Τι να προσέξετε για λάθη και ελλείψεις στις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις – Οι συμβουλές του Γ. Παππά

Περίπου 1,3 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν επιλεγεί για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα στοιχεία που έχουν προ συμπληρωθεί στο έντυπο Ε1 από την φορολογική διοίκηση.

λάθη

«Εμπλοκές» στην αυτοματοποιημένη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, βλέπουν οι λογιστές – φοροτεχνικοί που βλέπουν λάθη στα προσυμπληρωμένα εισοδήματα συνταξιούχων και μισθωτών και σε βεβαιώσεις τόκων καταθέσεων που έχουν αποσταλεί από κάποιες τράπεζες.

Επιπλέον, το Οικονομικό Επιμελητήριο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) αναφέρουν ότι, αν και βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου, ακόμα δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις. Προσθέτουν ακόμα ότι: «οι φορείς του δημοσίου και οι τράπεζες, υπέβαλλαν λανθασμένα ή ελλιπή δεδομένα για τους περισσότερους φορολογούμενους».

Περίπου 1,3 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν επιλεγεί για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα στοιχεία που έχουν προ συμπληρωθεί στο έντυπο Ε1 από την φορολογική διοίκηση.

Ο ορκωτός λογιστής και πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Πελοποννήσου και ΒΔ Ελλάδας, Γιώργος Παππάς, δήλωσε στο pelop.gr, ότι στο χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών είναι ανέφικτο να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις δεδομένου ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα φυσικά πρόσωπα άνοιξε στις 25/4/2024 ενώ για τα νομικά πρόσωπα 1/5/2024.

λάθη

Μέχρι σήμερα, έχουν διαπιστωθεί ελλείψεις στην ανάρτηση πλήθους δεδομένων για αρκετούς φορολογούμενους, ενώ θα έπρεπε ήδη να έχουν αναρτηθεί από τους φορείς του δημοσίου και τις τράπεζες και επιπλέον εμφανίζονται καθυστερήσεις στην αναβάθμιση των εφαρμογών για τα φορολογικά έντυπα, από τις εταιρείες πληροφορικής. Το βιβλιαράκι οδηγιών για την συμπλήρωση του Ε3, που χρησιμοποιείται από τους συναδέλφους λογιστές, εκδόθηκε στις 14/05

Ενδεικτικά προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί από τους λογιστές-φοροτεχνικούς και δεν έχουν επιλυθεί ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Παππά είναι τα εξής:

  • Η επιστρεπτέα προκαταβολή στον κωδικό 727 δεν έχει συμπληρωθεί
  • Εντοπίζονται λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων
  • Δεν έχουν ανέβει τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων
  • Διάφορα υπουργεία (π.χ. όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης), υγειονομικές περιφέρειες και κάποιοι δήμοι δεν έχουν ανεβάσει ακόμα βεβαιώσεις αποδοχών
  • Εμφανίζονται προβλήματα με τις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών
  • Ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια – λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης
  • Εντοπίστηκαν λάθη στην μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών – αφορά γεωργικές επιχειρήσεις
  • Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023, δεν φαίνονται στο Ε1.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 16 Μαΐου, είχαν εκκαθαριστεί 356.579 φορολογικές δηλώσεις, επί συνόλου 6,6 εκατομμυρίων, τις οποίες “συνόδευαν” 133.820 έντυπα (Ε2) και 24.191 δηλώσεις Ε3 από επαγγελματίες. Οι χρεωστικές αντιστοιχούσαν στο 24,48% του συνόλου και υπόχρεοι καλούνται να πληρώσουν συνολικά 80 εκατ. ευρώ.

«Ολα αυτά τα ζητήματα δημιουργούν πίεση στους λογιστές φοροτεχνικούς γιατί μέσα σε λιγότερο χρονικό διάστημα θα πρέπει να υποβάλλουν περισσότερες φορολογικές δηλώσεις, επομένως η παράταση είναι αναγκαία.

Είμαστε κατά των παρατάσεων και υπέρ ενός συγκεκριμένου αυστηρού χρονικού διαστήματος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, υπό τον όρο ότι δεν θα εμφανίζονται τα ανωτέρω προβλήματα στις πλατφόρμες και να υπάρχουν ευθύνες για τους ιδιωτικούς και δημοσίους φορείς που δεν αναρτούν ή αναρτούν λανθασμένα στο σύστημα, τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την συμπλήρωση των δηλώσεων», τόνισε ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος του ΟΟΕ, Γιώργος Παππάς.

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Εντοπίστηκαν οι σοροί του Ραϊσί και των επιβαινόντων στο ελικόπτερο, τέλος στις έρευνες ΒΙΝΤΕΟ

Η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ για τον θάνατο του Ιρανού Προέδρου Ραΐσι

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε 6 μήνες θα παραδώσουμε το πιο σύγχρονο και το πιο όμορφο Μετρό

Θεσσαλονίκη: Ξέφρενοι πανηγυρισμοί για τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ζητά εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου Νετανιάχου και ηγέτη Χαμάς