ΤΙΤΑΝομαχίες για τα απορρίμματα στην Αχαΐα

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Π», είναι θέμα ημερών ή λίγων εβδομάδων η προκήρυξη του διαγωνισμού και για την μονάδα διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Αχαΐας.

ΤΙΤΑΝομαχίες για τα απορρίμματα στην Αχαΐα Το αντικείμενο θα αποτελέσει μήλο της έριδος για τους κατασκευαστικούς κολοσσούς

«Στον αέρα» βρίσκονται οι διαγωνισμοί για 3 μεγάλες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Θεσσαλονίκη, Φυλή και Σχιστό, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ με ΣΔΙΤ. Τα σχήματα που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς, είναι από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ελλάδας, γεγονός που αντικατοπτρίζει το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και αποτελεί προάγγελο για το τι θα ακολουθήσει και για τη μονάδα της Αχαΐας.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μαζί με τον όμιλο ΤΙΤΑΝ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της στους παραπάνω διαγωνισμούς ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον εκδήλωσαν επίσης η Ελλάκτωρ (μέσω της Ηλέκτωρ), η κοινοπραξία Μυτιληναίος – Μεσόγειος, η κοινοπραξία Motor Oil – ΑΒΑΞ – Θαλής και η κοινοπραξία Intrakat – Watt.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», είναι θέμα ημερών ή λίγων εβδομάδων η προκήρυξη του διαγωνισμού και για την μονάδα διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Αχαΐας.

Ο πρόεδρος Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος εκτιμά ότι για την προκήρυξη του διαγωνισμού, απομένει η τελική έγκριση των τευχών δημοπράτησης από την Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ, από την οποία θα συγχρηματοδοτηθεί το έργο.
Με βάση την απόφαση ένταξης η συνολική χρηματοδότηση του έργου ανέρχεται στο ποσόν των 36,56 εκατ. ευρώ και αφορά αμιγώς δημόσια δαπάνη.

Η χρηματοδότηση της πράξης αναλύεται σε τέσσερα υποέργα:
>Κατασκευή και 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων και Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στη θέση Φλόκα της Δυτικής Αχαΐας, ύψους 36,10 εκατ. ευρώ.
> Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου υλοποίησης έργων, 307 χιλ. ευρώ.
> Συνδέσεις και μεταφορά οργανισμών κοινής ωφελείας 104 χιλ. ευρώ.
> Αρχαιολογικές εργασίες και έρευνα ή επιτήρηση, 50 χιλ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως, το ΔΣ του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας έχει εγκρίνει την προμελέτη και τα σχέδια Τευχών Δημοπράτησης του έργου και μαζί υπέβαλλε την πρόταση για την χρηματοδότηση και την υλοποίηση της πράξης «Δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων Δήμου Πατρέων στην Ξερόλακα Πατρών», το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης και τεχνική περιβαλλοντική μελέτη αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Αιγείρας.

Η Μονάδα της Ηλείας

Η πρώτη ΜΕΑ που τίθεται σε εμπορική λειτουργία στην Δυτική Ελλάδα είναι αυτή στην Ηλεία. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που κατασκεύασε η Κοινοπραξία ΑΒΑΞ-Μεσόγειος και το έφερε εις πέρας τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα με την εκκίνηση της εμπορικής λειτουργίας να τοποθετείται στα μέσα του Οκτωβρίου, καθώς λήγει η 6μηνη περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας, η οποία ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου.

Πρόκειται για ένα έργο ΣΔΙΤ, το οποίο δημοπρατήθηκε τον Ιούνιο του 2018 και συμβασιοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2019 και η διάρκεια του ανέρχεται στα 27 έτη. Η Κοινοπραξία ΑΒΑΞ-Μεσόγειος έδωσε το ποσό των 39 εκατ. Ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) προκειμένου να αναλάβει το έργο.

Τα ίδια κεφάλαια που διέθεσε ο ανάδοχος ανήλθαν στα 22 εκατ. ευρώ, ενώ στη χρηματοδότηση συμμετείχε με το ποσό των 17 εκατ. ευρώ και η αναθέτουσα αρχή, η οποία ήταν ο ΦΟΔΣΑ Ηλείας μέσω εθνικών και κοινοτικών πόρων (ΕΣΠΑ 2014-2020).

Μέσω της ΜΕΑ η Ηλεία θα «καθαρίσει» σε ετήσια βάση από 80.000 τόνους απορριμμάτων σε ετήσια βάση δίνοντας λύσεις στο πρόβλημα διαχείρισης και διάθεσης απορριμμάτων.

Ταυτόχρονα το έργο θα συμβάλει και στην παραγωγή πράσινης ενέργειας καθώς εκτιμάται πως μέσω της επεξεργασίας των απορριμμάτων θα παράγονται έως και 5.100MWh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας ικανής να καλύψει τις ανάγκες 1.300 και πλέον νοικοκυριών σε ετήσια βάση.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ