Το μυστικό για να σε συμπαθούν όλοι αμέσως (και να σε θυμούνται επίσης)

Ευτυχώς για σένα, αυτή η δύσκολη έρευνα για το συγκεκριμένο μυστικό, έχει γίνει ήδη και έτσι, δε χρειάζεται να παιδευτείς πάρα πολύ, αρκεί να συνεχίσεις να διαβάζει αυτές τις γραμμές.

mistiko Φωτογραφία από EKATERINA BOLOVTSOVA (pexels.com)

Μπορεί γενικά να μη σου καίγεται καρφάκι εάν θα σε συμπαθήσουν όλοι και σε στηρίζω σε αυτό, όμως ειδικότερα εάν βρίσκεσαι σε έναν επαγγελματικό χώρο που έχεις άμεση επαφή με κόσμο, τότε ίσως θα ωφελούσε να μπορείς να βρεις εκείνο το μυστικό, ώστε να φαίνεσαι αμέσως συμπαθής σε όλους και να σε θυμούνται κιόλας μετά την πρώτη σας γνωριμία.

Ευτυχώς για σένα, αυτή η δύσκολη έρευνα για το συγκεκριμένο μυστικό, έχει γίνει ήδη και έτσι, δε χρειάζεται να παιδευτείς πάρα πολύ, αρκεί να συνεχίσεις να διαβάζεις αυτές τις γραμμές.

Η συμβουλή έρχεται από την Wendy L. Patrick, δικηγόρος στο επάγγελμα και expert στο να «διαβάζει» τους ανθρώπους, γι’αυτό και πρόσφατα έγραψε το «Red Flags: How to Spot Frenemies, Underminers, and Ruthless People».

Σε άρθρο της λοιπόν, στο Psychology Today, τι ακριβώς λέει η Wendy; Για να σε συμπαθήσουν όλοι αμέσως και να εντυπωθείς στη μνήμη τους μετά την πρώτη σας γνωριμία, θα πρέπει να τους δώσεις την αμέριστη προσοχή σου και να σχηματίσεις μαζί τους έναν πιο προσωπικό και ιδιαίτερο δεσμό, πέρα από τα τυπικά «καλημέρα», «καλησπέρα», «χάρηκα για τη γνωριμία».

mistiko

Φωτογραφία από fauxels (pexels.com)

Εάν το παρατηρήσεις και στον εαυτό μας συμβαίνει ακριβώς το ίδιο, ξεχωρίζουμε και εμείς τους ανθρώπους εκείνους που με κάποιον τρόπο μας έχουν ξεχωρίσει και μας έχουν δώσει την προσοχή τους, με δεδομένα από έρευνες να ισχυροποιούν τη συγκεκριμένη λογική.

Πριν από μερικά χρόνια, ερευνητές του Bowling Green State University του Ohio ανακάλυψαν ποιες συμπεριφορές δημιουργούν αυτές τις πιο ιδιαίτερες προσωπικές σχέσεις που συνήθως έχουν μεγαλύτερη σημασία για τις περιπτώσεις πελατών, για παράδειγμα.

Αυτή η ξεχωριστή συμπεριφορά της αμέριστης προσοχής μαζί με μία προσωπική σύνδεση, αλλά και με τον στοιχειώδη σεβασμό, ήταν η φόρμουλα επιτυχίας που βοηθούσε τους άλλους να νιώθουν ευχάριστα στην επαφή με ανθρώπους που παρείχαν κάποια υπηρεσία και μάλιστα, τους οδηγούσε συχνά να θυμούνται πιο καθαρά την επικοινωνία τους και να μιλούν για εκείνους σε δεύτερο επίπεδο.

«Αυτό το εύρημα είναι κοινό με τη συνήθη εμπειρία σε κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, όπου συχνά θυμόμαστε τα άτομα, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, με βάση αυτό που μας έκαναν να αισθανθούμε», γράφει η Wendy στο άρθρο της.

Πώς μπορείς να διαμορφώσεις αυτή την ιδιαίτερη σύνδεση:

1. Να θυμάσαι λεπτομέρειες για το άτομο που έχεις απέναντί σου και να ρωτάς περισσότερα για αυτές

Αντί να ρωτήσεις για παράδειγμα «πώς είναι η μικρή σου κόρη;», μπορείς να το αλλάξεις σε «πώς πήγε με το ποίημα η μικρή σου κόρη στη γιορτή του σχολείου;». Η διαφορά θα είναι αισθητή στον συνομιλητή σου και το να θυμάσαι τέτοιου είδους λεπτομέρειες, αποδεικνύει πως πραγματικά δίνεις προσοχή στον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στο να δημιουργηθεί ένας δεσμός εμπιστοσύνης ανάμεσά σας. Και εάν το μνημονικό σου δε σε βοηθά και τόσο, δεν είναι κακό αφότου γνωρίσεις κάποιον, να καταγράψεις μερικές λεπτομέρειες, για να θυμάσαι την επόμενη φορά που θα βρεθείτε (σε ένα επαγγελματικό ραντεβού για παράδειγμα, στο πλαίσιο του marketing ή της συνεργασίας με κάποιον πελάτη ή κάποια εταιρεία).

mistiko

Φωτογραφία από fauxels (pexels.com)

2. Μοιράσου πληροφορίες που ξέρεις ότι ο άλλος μπορεί να χρησιμοποιήσει

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Εάν ξέρεις ότι ο άνθρωπος απέναντί σου αγαπά την ιαπωνική κουζίνα, μπορείς να προτείνεις ένα πολύ καλό εστιατόριο αυτού του είδους ή εάν γνωρίζεις πως ψάχνει ένα άτομο, για να καλύψει μία θέση εργασίας, μπορείς να προτείνεις το κατάλληλο πρόσωπο που θα στελεχώσει το αντίστοιχο team. Δείχνεις με αυτόν τον τρόπο πως έχεις παρατηρήσει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του άλλου, κάτι που θα αποτελέσει μία γερή βάση, για να δημιουργηθεί μία σχέση πιο προσωπική.

3. Επανάλαβε κάτι που έχει ήδη πει το άλλο άτομο

Εάν κάποια στιγμή, ο συνομιλητής σου πει κάτι που θα μπορούσε να είναι απόφθεγμα και έχει κάτι το εντυπωσιακό, μπορείς να κρατήσεις νοητά μία σημείωση, ώστε όταν βρεθεί οργανικά η κατάλληλη ευκαιρία, να μπορέσεις να επαναλάβεις τα ίδια λόγια, κάτι που θα αποδείξει πως έχεις δώσει προσοχή σε όσα έχει πει. Ειδικά σε επαγγελματικό πλαίσιο, εάν θες να εντυπωσιάσεις κάποιον, είναι πάντα ωφέλιμο να έχεις διαβάσει και να έχεις ψάξει κάτι που μπορεί να έχει γράψει, δηλώσει ή δημοσιεύσει, αφού σίγουρα θα σου δώσει έξτρα πόντους.

Όλα τα παραπάνω ακουμπούν περισσότερο σε πιο επαγγελματικές σχέσεις και σε περιπτώσεις που θες να κερδίσεις την προσοχή και την εμπιστοσύνη ενός ατόμου με το οποίο θες να συνεργαστείς, αλλά εάν το καλοσκεφτείς, ακόμα και στις προσωπικές μας σχέσεις, όλοι θέλουμε να έχουμε αυτή την προσοχή, ώστε να εξελίσσεται μία σύνδεση σε μεγαλύτερο βάθος και με ουσιαστικότερη αξία.

Ανάλογα με την περίπτωση, μπορείς να χειριστείς τα παραπάνω tips όπως κρίνεις!

 

Με πληροφορίες από inc.com

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ