Το σκέφτονται και τα ΕΛΠΕ για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη Δυτ. Ελλάδα

image 627367

Από μια κλωστή κρέμεται η πορεία των ερευνών υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, καθώς οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών φαίνεται πως είναι καταιγιστικές, με τα ΕΛΠΕ να  βρίσκονται σε φάση επανεξέτασης και αναθεώρησης του προγραμματισμού τους.

Οπως πληροφορείται η «Π», το βράδυ της Πέμπτης συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, όπου έγινε μια συνολική αποτίμηση της μέχρι σήμερα κατάστασης, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις που υπάρχουν στο εσωτερικό και τις διεθνείς τάσεις της βιομηχανίας εξορύξεων και των τιμών του «μαύρου χρυσού». 

Στα δημοσιογραφικά γραφεία διέρρευσε χθες ως πληροφορία, ότι διαφαινόμενη πρόθεση του ομίλου των ΕΛΠΕ είναι να αποχωρήσει από τρία οικόπεδα, για τα οποία έχει εξασφαλίσει δικαιώματα έρευνας για τα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για τις χερσαίες παραχωρήσεις της ΒΔ Πελοποννήσου (Αχαΐα – Ηλεία) και της Αρτας – Πρέβεζας, όπου τα ΕΛΠΕ είναι ο αποκλειστικός μισθωτής με το 100%, ενώ σε σκέψεις εμφανίζεται να βρίσκεται η εταιρεία και για την θαλάσσια παραχώρηση του Δυτικού Πατραϊκού, όπου είναι «χειριστής» με το 50% και το υπόλοιπο 50% να έχει περάσει στην Energean Oil & Gas, μετά την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Edison. 

Πηγές των ΕΛΠΕ επιβεβαίωσαν στην «Π» την επίμαχη συνεδρίαση του ΔΣ του ομίλου, όμως, διέψευσαν ότι ελήφθησαν αποφάσεις επί των συγκεκριμένων θεμάτων, τα οποία ωστόσο συζητήθηκαν.

«Η εταιρεία επεξεργάζεται τα θέματα αυτά και όταν έχουμε κάτι επίσημο να πούμε, θα το ανακοινώσουμε» ήταν η ουδέτερη δήλωση που έγινε στην «Π», για τις διαρροές που υπήρξαν και οι οποίες όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, δεν προήλθαν από τους κόλπους της εταιρείας.

Οπως είναι φυσικό στα δημοσιογραφικά γραφεία επικρατούσε χθες αναβρασμός, ενώ η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) με την οποία επικοινώνησε χθες η «Π», αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, περιμένοντας πρώτα μια επίσημη τοποθέτηση από τα ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα ΕΛΠΕ φέρονται να εξετάζουν ως οικονομικά ασύμφορη τη διενέργεια ερευνών στις δύο χερσαίες παραχωρήσεις, ενώ προβληματίζονται και για αντιδράσεις ομάδων τοπικών κοινωνιών, αλλά και σειρά γραφειοκρατικών εμποδίων που δείχνουν απροθυμία στήριξης του εγχειρήματος από την Πολιτεία.

Επιπλέον, προβάλλεται ως δικαιολογία το δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και η ρευστή κατάσταση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές με τις τιμές του πετρελαίου.

ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΑΙΤΙΑ

Παρατηρητές του θέματος που συνομιλούν με την «Π», αναφέρουν ότι η κατάσταση έχει βαθύτερα αίτια που αγγίζουν συνολικά την βιομηχανία εξορύξεων υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Συγκεκριμένα η ΕΛΠΕ και συνολικά η βιομηχανία εξορύξεων, φέρονται δυσαρεστημένοι από την απουσία στήριξης στο όλο εγχείρημα από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η παραχώρηση του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου, όπου τα ΕΛΠΕ αν και έχουν κάνει σεισμικές έρευνες για αναμενόμενα αποθέματα της τάξης των 100 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, αναβάλλουν για 40 μήνες την πρώτη ερευνητική γεώτρηση, καθώς δεν έχει λυθεί ακόμα το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης υποδομής στο λιμάνι της Πάτρας, που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως επιχειρησιακή βάση.

Στελέχη της βιομηχανίας ανέφεραν στην «Π» ότι, το λιμάνι Αιγίου είναι αρκετά μικρό για να υποστηρίξει μια τέτοια δραστηριότητα, ενώ το λιμάνι του Αστακού παραχωρείται σε ιδιώτες επενδυτές για την λειτουργία υπηρεσιών γιοτ.  

Την ίδια στιγμή, τοπικές αντιδράσεις, όπως η στάση του δήμου απέναντι στο φυσικό αέριο, προκαλούν εύλογους προβληματισμούς για το μέλλον μιας επένδυσης δεκάδων εκατ. ευρώ. Οι αντιδράσεις στην Κεφαλλονιά είναι ακόμα πιο εμφανείς.

Από την άλλη πλευρά, στο επιβεβαιωμένο κοίτασμα του Κατακόλου, η Energean αν και πέρασε τις εγκρίσεις των περιβαλλοντικών μελετών και την κοινωνική διαβούλευση από τα τέλη του 2019 χωρίς πρόβλημα, περιμένει ακόμα αδειοδότηση.

                                                                        Σ. Παπανδρέου

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ