Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει ένα άλμα πιο γρήγορο από την φθορά

Άρθρο του Καθηγητή Παναγιώτη Δημόπουλου, Γραμματέα Τομέα Περιβάλλοντος ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής (υποψήφιου ευρωβουλευτή μέχρι 9.6.2024)

ΠΑΣΟΚ

«Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι.
Χωρίς αυτήν δεν θα ’βγαινες στον δρόμο…».
Κ. Καβάφης, «Ιθάκη»

Πάντα στο τέλος στην ποίηση επιστρέφουμε. Ειδικά εμείς οι Έλληνες, που έχουμε την ευτυχία να συνδεόμαστε μαζί της, μέσα από τους μεγάλους δημιουργούς της… Το ταξίδι, λοιπόν, το δικό μου ταξίδι, έφτασε στο τέλος του! Ήταν «μακρύς ο δρόμος» και όμορφη –αν και άνιση- αυτή η διαδρομή, ταξιδεύοντας σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, να μπω σε «λιμένες πρωτοϊδομένους» και να γνωρίσω χιλιάδες ανθρώπους. Όλοι τους είχαν μια γνήσια αγωνία για την πορεία του τόπου μας αλλά και την πορεία του προοδευτικού χώρου.

Στο δρόμο αυτό είχα κοντά μου εθελοντές φίλους και συνεργάτες από παλιά, αλλά και νέους συνοδοιπόρους από διάφορα μέρη της Ελλάδας, με τους οποίους βρεθήκαμε και μου πρόσφεραν την ανιδιοτελή βοήθειά τους στη διάδοση των ιδεών και των αξιών που πάντα υπηρετώ. Με ήθος, αξιοπρέπεια, δύναμη και αποφασιστικότητα. Πέρα και έξω από αναχρονιστικές μεθόδους διεξαγωγής εκλογικού αγώνα και με μοναδικό κριτήριο τον σεβασμό στον πολίτη.

Το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε πως περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι αποφάσισαν την Κυριακή να μείνουν κοντά μας και να στηρίξουν μια προσπάθεια αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, αναμφίβολα παρακολουθούν με θλίψη τις εξελίξεις. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία, να αντιληφθεί τα μηνύματα της κάλπης και να ξεκινήσει την διαδικασία αναγέννησης, για να γίνει ένας σύγχρονος πολιτικός φορέας που να εκφράζει τις αξίες και τις ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου, ώστε να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία πλειοψηφικού ρεύματος. Αντιθέτως, μπαίνει σε μια φάση εσωστρέφειας και κινδυνεύει να γίνει μουσείο.

«Κάνε ένα άλμα πιο γρήγορο από την φθορά», μας λέει ο Ελύτης. Αυτό πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ! Άμεσα!! Η ηγεσία να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα μας βγάλουν από την περιδίνηση, στην οποία μπαίνουμε…! Όλοι οι υποψήφιοι γυρίσαμε την Ελλάδα και συνομιλήσαμε με χιλιάδες ανθρώπους. Πιστεύω ότι οι διαγκωνισμοί των στελεχών που κατέχουν ή θέλουν να αποκτήσουν τα κομματικά οφίτσια, αφήνουν τους συνανθρώπους μας, παντελώς αδιάφορους. Γιατί το μόνο που τους συναρπάζει, είναι αυτό που έκανε πάντα το ΠΑΣΟΚ. Να τους παρουσιάσουμε ένα ανανεωμένο σχέδιο για μια καλύτερη Ελλάδα. Με καθαρό λόγο και κοινή λογική.

Αυτή η εμπειρία μας από την πρόσφατη επαφή με τον κόσμο είναι πολύτιμη, έχοντας αποτυπωμένη μια φρέσκια άποψη για την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της χώρας. Τόσο εγώ, όπως πιστεύω και όλοι οι συνυποψήφιοί μου, είμαστε στην διάθεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, για να τους μεταφέρουμε όσα είδαμε, ακούσαμε και αφουγκραστήκαμε. Άλλωστε, εκεί βασίζεται και το σχέδιο για τις αλλαγές που απαιτούνται, που να είναι, όμως ελεύθερες από κομματικές εξαρτήσεις και να μην υπηρετούν επιμέρους σχεδιασμούς, όπως δυστυχώς διαπιστώθηκε σε πολλές περιπτώσεις στην προεκλογική περίοδο.

Γιατί «τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας δεν θα συναντήσεις, αν δεν τους κουβανείς μες την ψυχή σου, αν η ψυχή σου δεν τους φέρνει εμπρός σου».