Το απρόβλεπτο καρέ του Τεύκρου Σακελλαρόπουλου: Το Δηλητήριο της Απέναντι Οχθης

* O Τεύκρος Επ. Σακελλαρόπουλος (Teucris) είναι πολιτικός μηχανικός – κινηματογραφικός παραγωγός.

Το απρόβλεπτο καρέ του Τεύκρου Σακελλαρόπουλου: Το Δηλητήριο της Απέναντι Οχθης

Υπάρχει ένας πολύ ωραίος θρύλος προερχόμενος από το γειτονικό μας Αγρίνιο. Ενας μάγος έκανε τους ανθρώπους να φαντάζονται πως εμπρός τους ήταν ένα ποτάμι και αναγκαστικά σήκωναν τα ρούχα τους να περάσουν. Ηταν μία… αποκαλυπτική μαγεία αυτή! Μία γυναίκα ωστόσο με ένα φόρτωμα ξύλα στην πλάτη της πήγε να περάσει άφοβα γιατί δεν έβλεπε τίποτα.

Ο μάγος κατάλαβε αμέσως τι τρέχει και της αγόρασε το φόρτωμα και τότε η γυναίκα σήκωσε τα ρούχα της να περάσει το φανταστικό ποτάμι. Τούτο διότι ο θρύλος λέγει πως εάν έχεις φίδι στα ρούχα σου ή στα πράγματά σου καταλαβαίνεις τα μάγια!

Πολύ ωραία λοιπόν. Φοβάσαι τα μάγια και θέλεις να προστατευτείς; Πάρε μαζί σου ένα… φίδι! Και επειδή πρακτικοί λόγοι επιβάλλουν να επιλέξεις ένα μικρό σε μήκος φίδι, βολικό για τη μεταφορά μαζί σου, αναγκαστικά θα χρειαστείς μια οχιά!

Και αμέσως τίθεται το ερώτημα: Τι είναι περισσότερο επικίνδυνο; Τα μάγια ή μια οχιά στα ρούχα σου; Τα μάγια βέβαια δεν τα αισθάνεσαι παρά μόνον λόγω του αποτελέσματος τους, αλλά το φίδι θα το αισθανθείς οπωσδήποτε από το δάγκωμά του. Διότι μια οχιά στον κόρφο σου μην περιμένεις να έχει ευγενική συμπεριφορά.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Τα μάγια είναι προϊόν ανθρώπινης παρέμβασης ενώ η οχιά ακολουθεί τις προσταγές της φύσης. Δεν εμπεριέχει ούτε δόλο, ούτε πρόθεση, ούτε κακία. Ένα φίδι είναι μόνο.

Κι όμως είναι αξιοσημείωτο πως μεταξύ των δύο επιλογών οι περισσότεροι άνθρωποι θα επέλεγαν να διακινδυνεύσουν με μια οχιά στα ρούχα τους, παρά να νιώσουν απροστάτευτοι απέναντι στα μάγια. Πιστεύεις δεν πιστεύεις στα μεταφυσικά φαινόμενα και τις μαγείες, υπάρχουν δεν υπάρχουν, μπορείς να τα αντιμετωπίσεις ενώ το δάγκωμα της οχιάς αποκλείεται να το αποφύγεις. Φαντασία (υπαρκτή ή μη) έναντι πραγματικότητας, κερδίζει η πραγματικότητα (θέλεις δεν θέλεις).

Ποιο το νόημα αυτού του θρύλου και ποια η πρακτική του σημασία;

Μα η… πολιτική! Ο θρύλος αυτός βρίσκει άριστη εφαρμογή στα πολιτικά ζητήματα. Οι “μάγοι” της πολιτικής σε μαγεύουν να βλέπεις εμπρός σου ένα φανταστικό ποτάμι. Και αμέσως σου προτείνουν τη λύση, ώστε να μπορέσεις να το διασχίσεις: μία οχιά για να σε προστατεύσει, μία δική τους οχιά. Οχι πως μπορούν να την καθοδηγήσουν, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου αναγκαίο. Η ίδια γνωρίζει.

Και μόλις περάσεις (όπως νομίζεις) το ανύπαρκτο ποτάμι θα έχεις ήδη το δηλητήριο μέσα στο αίμα σου. Και ο μάγος θα σε περιμένει στην απέναντι όχθη μεταμορφωμένος σε γιατρό για να σε θεραπεύσει!

Και όχι μόνον αυτό. Θα σε επιτιμήσει γιατί είδες ένα φανταστικό ποτάμι…

* O Τεύκρος Επ. Σακελλαρόπουλος (Teucris) είναι πολιτικός μηχανικός – κινηματογραφικός παραγωγός.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125