Εθνικό πένθος στην Πορτογαλία: «Το τελεφερίκ ήταν εκτός ελέγχου, χωρίς φρένα», 15 νεκροί και 18 τραυματίες
Η Πορτογαλία σε κατάσταση σοκ μετά το δυστύχημα με το ιστορικό τελεφερίκ στη Λισαβόντα που στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους κήρυξε σήμερα μία ημέρα εθνικού πένθους
Σοκ στην Πορτογαλία προκάλεσε το δυστύχημα που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Λισαβόνα, όταν το ιστορικό τελεφερίκ Elevador da Gloria εκτροχιάστηκε και προσέκρουσε με σφοδρότητα σε κτίριο, αφήνοντας πίσω του 15 νεκρούς και 18 τραυματίες.
Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, ώρα αιχμής για το δημοφιλές μέσο μεταφοράς που αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες. Από τους τραυματίες, πέντε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, μεταξύ των οποίων κι ένα παιδί. Σύμφωνα με τις αρχές, υπάρχουν και ξένοι υπήκοοι ανάμεσα στους τραυματίες.
Λισαβόνα: Εκτροχιάστηκε το ιστορικό τελεφερίκ Γκλόρια, 15 νεκροί, δεκάδες τραυματίες ΒΙΝΤΕΟ
Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν ότι το τελεφερίκ κινούνταν χωρίς έλεγχο και κατέβηκε τον λόφο με μεγάλη ταχύτητα, πριν συντριβεί σε κτίριο. «Διαλύθηκε σαν να ήταν από χαρτόνι», είπε συγκλονισμένη μια γυναίκα που βρισκόταν στο σημείο. Άλλοι μάρτυρες τόνισαν πως παρασύρθηκε και πεζός, ενώ επικράτησε χάος στην κεντρική λεωφόρο Avenida da Liberdade.
Οι δυνάμεις διάσωσης κινητοποιήθηκαν άμεσα και χρειάστηκαν περίπου δύο ώρες για να ολοκληρωθεί ο απεγκλωβισμός όλων των επιβατών.
Η εταιρεία διαχείρισης Carris ανακοίνωσε ότι το όχημα είχε υποβληθεί σε προγραμματισμένη συντήρηση, ενώ ο Δήμος Λισαβόνας ανέστειλε προληπτικά τη λειτουργία όλων των τελεφερίκ της πόλης.
«Ζούμε μια ανείπωτη τραγωδία», δήλωσε ο δήμαρχος Κάρλος Μοέδας, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.
Η Πορτογαλία κήρυξε την ηημέρα εθνικού πένθους, την επομένη του εκτροχιασμού ενός εμβληματικού τελεφερίκ της Λισαβόνας σε μία από τις πιο τουριστικές συνοικίες της πορτογαλικής πρωτεύουσας που στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους, ενώ σε 18 ανέρχονται οι τραυματίες.
Το Elevador da Gloria, που λειτουργεί από το 1885 και έχει ανακηρυχθεί εθνικό μνημείο, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της Λισαβόνας. Οι αρχές διερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος, το οποίο ήδη χαρακτηρίζεται ως το πιο πολύνεκρο στη σύγχρονη ιστορία της πόλης.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Σαλμονέλα: Τελικά πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο ή όχι;
Όλα όσα φέρνει η τελική αναβάθμιση The Naturalist Update στο Ball x Pit
Η εορτή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντουεορτή στον Σελινούντα Αιγίου ΦΩΤΟ
Το μοιραίο λάθος που κάνουμε με το καρπούζι και χαλάει αμέσως: Πώς να το διατηρήσετε φρέσκο και τραγανό
PlayStation Plus Αυγούστου: Τρία παιχνίδια που δεν θυμίζουν σε τίποτα το ένα το άλλο
Την Παρασκευή η Κεντρική Εκδήλωση του 29ου Φεστιβάλ Σταφίδας 2026
«Σιωπηλός δολοφόνος» η χοληστερίνη: Η απλή αλλαγή που τη μειώνει δραστικά χωρίς φάρμακα
Ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής στο Μιχόι Αχαΐας ΦΩΤΟ
