Το ΕΚΑΒ απαντά για τις μόνιμα κενές κλίνες ΜΕΘ: Πώς γίνεται η διαχείριση των διασωληνωμένων

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γιώργος Μαθιόπουλος την ευθύνη για τη διαχείριση της πλατφόρμας με τις κλίνες ΜΕΘ την έχει το ΕΚΑΒ.

Το ΕΚΑΒ απαντά για τις μόνιμα κενές κλίνες ΜΕΘ: Πώς γίνεται η διαχείριση των διασωληνωμένων

Στον απόηχο της κόντρας μεταξύ ΠΟΕΔΗΝ και υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ μίλησε για τις καταγγελίες αναφορικά με «VIP ΜΕΘ» ενώ περιέγραψε αναλυτικά τη διαδικασία που ακολουθείται μέσω της πλατφόρμας του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ όταν αδειάζει μια κλίνη.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε – μιλώντας στον Realfm 97,8 – ο Γιώργος Μαθιόπουλος την ευθύνη για τη διαχείριση της πλατφόρμας με τις κλίνες ΜΕΘ την έχει το ΕΚΑΒ.

Τι συμβαίνει όταν ένα κρεβάτι μένει κενό – Τι φαίνεται στο σύστημα

Το σύστημα έχει δημιουργηθεί εδώ και 5 χρόνια, ενώ εκεί ανεβαίνουν όλα τα περιστατικά ασθενών που είναι διασωληνωμένοι και χρειάζονται ΜΕΘ.

«Για περιστατικά Covid έχουμε 660 κρεβάτια», ανέφερε ο Γιώργος Μαθιόπουλος.

«Ξέρουμε ότι σε καθημερινή βάση χάνουν τη ζωή τους περίπου 100 ασθενείς. Από τους 100, το μεγαλύτερο ποσοστό είναι διασωληνωμένοι».

«Όταν χάνουν τη ζωή τους, κάποιο κρεβάτι μένει κενό. Από τη στιγμή που μένει κενό το κρεβάτι, φαίνεται στο σύστημα και ο γιατρός που έχει το κενό κρεβάτι μπαίνει στο σύστημα και με συνεννόηση των θεραπόντων ιατρών του ασθενούς παίρνει το περιστατικό που μπορεί να καλυφθεί.

Με το που αδειάζει ένα κρεβάτι σε καθημερινή βάση, μπορεί να φαίνονται 50- 60 κρεβάτια κενά, πχ αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Την επόμενη ώρα μπορεί να είναι 30 γιατί όταν αδειάζει ένα κρεβάτι χρειάζεται να απολυμανθεί, να γίνουν κάποιες ενέργειες και η κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ να μεταφέρει έναν διασωληνωμένο από ένα νοσοκομείο στο συγκεκριμένο κρεβάτι.

Άρα στο σύστημα θα φαίνονται κενά 40, 50, 60 κρεβάτια ανάλογα με την ώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από εκεί και πέρα για όλα τα περιστατικά που είναι διασωληνωμένα σε απλές κλινικές, οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι σε όλα τα νοσοκομεία να ανεβάσουν στην πλατφόρμα όλα τα περιστατικά.

Κι έτσι ο γιατρός ο συγκεκριμένος με το που εκκενωθεί το κρεβάτι θα μιλήσει με τον θεράποντα γιατρό του ασθενούς και θα αξιολογήσουν ιατρικά θέματα», συμπλήρωσε.

Υπάρχουν μόνιμα κενές κλίνες ΜΕΘ;

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ που είναι σταθερά κενές, ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ απάντησε:

Εμείς που διαχειριζόμαστε την πλατφόρμα ως ΕΚΑΒ έχουμε συγκεκριμένα κρεβάτια σε όλη την Ελλάδα που είναι διαχειρίσιμα 24 ώρες το 24ωρο.

Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να ξέρω αν σε ένα νοσοκομείο υπάρχει κάτι άλλο. Πρώτη φορά το ακούω.

Δεν το ξέρω όμως ως ΕΚΑΒ.

Τι ανέφερε για τις καταγγελίες Γιαννάκου

Σχετικά με τις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, ο Γιώργος Μαθιόπουλος τις χαρακτήρισε «σοβαρές» αν και επί της ουσίας δήλωσε άγνοια για το ακριβές τους περιεχόμενο, σημειώνοντας πως αν ένα νοσοκομείο δεν ενημερώσει για τον ακριβή αριθμό κενών κλινών, το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να το γνωρίζει:

Δεν γνωρίζω αν έχει μάθει κάτι περισσότερο που δεν το γνωρίζω. Τέτοιες καταγγελίες είναι σοβαρές, πρέπει να ερευνώνται. Κι αν ισχύουν, είναι λάθος να ισχύουν.

Αλλά στο σύστημα το δικό μας, του ΕΚΑΒ, δεν ισχύει πάντως. Αυτό που βλέπουμε.

Αν ισχύει ότι ένα μεγάλο νοσοκομείο που φαίνεται στο σύστημα ότι έχει 15 ΜΕΘ κι έχει ανεβάσει στο σύστημα ότι έχει μια κενή, ενώ έχει δύο, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω εγώ, ούτε το ΕΚΑΒ εμπλέκεται. Που δεν νομίζω να συμβαίνει αυτό, αλλά δεν το γνωρίζω.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΧΡΗΣΙΜΑ