Το ΑΠΘ συμμετέχει με δράσεις στο EuroPride 2024

Με συγκεκριμένες δράσεις συμμετέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, στο EuroPride 2024, που διοργανώνεται στην πόλη έως τις 29 Ιουνίου.

ΑΠΘ

Με συγκεκριμένες δράσεις συμμετέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, στο EuroPride 2024, που διοργανώνεται στην πόλη έως τις 29 Ιουνίου.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στους άξονες δράσης για την προώθηση της ισότητας των φύλων στο ΑΠΘ που περιλαμβάνει το «Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΣΔΙΦ)- ΑΠΘ» το οποίο έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ, το 2022.

Η ανάπτυξη ενός συμπεριληπτικού, ευαίσθητου ως προς το φύλο, ασφαλούς, υποστηρικτικού εργασιακού και μαθησιακού περιβάλλοντος για όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, χωρίς διακρίσεις και παρενόχληση, είναι στους άξονες προτεραιότητας του Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΣΔΙΦ)-ΑΠΘ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΑΠΘ δεσμεύτηκε να εφαρμόσει καλές πρακτικές, προκειμένου να διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση και ενδυνάμωση όλων των ΛΟΑΤΚΙ+ μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, που αποτελεί προϋπόθεση και συστατικό (και) της ακαδημαϊκής αριστείας. Μια από τις δράσεις είναι η συμμετοχή του ΑΠΘ στα «φεστιβάλ υπερηφάνειας» και οι ανακοινώσεις για άλλες παγκόσμιες ημέρες.

Το ΑΠΘ συμμετέχει στο EuroPride 2024 – ένα πανευρωπαϊκό γεγονός – με τις εξής δράσεις:

α. Ανάρτηση rainbow σημαίας

β. Προβολή του ντοκιμαντέρ του Ιωσήφ Βαρδάκη με τίτλο: «ΑΚΟΕ – ΑΜΦΙ: Η ιστορία μιας επανάστασης (Να κοιμάμαι στο στήθος του)», την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024, ώρες: 13:00 έως 16:00, στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ.

Περίληψη: «Το ντοκιμαντέρ μας μεταφέρει στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, το 1977. Τότε γεννιέται το πρώτο ελληνικό κίνημα για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας, το Α.Κ.Ο.Ε. (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδος) και αρχίζει η κυκλοφορία του περιοδικού ΑΜΦΙ. Τα γραφεία τους, στο υπόγειο της οδού Ζαλόγγου, αποτελούν σημεία αναφοράς μίας κοινότητας που διεκδικεί το δικαίωμα στην ύπαρξη, στην ισότιμη αντιμετώπιση χωρίς διακρίσεις, στην αγάπη».

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Παρουσίαση της εκδήλωσης από τη Συντονίστρια του Δικτύου των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων στα ΑΕΙ, τέως πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων ΑΠΘ, Καθηγήτρια Δήμητρα Κογκίδου.

Συντονίζει η Ελένη Κουρτίδου, δημοσιογράφος

Συμμετέχουν οι:

Περισσότεροι από 11 χιλιάδες επισκέπτες βρίσκονται στα Καλάβρυτα για το δεύτερο HelmosMountainFestival που ξεκίνησε από την Παρασκευή 21 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 24! Χιλιάδες σκηνές έχουν στηθεί στον Χελμό που έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο χωριό.
Όλοι τους μια παρέα με τέσσερις ημέρες γεμάτες δράση αλλά και χαλάρωση, στις πλαγιές ενός μαγικού βουνού, του Χελμού! Η πρώτη βραδιά ολοκληρώθηκε τα… ξημερώματα με πολύ μουσική και διασκέδαση.
Οι μετακινήσεις από και προς την πόλη των Καλαβρύτων χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και με τον κύριο όγκο των επισκεπτών να μετακινείται με τα λεωφορεία της διοργάνωσης. Αστυνομία, Δήμος, Πυροσβεστική, Νοσοκομείο, ΕΚΑΒ έιναι όλοι σε εγρήγορση και σε απόλυτη ετοιμότητα. Σημαντική η συμβολή του Ερυθρού Σταυρού, του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών αλλά κυρίως των ανθρώπων του Χιονοδρομικού και της διοργάνωσης για να βοηθήσουν ή να επιλύσουν τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται.
Φέτος λοιπόν, σε αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον άνθρωπο και στη φύση και με μεγαλύτερο ενθουσιασμό, το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων σε συνεργασία με τη NovelVox, σχεδίασαν ακόμα ένα υπέροχο Φεστιβάλ και όλες και όλοι έγιναν μια μεγάλη παρέα, με σκοπό να μοιραστούν ανεπανάληπτες στιγμές και να φτιάξουν νέες, δυνατές αναμνήσεις.

 

Ειρήνη Πετροπούλου, γλωσσολόγος, μεταφράστρια, ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια

Θοδωρής Αντωνόπουλος, δημοσιογράφος, σύμβουλος σεναρίου του ντοκιμαντέρ

Νίκος Χατζητρύφων, συλλογικότητα ‘’Σύμπραξη για το φύλο’’

γ. Συμμετοχή στην παρέλαση υπερηφάνειας το Σάββατο 29 Ιουνίου

Το ΑΠΘ θα απευθύνει χαιρετισμό και θα συμμετάσχειστην παρέλαση υπερηφάνειας. Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ που επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να προμηθευτούν το επίσημο μπλουζάκι κατά τη διάρκεια της προβολής του ντοκιμαντέρ στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.