Το Πανεπιστήμιο Πατρών στο επίκεντρο – Χρ. Μπούρας: “Στηρίζω μέχρι τέλους”

Το Πανεπιστήμιο Πατρών στο επίκεντρο - Χρ. Μπούρας: "Στηρίζω μέχρι τέλους"

Εχει προκληθεί τόσο εντύπωση καθώς η απόφαση του Υπουργείου, έρχεται σε αντίθεση με τη συνήθη τακτική υπουργών που έκοβαν και έραβαν τον πανεπιστημιακό χάρτη ανάλογα με τη βούληση των τοπικών παραγόντων και κοινωνιών.

Κάποιοι μιλούν για πολιτική τόλμη της Υπουργού που αποφάσισε να ακούσει την ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι τις τοπικές κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων και των κυβερνητικών αιρετών σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία. Είναι προφανές από τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την υπόθεση η Αθήνα ότι η Πάτρα αποτελεί μοντέλο και άλλων συναφών αποφάσεων, σε εθνική κλίμακα.

«Η Πάτρα και το Πανεπιστήμιό μας βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων για καλό λόγο» μας σχολίασε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας σημειώνοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου δείχνει ότι αποδέχεται το σύνολο των προτεινόμενων αλλαγών. Ανάμεσα σε αυτές και η μετακίνηση της έδρας του Τμήματος Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα.

«Αναμένουμε η αποδοχή της πρότασής μας να επισφραγισθεί άμεσα με τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες αλλαγές» σημειώνει ο κ. Μπούρας.

Οταν του θέσαμε το ζήτημα του ξεσηκωμού που επικρατεί από πολιτικό πρόσωπα, επιμελητήρια και τοπικές κοινωνίες – κλίμα όχι άγνωστο στον ίδιο και σε ολόκληρο το Πανεπιστήμιο- μας απάντησε:

«Θα υποστηρίξω πλήρως την απόφαση της Συγκλήτου. Κάνω έκκληση σε όλους τους πολιτικούς παράγοντες της περιοχής μας να συζητήσουν με το Πανεπιστήμιο. Η πόρτα μας είναι ανοικτή για όλους. Από κει και πέρα το Πανεπιστήμιο δεν πολιτεύεται και δεν θα εμπλακεί σε καμία διαμάχη και αντιπαράθεση. Συζητάμε με όλους στο πλαίσιο ενός διαλόγου αλλά σε άγονες αντιπαραθέσεις δεν μπαίνουμε».

Προς κάθε κατεύθυνση ο κ. Μπούρας ξεκαθαρίζει ότι «Τόσο η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών όσο και η Σύγκλητος και όλα τα όργανα του Πανεπιστημίου μας, συμπεριλαμβανομένης και της Πρυτανικής Αρχής, εργαζόμαστε γι’ αυτό που πιστεύουμε ότι είναι καλό για το ακαδημαϊκό μας ίδρυμα. Βασικό κριτήριό μας αποτελεί η  πρόοδος και η εξέλιξή του προς όφελος των φοιτητών μας και την ποιότητα της εκπαίδευσής τους. Αυτά είναι ζητήματα που δεν τα διαπραγματευόμαστε». (Oι αντιδράσεις σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία)

 

«Συρίγος: Ηταν αδύναμα τμήματα»

Ξεκάθαρες και ενδεικτικές της αποφασιστικότητας που χαρακτηρίζει την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, είναι οι δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Αγγελου Συρίγου.

Μιλώντας στο mega ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε στα 4 τμήματα των Πατρών, τα οποία συγχωνεύτηκαν. «Είναι τμήματα με πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγές, ήταν πολύ αδύναμα τμήματα, με βάση 0,6. Εμπαινες σε αυτά γράφοντας 3 λευκές κόλλες και σε μια κόλλα έγραφες 3 γραμμές. Πρέπει να ξεφύγουμε από την λογική ότι έχουμε ένα απομονωμένο τμήμα μόνο του σε μια πόλη. Πρέπει να υπάρχουν 2-3 τμήματα, για να υπάρχει διεπιστημονικότητα» σημείωσε, εξηγώντας ότι τα παιδιά που φοιτούν ήδη σε αυτά θα μπορούν είτε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους είτε να μετεγγραφούν σε νέα τμήματα.

Ειδικότερη αναφορά έκανε στη σχολή Μουσειολογίας στον Πύργο. «Στην Γαλλία και την Ιταλία που έχουν πολλά μουσεία, δεν έχουν τμήμα μουσειολογίας ως προπτυχιακές σπουδές. Είναι είτε κατεύθυνση σε τμήμα αρχαιολογίας είτε μεταπτυχιακές σπουδές. Το 2019 φτιάχτηκε ένα τμήμα μουσειολογίας με 2 καθηγητές, εκ των οποίων κανείς δεν είναι ειδικός στη μουσειολογία. Φτιάχνεις ένα τμήμα χωρίς βιβλιοθήκη, χωρίς κτίριο, χωρίς εστία, χωρίς μέλη ΔΕΠ και πιστεύεις ότι αυτό θα επιβιώσει. Αρπα κόλλα αυτό που έγινε το 2019» τόνισε.

 

 

Της Μαρίνας Ριζογιάννη

rizogianni@pelop.gr  

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ