Τι είπε ο Δημήτρης Καλογερόπουλος σε διαδικτυακή ημερίδα της ΚΕΔΕ για το νέο ΕΣΠΑ

Τι είπε ο Δημήτρης Καλογερόπουλος σε διαδικτυακή ημερίδα της ΚΕΔΕ για το νέο ΕΣΠΑ

Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Οι  Δήμοι ως φορείς συνοχής και ανθεκτικότητας στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο Νέο ΕΣΠΑ» διοργάνωσε την Τρίτη 25 Μαΐου το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων, του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη και αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα, του προέδρου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημάρχου Παπάγου-Χολαργού κ. Ηλία Αποστολόπουλου, του προέδρου Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, του προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, καθηγητών, δημάρχων και υψηλόβαθμων στελεχών της αυτοδιοίκησης.  Σκοπός της Ημερίδας ήταν η εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, με στόχο τη βέλτιστη και αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Νέου ΕΣΠΑ, καθώς επίσης και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως εταίρος του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, με την ιδιότητά του ως προέδρου της Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ. Στην εισήγησή του ο κ. Καλογερόπουλος παρουσίασε τα βασικά οικονομικά στοιχεία της Πολιτικής Συνοχής την οποία υπηρετεί το ΕΣΠΑ 2021-2027 και τις προτάσεις που υπέβαλε ο ίδιος ως Πρόεδρος της Επιτροπής ΕΣΠΑ στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, οι οποίες εγκρίθηκαν, προκειμένου να βοηθούν οι Δήμοι στην αξιοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και γενικότερα των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της επόμενης προγραμματικής περιόδου (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης κλπ).

Ειδικότερα, οι προτάσεις που υπεβλήθησαν και εγκρίθηκαν είναι συνοπτικά οι εξής:

Α. Στάδιο σχεδιασμού των Προγραμμάτων (Τομεακών και Περιφερειακών)

vΓια κάθε Τομεακό Πρόγραμμα, συμμετοχή της ΚΕΔΕ στην Ομάδα Σχεδιασμού του Προγράμματος, που προβλέπεται από την εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

vΓια κάθε Περιφερειακό Πρόγραμμα, συμμετοχή των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) στην Ομάδα Σχεδιασμού του Προγράμματος, καθώς και στις Ομάδες Σχεδιασμού των Στόχων Πολιτικής.

vΣημαντική ενίσχυση των κοινωνικών δομών της Τ.Α. στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

vΟι πόροι για Έξυπνες Πόλεις (Smart Cities) που αφορούν τη σύγχρονη διακυβέρνηση των πόλεων, να τεθούν υπό ενιαίο συντονισμό, παρακολούθηση της εφαρμογής και αξιολόγηση των επιπτώσεων από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ.

vΝα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην επιβίωση και ανάπτυξη των αγροτικών, ορεινών και νησιωτικών περιοχών.

vΕιδικά για το Στόχο Πολιτικής 5, που αφορά χωρικές επενδύσεις, η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι θα πρέπει ο ρόλος των Δήμων να είναι ιδιαίτερα  σημαντικός και προτείνει την δημιουργία Επιτελικής Ομάδας Καθοδήγησης, στην οποία θα συμμετέχουν αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης, της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ και της ΕΕΤΑΑ με αντικείμενο, σε πρώτη φάση, την εκπόνηση συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου για τον Στόχο Πολιτικής 5 και εν συνεχεία την υλοποίησή του.

B. Συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή των Προγραμμάτων

v      Θεσμοθέτηση ευέλικτων και λειτουργικών Επιτροπών Παρακολούθησης, προκειμένου να λειτουργούν ως πραγματικά θεσμικά εργαλεία παρακολούθησης.

v      Θεσμοθέτηση διαδικασίας χρονοπρογραμματισμού των Προσκλήσεων και έγκαιρη ενημέρωση των Δήμων ως δικαιούχων στο νέο ΕΣΠΑ.

v      Δημιουργία Προγράμματος υποστήριξης των δικαιούχων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ – Διάθεση πόρων Τεχνικής Βοήθειας για δράσεις θεσμικής υποστήριξης των Δήμων και τη συγκρότηση δομών τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης σε επίπεδο ΠΕΔ – Ενίσχυση του θεσμού της «διοικητικής υποστήριξης» των μικρών Δήμων.

Ο κ. Καλογερόπουλος κάλεσε τους συναδέλφους του να στείλουν στην επιτροπή ΕΣΠΑ τις προτάσεις τους που αφορούν στη βελτίωση της διαδικασίας προγραμματισμού και εφαρμογής των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν,  από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς, ώστε να προωθηθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ για να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας: Δεν θα επιτρέψουμε την εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία
Σύλληψη και λουκέτο για ανεμβολιάστους πελάτες στο Αιτωλικό
Το μήνυμα του Διονύση Τεμπονέρα στη Μάγδα Φύσσα για την αποφυλάκιση Πατέλη...
Νέα απάτη στην Ηλεία - Προσποιήθηκε τον λογιστή και του «σήκωσε» 6.000 ευρώ