Τι να προσέξει ο κόσμος τις «κρίσιμες» μέρες – Τζουβελέκης, Βανταράκης, Δαρδαβέσης απαντούν

Τι να προσέξει ο κόσμος τις «κρίσιμες» μέρες - Τζουβελέκης, Βανταράκης, Δαρδαβέσης απαντούν

Πάμε προς την τελική ευθεία της… απελευθέρωσης, έστω και σταδιακά. Τα τελευταία μέτρα της κούρσας, όμως, μοιάζουν και τα πιο δύσκολα, τα πιο επικίνδυνα.

Δεν χρειάζεται απότομη επιτάχυνση! Βήμα-βήμα…

Οι τρεις επόμενες μέρες είναι «πονηρές». Και θέλουν ειδική διαχείριση.

Ζητήσαμε από τρεις ιατρούς-καθηγητές, εξειδικευμένους στο αντικείμενο, τις συμβουλές τους, τις οδηγίες τους, τις παραινέσεις τους.

Με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο:

-Τι να προσέξει ο κόσμος τις «κρίσιμες» μέρες Μ. Παρασκευή (επιτάφιος), Μ. Σάββατο (Ανάσταση) και Πάσχα.

-Τι πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε, είτε στην Εκκλησία είτε στο σπίτι μας;

 

ΑΡΓ. ΤΖΟΥΒΕΛΕΚΗΣ: «Μη χύσουμε τώρα την καρδάρα…»

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή της πανδημίας, όπου λάθος κινήσεις μιας ή δύο ημερών μπορούν να μας γυρίσουν πίσω ακόμα και δύο μήνες. Η αποκλιμάκωση είναι πολύ βραδεία, σε αντίθεση με την κλιμάκωση που είναι πολύ ταχεία. Αν ο κόσμος επιδείξει ατομική και συλλογική ευθύνη και αποφύγει τις ακρότητες, όλα θα πάνε καλά. Οι ακρότητες θα δημιουργήσουν πρόβλημα. Δεν ζητάμε υπερβολές, δεν λέμε να μην συνυπάρξουν δύο ή τρεις οικογένειες αυτές τις μέρες, ειδικά εάν τα περισσότερα μέλη τους είναι εμβολιασμένα ή και ακόμα καλύτερα εάν έχουν υποβληθεί σε τεστ. Λέμε όχι στις ακρότητες. Να αποφευχθούν πάση θυσία συγχρωτισμοί πάνω από 50-60 άτομα, γιατί όλο αυτό δημιουργεί εστίες υπερμετάδοσης. Να τονίσω εδώ το εξής: οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις απαγορεύτηκαν για συγκεκριμένο λόγο και όχι τυχαία. Υπάρχει κίνδυνος έξαρσης της πανδημίας αν γίνει ανάμιξη διαφορετικών επιδημιολογικών φορτίων. Αν αναμιχθούν, δηλαδή, άτομα από δύο διαφορετικές περιφέρειες με διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο, πχ Αχαΐα-Κορινθία, Πάτρα-Γιάννενα, Αθήνα-Πάτρα, τότε ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Αυτή τη στιγμή στην Αχαΐα είμαστε σε αριθμό κρουσμάτων στα επίπεδα του Φεβρουαρίου. Είναι μεγάλη επιτυχία. Αυτό, όμως, μπορεί μέσα σε τρεις μέρες να ανατραπεί αν γίνουν  λάθος κινήσεις.

Θέλει πολλή προσοχή στις εκκλησίες. Οι εκκλησίες μπορούν κάλλιστα να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης, εάν δεν τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα. Το να συγχρωτιστούμε σε μια Εκκλησία 100-200 άτομα για να προσκυνήσουμε τον Επιτάφιο, έστω και σε εξωτερικό χώρο, πρέπει να το αποφύγουμε. Και στην ακολουθία της Ανάστασης προσοχή, γιατί ναι μεν θα γίνει σε εξωτερικούς χώρους, αλλά θα φορούν όλοι μάσκα; Θα τηρηθούν εύλογες αποστάσεις;

Πρέπει ο κόσμος να βάλει τη δημόσια και την προσωπική του υγεία πάνω από την πίστη του. Και αυτό σας το λέει κάποιος που πιστεύει. Δεν είμαι άθεος. Αλλά δεν θα κερδίσουμε κάτι αυτή την περίοδο αν μαζευτούμε 100-200 άτομα να προσκυνήσουμε τον Επιτάφιο. Δεν έχουμε επιστρέψει σε κανονικότητα. Τα μέτρα αίρονται σταδιακά και είναι στο χέρι μας να αρθούν ακόμα περισσότερα μέσα στο άμεσο μέλλον και να έχουμε περισσότερες ελευθερίες αν φερθούμε ώριμα, χτίζοντας ένα κατάλληλο ανοσίας όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί και παράλληλα τηρώντας τα μέτρα.

Μη χύσουμε τώρα την καρδάρα με το γάλα. Πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο το ενδεχόμενο να μετατραπούν οι ναοί αυτές τις δύο μέρες σε εστίες υπερμετάδοσης.

Ας σεβαστεί ο κόσμος, πέρα απ’ το συνάνθρωπό του, και τους δύσμοιρους τους γιατρούς. Δουλεύουμε υπό πολύ δύσκολες συνθήκες επί 15 μήνες χωρίς άδεια, χωρίς ανάσα. Ας σεβαστεί ο κόσμος και το δικό μας έργο».  

* Ο Αργύρης Τζουβελέκης είναι αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ

 

 

ΑΠ. ΒΑΝΤΑΡΑΚΗΣ: «Διατηρήστε ακόμα μεγαλύτερη απόσταση…»

Τι να κάνετε για να κρατήσετε τον εαυτό σας και τους άλλους ασφαλείς από το COVID-19 τις ημέρες του Πάσχα

  • Διατηρήστε τουλάχιστον 1 μέτρο απόσταση με τους άλλους για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης όταν βήχουν, φτερνίζονται ή μιλούν δυνατά.
  • Διατηρήστε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση με τους άλλους όταν βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους (π.χ. εκκλησίες), τηρώντας τους κανόνες προστασίας.
  • Χρησιμοποιείτε τη μάσκα συστηματικά και με κατάλληλο τρόπο όταν είστε γύρω από άλλους ανθρώπους.
  • Αποφύγετε τους χώρους που είναι κλειστοί, γεμάτοι ή δημιουργούν στενή επαφή.
  • Μην ξεχνάτε τα βασικά της καλής υγιεινής (π.χ. πλύσιμο με σαπούνι, ή αλκοόλ).
  • Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.
  • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με τον λυγισμένο αγκώνα ή τον ιστό σας όταν βήχετε ή φτερνίζετε.
  • Καθαρίζετε και απολυμαίνετε συχνά τις επιφάνειες, ειδικά αυτές που αγγίζονται τακτικά, όπως λαβές πορτών, βρύσες και οθόνες τηλεφώνου.
  • Μείνετε στο σπίτι και απομονωθείτε, ακόμα και αν έχετε μικρά συμπτώματα όπως βήχα, πονοκέφαλο, ήπιο πυρετό, έως ότου αναρρώσετε.

* Ο Απόστολος Βανταράκης είναι καθηγητής Υγιεινής- Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών

 

 

Θ. ΔΑΡΔΑΒΕΣΗΣ: «Υπαρκτός ο κίνδυνος, θέλει πολλή προσοχή»

«Υπάρχουν οδηγίες, επίσημα, για το θέμα από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Συγκεκριμένοι περιορισμοί. Τι άλλο μπορώ να πω πέρα απ’ αυτό; Να πω στον κόσμο να πάει στην Εκκλησία και να προσπαθήσει να τηρήσει τα μέτρα; Κανονικά θα έπρεπε να πω να μην πάει. Γιατί και μάσκα να φοράει κάποιος, φοβάμαι πως δεν θα κρατηθούν αποστάσεις. Φοβάμαι πως θα δημιουργηθεί συνωστισμός, θα σπεύσουν να προσκυνήσουν μαζικά. Πώς θα κρατηθεί απόσταση; Το καταλαβαίνω ότι είναι κορυφαία γιορτή της Ορθοδοξίας, αλλά επειδή ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα το κατάλληλο τείχος ανοσίας, πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα. Και πάλι, όμως, είναι δύσκολο. Αν μαζευτούν σε μια Εκκλησία, έστω στον εξωτερικό χώρο, 200-300 άνθρωποι και ένας απ’ αυτούς έχει τον ιό, κάλλιστα μπορεί να τον μεταδώσει σε 50. Καταλαβαίνω ότι είναι επώδυνο να στερούμαστε πράγματα που είναι εμπεδωμένα στη φύση και στην πίστη μας, αλλά τι να κάνουμε; Να σηκώσουμε μπαϊράκι και να πούμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα; Αφού υπάρχει».

* Ο Θεόδωρος Δαρδαβέσης είναι καθηγητής Υγιεινής και Κοινωνικής Ιατρικής, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής – Προληπτικής Ιατρικής και Ιατρικής Στατιστικής του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

 

 

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ