Τι έμεινε από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Σίσι

Ο Μητσοτάκης ενίσχυσε τις σχέσεις με Αίγυπτο, στέλνοντας μηνύματα προς την Τουρκία.

Μητσοτάκη

Μηνύματα προς την Τουρκία, αλλά, και επιβεβαίωση της στρατηγικής επιλογής για εμβάθυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο περιελάμβανε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον πρόεδρο της Αιγύπτου την προσήλωση της Αθήνας στην εταιρική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες, θέλοντας να ξεκαθαρίσει ότι το μορατόριουμ με την Αγκυρα και η συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν επηρεάζουν την συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου.

Ελλάδα και Αίγυπτος συμμετέχουν άλλωστε σε σχήματα περιφερειακής συνεργασίας, όπως η τριμερής συνεργασία με την Κύπρο, το East Mediterranean Gas Forum και το νεοσύστατο «Φορουμ Φιλίας», σχήματα που έχουν ως βάση το Διεθνές Δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή της Μεσογείου.

«Κοινοί, συνεπώς, είναι και οι στόχοι μας. Με πρώτον, ανάμεσά τους, την αποφυγή νέων περιπετειών στη γειτονιά μας. Και παράδειγμα διμερούς πρωτοβουλίας, αλλά και διεθνούς θετικής ακτινοβολίας αποτελεί η συμφωνία για την οριοθέτηση μέρους των Θαλασσίων Οικονομικών Ζωνών των κρατών μας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης μετά την συνάντηση με τον κ. Σίσι, στέλνοντας μήνυμα προς την Αγκυρα.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου για τη συνάντηση με τον Ερντογάν στις Βρυξέλλες, προλαμβάνοντας επί της ουσίας την όποια δυσφορία του Καΐρου που συνεχίζει να έχει ανοιχτά μέτωπα με την Αγκυρα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι διαφορές με την Τουρκία παραμένουν και στόχος είναι να μην εμποδίσουν την σύγκλιση σε τομείς όπως το περιβάλλον, ο τουρισμός και η οικονομία.

Βλέπουνε ένταση στα κατεχόμενα της Κύπρου

Το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν μπορεί να οδήγησε σε ένα μορατόριουμ τους επόμενους μήνες στις σχέσεις των δύο χωρών, ωστόσο εκφράζεται η ανησυχία ότι η Τουρκία δεν περιλαμβάνει σε αυτή την στρατηγική την Κύπρο. Αναλυτές εκτιμούν ότι η προκλητικότητα της Άγκυρας θα στραφεί στην κατεχόμενη Κύπρο και αυτό ανησυχεί την Αθήνα. Εξ ου και από τον Κάιρο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού πρέπει να έχουν ως βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις θέτουν το μοναδικό και δεσμευτικό διαπραγματευτικό πλαίσιο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η τουρκοκυπριακή πρόταση για λύση δύο κρατών δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο, που προβλέπουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή ταυτότητα και μία ιθαγένεια.

Κοινό μέτωπο Ελλάδας και Αιγύπτου έχει διαμορφωθεί και στο θέμα της Λιβύης, όπου το Κάιρο δεν βλέπει θετικά την εμπλοκή της Τουρκίας στην «πίσω αυλή» του. Μητσοτάκης και Σίσι συμφώνησαν ότι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, τακτικών και μισθοφορικών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της διαδικασίας σταθεροποίησης της χώρας, η οποία άλλωστε είναι γείτονας της Αιγύπτου από στεριάς και της Ελλάδας από θαλάσσης.

Στην στρατηγική αυτή εντάσσονται και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τα οποία η Ελλάδα έχει χτίσει ισχυρούς δεσμούς και μας έχουν στηρίξει έμπρακτα καθ’ όλη την διάρκεια της κρίσης με την Τουρκία. Για το λόγο αυτό, σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και με τον διάδοχο του θρόνου των ΗΑΕ.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ