνταγμα λέει στους δικούς του ανθρώπους ότι σκοτώθηκε το 1/3 του τάγματός του.

Άλλοι στρατιώτες από το 331ο αερομεταφερόμενο σύνταγμα μιλούν για τον θάνατο ενός ολόκληρου τάγματος με 600 στρατιώτες. Ο Αντρέι λέει στον πατέρα του ότι πάνω από τους μισούς συντρόφους του «εξαφανίστηκαν» και ο επικεφαλής τους ο Σεργκέι Σουκάρεφ έχασε τη ζωή του.

Την ίδια εικόνα των μεγάλων απωλειών μεταφέρουν και οι συγγενείς των στρατιωτών από τη Ρωσία: Μια γυναίκα καταγράφηκε να λέει στον σύζυγό της που βρίσκεται στο μέτωπο ότι μια στρατιωτική κηδεία τελείται σε καθημερινή βάση με άλλους να εξομολογούνται ότι έχουν καταφύγει σε ψυχολόγους.

Θηριωδίες

Επιπρόσθετα, στις κλήσεις τους οι στρατιώτες αναφέρονται και σε θηριωδίες που έχει διαπράξει ο στρατός τους. Νεκροί ουκρανοί μέσα και γύρω από την Μπούτσα, σε μια αφήγηση που ταιριάζει στις καταγγελίες που είχε διατυπώσει εκείνο τον καιρό το Κίεβο για τη σφαγή που είχε συντελεστεί στο προάστιο του Κιέβου.

Μολονότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλοι υψηλόβαθμοι Ρώσοι πολιτικοί είχαν χαρακτηρίσει «προβοκάτσια και ψεύδη» τις καταγγελίες, οι Ρώσοι στρατιώτες τους διαψεύδουν στα τηλεφωνήματα που κατέγραψε η ουκρανική κυβέρνηση και φέρνουν στο φως οι New York Times.

 

Όπως εξομολογείται ο Σεργκέι στην σύντροφό του, ο επικεφαλής της ομάδας του διέταξε την εκτέλεση τριών ανδρών «οι οποίοι απλά περνούσαν μπροστά από το κατάλυμά μας» προσθέτοντας για τον εαυτό του ότι «έχω γίνει δολοφόνος». Ο ίδιος στρατιώτης λίγες εβδομάδες αργότερα περιγράφει στη μητέρα του «βουνά από πτώματα» στο δάσος γύρω από την Μπούτσα.

Ραγδαία πτώση του ηθικού

 

Αλλά δεν είναι μόνο οι ανατριχιαστικές περιγραφές. Στα τηλεφωνήματα αποτυπώνεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο η ραγδαία πτώση του ηθικού των στρατιωτών. «Κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί κάνουμε αυτό τον πόλεμο» λέει ένας στρατιώτης στη σύντροφό του.

Άλλοι Ρώσοι στρατιώτες κάνουν παράπονα για τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τα κρυοπαγήματα, τις δύσκολες συνθήκες για τον ύπνο τους. Όπως λένε χρειάστηκε να μπουκάρουν σε ένα χασάπικο στο οποίο σκότωσαν κοτόπουλα, γουρουνάκια και στρουθοκαμήλους για να εξασφαλίσουν τροφή.

Στα τηλεφωνήματα είναι εμφανή η έλλειψη σεβασμού για τους αξιωματικούς τους οποίους οι Ρώσοι στρατιώτες θεωρούν υπεύθυνους για τις θανατηφόρες τακτικές αποφάσεις τους με τους πιο θαρραλέους να εκφράζονται υποτιμητικά και για τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι συγγενείς των Ρώσων στρατιωτών κρατούν διφορούμενη στάση: άλλοι τους λένε να κάνουν υπομονή και άλλοι τους ζητούν να φύγουν. «Δεν χρειάζομαι τα γ@@@μενα λεφτά, θέλω πίσω τον άντρα μου» έχει καταγραφεί μια γυναίκα να λέει στον σύζυγό της.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τουρκία
DNA
Ευρωπαϊκή Ενωση
ΠΟΥ