Το Ιράν θεωρεί υποκινούμενες τις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Αμινί

Η 22χρονη από την κουρδική μειονότητα πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις μέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών του Ιράν που την κατηγόρησε ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που αφορά τις γυναίκες, γεγονός που πυροδότησε πρωτοφανείς διαδηλώσεις σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Το Ιράν θεωρεί υποκινούμενες τις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Αμινί

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί κάλεσε σήμερα από την ιρανική επαρχία του Κουρδιστάν, όπου ξέσπασαν οι διαδηλώσεις που συγκλονίζουν την Ισλαμική Δημοκρατία μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, να αντικρούσει «τους εχθρούς» του Ιράν, τους οποίους ο Ραΐσι κατηγορεί ότι υποδαυλίζουν τις διαδηλώσεις στη χώρα.

Η 22χρονη από την κουρδική μειονότητα πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις μέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών του Ιράν που την κατηγόρησε ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που αφορά τις γυναίκες, γεγονός που πυροδότησε πρωτοφανείς διαδηλώσεις σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Οι ιρανικές αρχές κατηγορούν τις ΗΠΑ, τον ορκισμένο εχθρό τους, ότι σπέρνουν τη διχόνοια στο Ιράν, που βιώνει ιστορικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Οι αρχές κατηγορούν επίσης την κουρδική αντιπολίτευση στο εξωτερικό ότι ενθαρρύνει τις διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν στην επαρχία του Κουρδιστάν μετά τον θάνατο της Αμινί πριν εξαπλωθούν στην υπόλοιπη χώρα.

«Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ταραχών, οι εχθροί έκαναν λάθος υπολογισμό πιστεύοντας ότι θα μπορούσαν να σπείρουν χάος και ανασφάλεια», είπε ο Ιρανός πρόεδρος, εγκαινιάζοντας την έναρξη ενός έργου πόσιμου νερού στο Σαναντάτζ, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Κουρδιστάν.

«Αλλά δεν ήξεραν ότι το Κουρδιστάν είχε θυσιάσει το αίμα χιλιάδων μαρτύρων και ότι οι κάτοικοί του έχουν στο παρελθόν νικήσει τον εχθρό», πρόσθεσε στην ομιλία του που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση, αναφερόμενος στον πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ιράκ (1980-88).

«Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αλλά ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τον εχθρό με την αλληλεγγύη τους», είπε.

Ο Ιρανός πρόεδρος σημείωσε ότι «η νέα γενιά σε αυτή την επαρχία θα ενεργήσει όπως οι μητέρες και οι πατέρες τους που ματαίωσαν τα σχέδια του εχθρού και δεν θα ακολουθήσουν τη βούληση των εχθρών, ιδιαίτερα των ΗΠΑ».

«H φτώχεια και η εξαθλίωση είναι επίσης από τους εχθρούς της χώρας»
Από την πλευρά του, ο αρχιστράτηγος των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί κατηγόρησε τους εχθρούς της Τεχεράνης ότι θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα του.

«Ο εχθρός δεν θέλει να κυριαρχεί η ασφάλεια σε αυτή τη χώρα γιατί όλη η υπερηφάνεια μιας χώρας έγκειται στην ασφάλειά της», είπε σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Σαλαμί μιλούσε στο Σιράζ, μια πόλη στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 26 Οκτωβρίου σε μια επίθεση σε σιιτικό ιερό, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Σήμερα (οι εχθροί) προσπαθούν όλο να σπείρουν τους σπόρους της απόγνωσης στις καρδιές των νέων και ορισμένοι δείχνουν ακόμη και την ικανοποίησή τους μετά τον αποκλεισμό της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου», είπε αναφερόμενος στην ήττα της ιρανικής ομάδας προχθές Τρίτη από αυτήν των ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η ήττα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν εναντίον του ορκισμένου εχθρού της χώρας και ο αποκλεισμός από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ προκάλεσαν σκηνές χαράς αλλά και απόγνωσης στους Ιρανούς, σε μια χώρα διχασμένη απέναντι στο κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε πριν από δύο μήνες.

«Έχουμε ένα σπαθί στο ένα χέρι για να πολεμήσουμε τον εχθρό και με το άλλο προσφέρουμε υπηρεσία στον λαό», είπε ο επικεφαλής των Φρουρών, τονίζοντας επίσης την ανάγκη «να ληφθούν μέτρα για την εξυπηρέτηση του λαού, γιατί η φτώχεια και η εξαθλίωση είναι επίσης από τους εχθρούς της χώρας».

Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως διαδηλωτές αλλά και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για το Ιράν, περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.

Σε πάνω από 2.000 ανθρώπους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, οι μισοί εκ των οποίων στην Τεχεράνη, από την έναρξη των διαδηλώσεων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε η ιρανική δικαιοσύνη.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ