Το ρίσκο να οδηγάς χωρίς ασφάλεια αυτοκινήτου!

Οδηγώντας χωρίς ασφάλεια, πέρα από ανώφελο μπορεί να είναι και ιδιαίτερα κοστοβόρο.

οδική ασφάλεια

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια αυτοκινήτου. Σας προστατεύει ως οδηγό από το κόστος των υλικών ζημιών σε περίπτωση ατυχήματος ενώ προστατεύονται και οι άλλοι, σε περίπτωση που εμπλακείτε σε ατύχημα με υπαιτιότητά σας.

Αν και είναι τελείως παράνομα και διώκεται ποινικά, μπορείτε να επιλέξετε να μην ασφαλιστείτε και να κυκλοφορήσετε το όχημά σας ανασφάλιστο.

Ποιες είναι όμως οι άμεσες και έμμεσες ποινές για ένα ανασφάλιστο όχημα; Τι κινδύνους αντιμετωπίζεται με το να μην ασφαλίσετε το όχημά σας;

 

Είναι η ασφάλεια υποχρεωτική για να οδηγήσετε;

Η σύντομη απάντηση είναι φυσικά και ναι! Στην Ελλάδα όπως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η βασική ασφάλεια που καλύπτει την αστική ευθύνη έναντι τρίτων είναι υποχρεωτική για όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους.

Θα πρέπει να έχετε συμβόλαιο που καλύπτει τουλάχιστον τα παρακάτω σε μια ασφάλεια αστικής ευθύνης:

 

  • Αστική ευθύνη έναντι τρίτων: Περιλαμβάνει τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσετε σε ένα άλλο όχημα, σε κάποιο ατύχημα που θα εμπλακείτε με όριο το 1.220.000€ ανά ατύχημα
  • Τις σωματικές βλάβες που θα προκληθούν από το ατύχημα, με όριο το 1.220.000€
  • Υλικές ζημιές που θα προκαλέσει το όχημα κατά τη διάρκεια του ατυχήματος όπως καταστροφή καταστημάτων, δημόσιων κτηρίων, κ.ο.κ.

 

Τι δεν περιλαμβάνει η βασική ασφάλεια αστικής ευθύνης

Η βασική ασφάλεια αυτοκινήτου δεν περιλαμβάνει καλύψεις και προστασία που αφορούν εσάς, σε περίπτωση που έχετε την ευθύνη της ζημιάς στο ατύχημα.

Έτσι, αν δημιουργήσετε ζημιές στο δικό σας όχημα θα πρέπει να τις καλύψετε με δικό σας κόστος, εκτός αν έχετε πλήρη μικτή ασφάλεια – σε αυτήν την περίπτωση το κόστος θα καλυφθεί από την ασφαλιστική, ανάλογα το τι περιλαμβάνει το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας.

Καλύψεις όπως οδική βοήθεια, νομική προστασία, προστασία από καιρικά φαινόμενα, φυσικές καταστροφές, κλοπή, κ.α. καλύπτονται με εξτρά πρόσθετες πράξεις.

 

Τι θα συμβεί αν εμπλακείτε σε ατύχημα χωρίς να έχετε ασφάλεια αυτοκινήτου

Σε περίπτωση που οδηγάτε ανασφάλιστο όχημα και εμπλακείτε σε ατύχημα, τότε τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν.

Για αρχή, το Επικουρικό Κεφάλαιο θα αποζημιώσει το άλλο αυτοκίνητο για τις υλικές ζημιές που έχει υποστεί από τη δική σας υπαιτιότητα και έπειτα θα στραφεί εναντίον σας, για την αξίωση όλου του ποσού.

Αν υπάρχουν και σωματικές βλάβες, τότε θα αξιωθούν ιατρικές αποζημιώσεις, έξοδα για νοσοκόμες, αποζημίωση ηθικής βλάβης, κ.α.

Η χειρότερη εξέλιξη θα είναι ένα θανατηφόρο ατύχημα – σε αυτήν την περίπτωση θα έχετε να αντιμετωπίσετε τα μέλη της οικογένειας που θα στραφούν εναντίον σας, αξιώνοντας τεράστια ποσά που θα πρέπει να τα καλύψετε από την τσέπη σας εφόσον δεν είχατε ασφαλιστική κάλυψη.

Εδώ να προσθέσουμε πως υπάρχουν και σημαντικές κυρώσεις σε περίπτωση ελέγχου και εντοπισμού ανασφάλιστου οχήματος.

Πιο συγκεκριμένα οι διοικητικές κυρώσεις είναι η αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας καθώς και χρηματικό πρόστιμο. Επίσης ο κάτοχος του οχήματος αντιμετωπίζει και ποινικές κυρώσεις.

 

Μην αφήνετε το όχημά σας ανασφάλιστο, ακόμα και παρκαρισμένο!

Αρκετοί κάτοχοι, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του lockdown, άφησαν τα οχήματά τους ανασφάλιστα καθώς δεν τα κυκλοφορούσαν, όμως τα πάρκαραν σε δημόσιο δρόμο!

Αυτό παραμονεύει μεγάλους κινδύνους καθώς αν κάποιο όχημα πέσει πάνω σας ή συμβεί κάποια φυσική καταστροφή, δεν θα μπορέσετε να αποζημιωθείτε από την ασφαλιστική σε περίπτωση που είχατε τέτοια κάλυψη στο συμβόλαιο.

 

Πως θα βρείτε φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου

Μέσω διαδικτύου μπορείτε να κάνετε σύγκριση τιμών ανάμεσα σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες και να βρείτε την πιο φθηνή ασφάλεια αυτοκινήτου ώστενα μην το αφήσετε ανασφάλιστο!

Τα περισσότερα onlineασφαλιστικά γραφεία προσφέρουν άμεση έκδοση συμβολαίου που το έχετε διαθέσιμο στο emailσας, αμέσως μετά την πληρωμή των ασφαλίστρων!

Το ρίσκο, οι κίνδυνοι και οι ποινικές κυρώσεις του ανασφάλιστου οχήματος σίγουρα δεν αξίζουν μπροστά στα 90-100€ που κοστίζει ετήσια μια βασική ασφάλεια, για ένα όχημα 5 ετίας!

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

euro
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ
ΠΑΡΑΤΑΣΗ
ΕΚΠΤΩΣΗ