Τι προβλέπει ο χάρτης διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους

Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει αποφασίσει ότι ένα νέο λοκντάουν της χώρας δεν αποτελεί επιλογή για το ερχόμενο φθινόπωρο και έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να προχωρήσουν με τον «χάρτη διευκολύνσεων» προς τους εμβολιασμένους.

koronoios emvolio 1

Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε και θα ανακοινώσει εντός της εβδομάδας το σχέδιο για τα προνόμια των εμβολιασμένων και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει αποφασίσει ότι ένα νέο λοκντάουν της χώρας δεν αποτελεί επιλογή για το ερχόμενο φθινόπωρο και έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να προχωρήσουν με τον «χάρτη διευκολύνσεων» προς όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, ώστε να συνεχιστούν σε κάθε περίπτωση η κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας ακόμα και αν επικρατήσει η νέα μετάλλαξη Δέλτα.

Την ανακοίνωση των σχετικών αποφάσεων προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Ο πρωθυπουργός συνέδεσε τα «προνόμια για τους εμβολιασμένους» με το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όποιον επιθυμεί να εμβολιαστεί, επομένως δεν υπάρχουν πολίτες που ενώ θα ήθελαν, δεν μπορούν να εμβολιαστούν, όπως συνέβαινε τους πρώτους μήνες του 2021.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει τρεις τομείς.

  • Αρχικά θα υπάρξει μια μεγάλη καμπάνια για την ανάγκη εμβολιασμού. Θα απευθύνεται στους νέους για τους οποίους άνοιξε τελευταία η πλατφόρμα για την επιλογή εμβολίου, αλλά και τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο αν εκτεθούν στον ιό. Εφόσον, πλέον όποιος επιθυμεί μπορεί άμεσα να εμβολιαστεί, στόχος της καμπάνιας θα είναι να προσεγγίσει πολίτες οι οποίοι μπορεί να μην έχουν πάρει ακόμα αυτή την απόφαση.
  • Παράλληλα, σε δεύτερο στάδιο, εντός του καλοκαιριού θα αρχίσει η ισχύς των διευκολύνσεων για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα αφορούν την ελεύθερη πρόσβαση σε χώρους συναθροίσεων χωρίς την ανάγκη να κάνουν σελφ τεστ ή να υπόκεινται σε κάποιον άλλο περιορισμό. Οι δραστηριότητες αυτές θα αφορούν πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικά γεγονότα και είσοδο σε κλειστούς χώρους. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτιμά ότι είναι άδικο για όσους εμβολιάστηκαν να υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς με όσους αρνούνται το εμβόλιο. Επίσης, θα πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα της ζωής τους, από τη στιγμή που τα εμβόλια εξασφαλίζουν προστασία από τον κορονοϊό. Παράλληλα, εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για όσους είναι διστακτικοί, χωρίς να απορρίπτουν την εμβολιαστική διαδικασία.
  • @ Τρίτον, μετά και το πράσινο φως της επιτροπής Βιοηθικής, θα νομοθετηθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Οσοι συνεχίσουν να αρνούνται τον εμβολιασμό δεν θα κινδυνεύσουν με απόλυση, αλλά θα μεταφέρονται σε υπηρεσίες που δεν θα έχουν επαφή με τους πολίτες. Προς το παρόν δεν θα υπάρξει κάποια ρύθμιση για άλλες επαγγελματικές ομάδες όπως οι εκπαιδευτικοί, χωρίς να αποκλείεται τίποτα από το φθινόπωρο και μετά και ανάλογα με την εξέλιξη που θα έχει η πανδημία.
Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

τσίπρας
maximou
ΣΥΡΙΖΑ
τσίπρας