Τι λέει ο κανονισμός για το γκολ του Ολυμπιακού που ακυρώθηκε

Τι λέει ο οδηγός της ΕΠΟ «Κανόνες του Παιχνιδιού» για τη σεζόν 2022-23 σχετικά με τα οφσάιντ και για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις…

Τι λέει ο κανονισμός για το γκολ του Ολυμπιακού που ακυρώθηκε

Το χθεσινό ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στιγματίστηκε από τις έντονες διαμαρτυρίες των «ερυθρόλευκων» για την απόφαση του Πινέιρο να ακυρώσει το γκολ του Μάριου Βρουσάι στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης.

Ο σκόρερ των γηπεδούχων μπορεί να ήταν σε κανονική θέση όταν πήρε την μπάλα, αλλά λίγο νωρίτερα ο Ελ Αραμπί ξεκινάει εκτεθειμένος, όπως φαίνεται και από την εξέταση του VAR, την διεκδίκησή της με τον Σάρλια.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο διαιτητής αποφάσισε να μην μετρήσει το γκολ παρά το γεγονός οτι ο επιθετικός του Ολυμπιακού δεν φαίνεται να ακουμπάει την μπάλα, θεωρώντας πως έχει συμμετοχή στην φάση.

Πάμε να δούμε τι λέει ο οδηγός της ΕΠΟ «Κανόνες του Παιχνιδιού» για την σεζόν 2022-23 σχετικά με τα οφσάιντ και για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις…

«2. Παράβαση οφσάιντ

Ένας παίκτης ευρισκόμενος σε θέση οφσάιντ τη στιγμή που η μπάλα παίζεται ή αγγίζεται από έναν συμπαίκτη του τιμωρείται μόνον όταν αυτός αρχίζει να εμπλέκεται ενεργά στο παιχνίδι με το να:

• επηρεάσει το παιχνίδι παίζοντας ή αγγίζοντας την μπάλα, η οποία μεταβιβάσθηκε ή αγγίχθηκε από έναν συμπαίκτη του ή
• επηρεάσει έναν αντίπαλο με το να:
➢ εμποδίσει τον αντίπαλο να παίξει ή να είναι ικανός να παίξει την μπάλα, παρεμποδίζοντας ξεκάθαρα το οπτικό πεδίο του αντιπάλου ή μαρκάρει έναν αντίπαλο για την μπάλα ή
➢ κάνει μια προφανή ενέργεια η οποία επιδρά ξεκάθαρα στην ικανότητα του αντιπάλου να παίξει την μπάλα ή
➢ προσπαθεί ξεκάθαρα να παίξει τη μπάλα η οποία είναι κοντά του όταν αυτή η ενέργεια επιδρά στον αντίπαλο, ή
➢ κάνει μια προφανή ενέργεια η οποία επιδρά ξεκάθαρα στην ικανότητα του αντιπάλου να παίξει τη μπάλα
• κερδίσει ένα πλεονέκτημα με το να παίξει την μπάλα ή επηρεάσει έναν αντίπαλο
όταν αυτή:
• έχει αναπηδήσει ή εξοστρακιστεί από το κάθετο, οριζόντιο δοκάρι, αξιωματούχο αγώνα ή έναν αντίπαλο
• αποκρούεται με πρόθεση από έναν αντίπαλο

Ένας παίκτης, σε θέση οφσάιντ, που δέχεται την μπάλα από έναν αντίπαλο, ο οποίος παίζει εσκεμμένα την μπάλα συμπεριλαμβανομένου του παιξίματος της μπάλας με το χέρι με πρόθεση, δεν θεωρείται ότι έχει κερδίσει πλεονέκτημα, εκτός αν πρόκειται για εκ προθέσεως σώσιμο από οποιονδήποτε αντίπαλο.

Ένα «σώσιμο» είναι όταν ένας παίκτης σταματά, ή προσπαθεί να σταματήσει την μπάλα, η οποία κατευθύνεται μέσα ή πολύ κοντά στο τέρμα της ομάδας του, με οποιοδήποτε μέρος του σώματος εκτός από τα χέρια (εκτός κι αν είναι ο τερματοφύλακας που βρίσκεται μέσα στη δική του περιοχή πέναλτι).

Σε περιπτώσεις όπου:

• ένας παίκτης κινούμενος από ή ευρισκόμενος σε θέση οφσάιντ, εισέρχεται στην πορεία του αντιπάλου και επηρεάζει τη κίνηση του αντιπάλου προς την μπάλα, αυτό είναι παράβαση οφσάιντ εφόσον επιδρά στην ικανότητα του αντιπάλου να παίξει ή να διεκδικήσει τη μπάλα. Αν ο παίκτης κινείται στην πορεία του αντιπάλου και εμποδίζει την προώθηση του αντιπάλου (π.χ. μπλοκάρει τον αντίπαλο) η παράβαση θα πρέπει να τιμωρηθεί σύμφωνα με τον Κανόνα 12.

• ένας παίκτης σε θέση οφσάιντ, κινείται προς την μπάλα με πρόθεση να παίξει την μπάλα και δέχεται φάουλ πριν παίξει ή προσπαθήσει να παίξει την μπάλα ή να μαρκάρει έναν αντίπαλο για την μπάλα, τότε το φάουλ τιμωρείται καθώς αυτό διαπράχθηκε πριν την παράβαση οφσάιντ.

• διαπράττεται μια παράβαση εναντίον ενός παίκτη , ευρισκομένου σε θέση οφσάιντ, ο οποίος ήδη παίζει ή προσπαθεί να παίξει την μπάλα ή μαρκάρει έναν αντίπαλο για την μπάλα, τότε η παράβαση οφσάιντ τιμωρείται καθώς αυτή έχει διαπραχθεί πριν το αντικανονικό μαρκάρισμα».

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments