Το χρονικό του δρόμου προς Ομπλό – Στόχος η οδική ασφάλεια για επισκέπτες και καθημερινούς χρήστες

Το έργο εκτελείται στο ασφαλτοστρωμένο τμήμα έως τη διασταύρωση προς Κρυσταλλόβρυση και το υπόλοιπο χωμάτινο τμήμα της

χρονικό Το Μάιο του 2022 ξεκίνησε το έργο και ο Ν. Φαρμάκης ήταν εκεί

Η τηλεθέαση του debate της «Π», του ΙΟΝΙΑΝ και του thebest.gr είχε μεγάλη τηλεθέαση, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις πολλές χιλιάδες προβολές στο YouTube. Εκεί ειπώθηκε από τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη πως στο πλαίσιο της κάλυψης των αναγκών της Μονής Ομπλού και της ενίσχυσης του θρησκευτικού τουρισμού, εκτελείται το έργο αναβάθμισης του δρόμου προς τη Μονή. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι το έργο ξεκίνησε με τις υπογραφές του ίδιου και τις προηγούμενης περιφερειακής αρχής, όμως οι ενέργειες που είχαν γίνει ως τότε ήταν ελάχιστες για την εκτέλεση του έργου που ξεκίνησε το 2022.

Συγκεκριμένα, χάθηκε αρκετός χρόνος, καθώς ναι μεν είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) τον Μάιο του 2019, δηλαδή σε προεκλογικό χρόνο. Ωστόσο, το έργο προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ δεν μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα, καθώς δεν είχε γίνει το δύσκολο σκέλος κάθε μεγάλου έργου που είναι οι αθέατες γραφειοκρατικές, αλλά ουσιαστικές διαδικασίες.

Με την ανάληψη καθηκόντων της νέας περιφερειακής αρχής Φαρμάκη, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας προχώρησαν στην ωρίμανση της μελέτης και στη συνέχεια στη διαγωνιστική διαδικασία. Επιπλέον, επειδή ο δρόμος είναι χαρακτηρισμένος ως δημοτικός, έπρεπε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να υπογράψει μια προγραμματική συμφωνία εννέα σημείων με τον Δήμο Πατρέων και αυτό συνέβη τον Ιούνιο του 2020.

Εκτοτε, η Περιφέρεια με την τεχνογνωσία της σε τέτοιου είδους έργα επέσπευσε τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, τον Νοέμβριο του 2020 εγκρίθηκε η μελέτη και εντός 2021 βγήκε στον «αέρα» ο διαγωνισμός. Ως γνωστόν, σε έργα αυτού του επιπέδου κατατίθενται ενστάσεις μεταξύ των εργολάβων, κάτι που καθυστερεί την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του οριστικού αναδόχου και της Περιφέρειας. Τον Μάιο του 2022 ξεκίνησε η κατασκευή του μεγάλου έργου.

Το έργο που εκτελείται αφορά το ασφαλτοστρωμένο τμήμα έως τη διασταύρωση προς Κρυσταλλόβρυση και το υπόλοιπο χωμάτινο τμήμα της. Ειδικότερα γίνονται, μεταξύ άλλων, απαραίτητες διανοίξεις προκειμένου να εξασφαλιστεί το πλάτος της οδού, χωματουργικές εργασίες για τη διαμόρφωση του δρόμου και ανοίγεται τάφρος σε όλο το μήκος του δρόμου για την απορροή των ομβρίων.

Στόχος είναι να ενισχυθεί σύντομα η οδική ασφάλεια, όχι μόνο για τους επισκέπτες αλλά και τους καθημερινούς χρήστες.
«Συμβάλλουμε στην ανάδειξη μιας από τις σημαντικότερες Μονές της νεότερης Ελλάδας. Πρόθεσή μας είναι να είμαστε κοντά στις μοναστικές κοινότητες. Είναι ζήτημα υποχρέωσης, πίστης αλλά και τοπικής ανάπτυξης» είχε δηλώσει ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης μετά από επίσκεψή του στη Μονή.