Κορονοϊός: Το σχέδιο της κυβέρνησης για άρση μέτρων – Τα επόμενα βήματα

Οι τρεις παράγοντες που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο – Τι θα γίνει με πιστοποιητικά εμβολιασμού, μάσκες σε κλειστούς χώρους και self test

σχέδιο

Κομβική ημερομηνία, θεωρείται η 1η Μαΐου και όχι νωρίτερα, εκτός και αν τα επιδημιολογικά στοιχεία παρουσιάσουν μεγάλη βελτίωση. Το σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση μέτρων για την πανδημία είναι ήδη στα χέρια της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Το τελευταίο διάστημα, κυβέρνηση και μερίδα των ειδικών θεωρούν ότι μπορούμε με μικρά και προσεκτικά βήματα να απαλλαγούμε από περιορισμούς που είχαν επιβληθεί, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα όπως και οι θάνατοι.

Το σύστημα υγείας έχει αποσυμπιεστεί και όσοι νοσούν είναι κατά κύριο λόγο εμβολιασμένοι και περνούν την ασθένεια ελαφρά. Περιγράφοντας την πίεση στο ΕΣΥ, το μέλος της επιτροπής και επίκουρος καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε ότι είναι στα ίδια επίπεδα με εκείνα του περασμένου Αυγούστου και η τάση των κρουσμάτων είναι σταθερή με πτωτική φορά. Υπάρχει βέβαια κα το παράδειγμα της Πάτρας όπου η πίεση εκεί τις τελευταίες ημέρες είναι μεγάλη, αλλά θεωρείται μεμονωμένο.

Ο βασικότερος λόγος όμως που θέλει η κυβέρνηση να μπει το σχέδιο αυτό σε εφαρμογή, είναι ο τουρισμός. Η 1η Μαΐου είναι ουσιαστικά η μέρα που αρχίζει η τουριστική περίοδος και το στοίχημα είναι η Ελλάδα να θεωρείται μια χώρα ασφαλής και ελεύθερη από περιορισμούς.

Οι τρεις παράγοντες

Οι παράγοντες που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο για την άρση κάποιων μέτρων, αναφέρει το newsbeast, όπως η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και η χρήση της μάσκας:

  • Η πορεία της πανδημίας,
  • η πίεση στο σύστημα υγείας και
  • η στάση των επιστημόνων καθώς ανάμεσά τους υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς και να συζητάμε για άρση περιορισμών.

 

Τα μέτρα

Αν τελικά γίνει δεκτός ο οδικός χάρτης του υπουργείου Υγείας, από την 1η Μαΐου – η πρωτομαγιά είναι Κυριακή, οπότε από την Δευτέρα 2 Μαΐου – δεν θα χρειάζεται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο σε λιανεμπόριο και εστίαση. Βέβαια, και τώρα αν κάνει κάποιος μια βόλτα στην αγορά, θα δει ότι οι έλεγχοι και από την μια και από την άλλη πλευρά έχουν ατονήσει…

Επίσης, η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους θα υπάρχει από την ίδια ημερομηνία ως σύσταση. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η υποχρεωτικότητα της μάσκας θα πάψει για νοσοκομεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ στην εστίαση και τα κομμωτήρια θα παραμείνουν μόνο για τους εργαζόμενους τουλάχιστον ως το τέλος Μαΐου.

Παράλληλα, θα καταργηθούν εντελώς τα self test στα σχολεία αλλά όχι στους εργαζόμενους σε εστίαση, καταστήματα τροφίμων, κομμωτήρια και τουρισμό. Εκεί, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ την εβδομάδα από δυο που είναι σήμερα.