Το ’21 της Δυτικής Ελλάδας γίνεται ντοκιμαντέρ

Γυρίσματα σε Αχαϊα- Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία από Πατρινό σκηνοθέτη και συντελεστές

Το '21 της Δυτικής Ελλάδας γίνεται ντοκιμαντέρ

Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ για τον κρίσιμο ρόλο και την αποφασιστική συμβολή της Δυτικής Ελλάδας στην απελευθέρωση της πατρίδας μας από το Οθωμανικό ζυγό, γυρίζεται αυτή την περίοδο σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, με τη σκηνοθετική σφραγίδα του Πατρινού Τότη Φαφούτη και την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Πρόκειται για μία πράγματι επίπονη όσο και δύσκολη προσπάθεια, αφού θα πρέπει να συμπυκνωθεί χρονικά και στα πλαίσια ενός ντοκιμαντέρ, όλο το χρονικό της εξέγερσης στην περιοχή μας, χωρίς να υπάρξουν παραφωνίες, παραλείψεις και φυσικά ιστορικές παραχαράξεις. Για το λόγο αυτό, τόσο ο σκηνοθέτης, αλλά και η επιστημονική ομάδα που υποστηρίζει το εγχείρημα στην οποία συμμετέχει ο ιστορικός της Εκπαίδευσης και Επίκουρος επ.καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Νίκος Τόμπρος, κινείται πολύ μεθοδικά και προσεκτικά, αφού το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για τις τοπικές κοινωνίες και αρκεί μία σπίθα, για να ανάψει η φωτιά της διαμαρτυρίας και της αμφισβήτησης. Όπως πρόσφατα συνέβη, με την οργισμένη αντίδραση των Καλαβρυτινών για το λεύκωμα της Περιφέρειας «Μνήμες 1821 – Δυτική Ελλάδα: Η γη της φλόγας».

Χαρακτηριστικό της προσεγμένης σκηνοθετικής προσέγγισης είναι το γεγονός, ότι όπως διευκρίνισε στην «Π.τ.Δ» ο σκηνοθέτης, δεν θα γίνουν δραματοποιημένες αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων και μαχών, αφού από τη στιγμή που δεν υπάρχει η ανάλογη οικονομική κάλυψη στον προϋπολογισμό του ντοκιμαντέρ, το αποτέλεσμα θα κινδύνευε να βγει γραφικό και φολκλορικό.

Το '21 της Δυτικής Ελλάδας γίνεται ντοκιμαντέρ

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένα γυρίσματα και στους τρεις νομούς και σε εμβληματικά σημεία του επαναστατικού χάρτη, όπως είναι η Πάτρα και το Κάστρο της, το Μεσολόγγι, το Αίγιο, η Ναύπακτος, το Κατάκολο, ο Πύργος, το Λαντζόι και το Πούσι Αρχαίας Ολυμπίας.

Πρόσφατα, στην Ηλεία και με τη συμβολή των ιστορικών Θεόδωρου Λάμπρου και Γεώργιου Κουρκούτα, αναδείχθηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο νομό κατά το 1821. Οι ιστορικοί εστίασαν στις καταλυτικές μάχες που σημειώθηκαν στο Λαντζόι Πύργου, όπου έπεσε ο Πύργιος αγωνιστής Χαραλάμπης Βιλαέτης, στην Πολιορκία του Λάλα αλλά και σε άλλα σημαντικά γεγονότα, όπως η Μάχη του Πύργου και η ναυμαχία του Κατακόλου.

Ήδη, γυρίσματα έχουν πραγματοποιηθεί στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Αχαϊας ενώ πριν λίγες μέρες ξεκίνησαν τα γυρίσματα στο νομό Ηλείας με την συμμετοχή των ιστορικών Θεόδωρου Λάμπρου και Γιώργου Κουρκούτα. Την δε σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ έχει αναλάβει από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο αξιόλογος δημιουργός Παναγιώτης Φαφούτης που βρέθηκε με το συνεργείο του στην Ηλεία όπου πραγματοποίησε λήψεις σε Κατάκολο, Πύργο, Λαντζόι και Πούσι Αρχαίας Ολυμπίας.

«ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ»

Ο διακεκριμένος ιστορικός και συγγραφέας Θεόδωρος Λάμπρος σημειώνει, μιλώντας στην «Π»:

«Το συγκεκριμένο φιλόδοξο ντοκιμαντέρ είναι μια προσπάθεια ανάδειξης του ρόλου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κατά την Επανάσταση του 1821. Η Ηλεία ειδικότερα, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο αφού πολλά ήταν τα επαναστατικά γεγονότα και καθοριστική η συμβολή των Ηλείων αγωνιστών στον αγώνα της Ανεξαρτησίας. Η Ηλεία κατά την Επανάσταση του 1821 θα πρέπει επιτέλους να αναδειχθεί και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε μέσα από τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Πρέπει να γίνει κομμάτι της Εθνικής μας συνείδησης το 1821, ειδικά στην σημερινή μας εποχή όπου υπάρχει μια προσπάθεια αποδόμησής του από τους σύγχρονους αποδομητές «ιστορικούς», «δημοσιογράφους», «συγγραφείς» και «ερευνητές».

Να αγαπήσουμε την ιστορία μας. Διαφορετικά είμαστε καταδικασμένοι να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος καθότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και δυστυχώς δυσάρεστα.  Θα κλείσω με τα λόγια ενός αγνού και άσημου αγωνιστή του 1821 του Καπετάν Θεόδωρου Κίσσα που είπε: Αγωνιζόμαστε για την πίστη και την πατρίδα μας. Ή θα νικήσουμε ή θα πέσουμε. Το μήνυμά του αυτό, είναι διαχρονικό.»

Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας, σημειώνει ανάμεσα στα άλλα, ότι «κάθε δράση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην πολύ μεγάλη προσπάθεια που εδώ και πολύ καιρό ξεκίνησε ώστε να τιμηθεί με τον πλέον κατάλληλο τρόπο η επέτειος των 200 ετών από το ξεκίνημα της επανάστασης του 1821, εκπορεύεται από την περηφάνια και τον σεβασμό που όλοι αισθανόμαστε ως πολίτες του τόπου στον οποίο οικοδομήθηκε και άρχισε να μετατρέπεται σε πράξη το όραμα της εθνικής παλιγγενεσίας, ενώ υπακούει πάντοτε στο μείζον αγαθό της αγαστής συνεργασίας και ομοψυχίας του συνόλου των φορέων και πολιτών του τόπου μας».

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ έχει αναλάβει ο πατρινός σκηνοθέτης Τότης Φαφούτης, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ, αφιερώματα και τηλεοπτικές διαφημίσεις. Διευθυντής φωτογραφίας και drone operator είναι ο Χρήστος Ορτέντζιο, υπεύθυνη για το μοντάζ είναι η Ελισσάβετ Πηρούνια, ενώ την παρουσίαση έχει αναλάβει ο διευθυντής σύνταξης της «Π» Κωνσταντίνος Μάγνης. Το ντοκιμαντέρ αναμένεται να είναι έτοιμο, πιθανότατα, στις αρχές του νέου έτους, αφού λόγω των περιορισμών του κορονοϊού, τα γυρίσματα σημείωσαν καθυστέρηση.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάτρα: Έρχονται διαδοχικά διαστήματα βροχοπτώσεων- Η πρόγνωση των πρώτων 10 ημερών του Δεκεμβρίου και μέχρι τέλος του μήνα
ΕΚΤΑΚΤΟ - Αισθητή σεισμική δόνηση στην Πάτρα
Γιώργος Κοτοπούλης: «Βιβλική καταστροφή» - Πέτρες σκέπασαν τα πάντα! - ΦΩΤΟ
Πύργος: Έκλεβαν κατ' εξακολούθηση - Συνελήφθησαν δύο άνδρες