Τριανταφύλλου και Πανταζή μιλούν για το σποτ που έφερε αντιδράσεις

Για μία ακόμα φορά, επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά η παντοδυναμία των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και η σαρωτική επίδρασή τους! Σώτη Τριανταφύλλου και Βάσω Πανταζή μιλούν για το προωθητικό βίντεο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας

collage

Μόλις βγήκε στον αέρα το προωθητικό βίντεο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας «Ορια και Επιλογές» (ήταν να διεξαχθεί στα Γιάννενα 2-4 Ιουλίου), «γκρεμίστηκε» το διαδίκτυο! Χαμός, σάλος, κατακραυγή.

Στο διαρκείας 51 δευτερολέπτων βίντεο εμφανίζεται μια γυναίκα, που κλείνει τα 40, απολογούμενη επειδή έβαλε προτεραιότητα στη ζωή της σπουδές και σταδιοδρομία αντί γάμου και τεκνοποίησης. Χιλιάδες χρήστες σ’ όλη την Ελλάδα επαναστάτησαν, θεωρώντας ότι το περιεχόμενο του βίντεο βρίθει απαρχαιωμένων στερεοτύπων και σεξιστικών αναφορών.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέσυρε την αιγίδα της Προεδρίας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θοδωρής Λιβάνιος ανακοίνωσε ότι ΕΡΤ και ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας.

Και χθες η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου (την οποία αποτελούσαν τρεις καθηγητές Μαιευτικής και ένας γυναικολόγος, ενώ στους ομιλητές ήταν, μεταξύ άλλων, και Πατριάρχες, Αρχιεπίσκοποι και Μητροπολίτες) αποφάσισε ομόφωνα την ακύρωσή του, λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ, του οποίου, κατά την Οργανωτική Επιτροπή, το μήνυμα παρερμηνεύθηκε!!!

Η Σώτη Τριανταφύλλου και η Βάσω Πανταζή καταθέτουν την άποψή τους.

ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: «Γεννάτε γιατί χανόμαστε»

soti triantafilou 01 «Το βίντεο της «γονιμότητας» – όπως λέμε «χοροί της γονιμότητας» στις πρωτόγονες φυλές – περιέχει πλείστες ενδείξεις της βαλκανο-οθωμανικής μας νοοτροπίας. Επισημαίνω μία: την απουσία των ανδρών από το όλο εγχείρημα. Η προπαγάνδα κατά της υπογεννητικότητας απευθύνεται αποκλειστικά στις γυναίκες: οι Ελληνίδες, αυτά τα κακά κορίτσια, δεν ακούνε το βιολογικό τους ρολόι παρότι χτυπάει αδυσώπητα· και, αίφνης, στα σαράντα plus, θυμούνται ότι θέλουν ή ότι πρέπει να γίνουν μάνες. Λες και είναι επιθυμητό το να γίνεσαι πατέρας στα πενήντα ή στα εξήντα, μόνο και μόνο επειδή θεωρητικά μπορείς διαλέγοντας για μητέρα των παιδιών σου κάποια σε αναπαραγωγική ηλικία, ή οριακά ενήλικη όπως είναι το έθιμο. Το βίντεο, εμφανώς προϊόν γυναικολόγων της παλιάς σχολής, «κρούει τον κώδωνα» όπως έχουν μάθει να κάνουν οι άνθρωποι της παλιάς σχολής: αντιμετωπίζει τις γυναίκες σαν νήπια που δεν ξέρουν τα όρια και τις δυνατότητες του σώματός τους, τις ενοχοποιεί, προσπαθεί να τις πανικοβάλλει, αναφέρεται στον «άνδρα των ονείρων» τους  σαν να βρισκόμαστε στον αστερισμό της Τζέιν Όστιν και, τέλος, τις προτρέπει να θυμηθούν τον ρόλο τους και την εθνική τους αποστολή ―γεννάτε γιατί χανόμαστε.

Κάτι τέτοια λέει και ο Ερντογάν στις Τουρκάλες: η διαφορά είναι στην μπούρκα· πλην όμως, η μπούρκα δεν είναι μόνο ένα κομμάτι ύφασμα, είναι κατάσταση του μυαλού».

* Η Σώτη Τριανταφύλλου είναι ιστορικός, συγγραφέας.

 

ΒΑΣΩ ΠΑΝΤΑΖΗ: «Γυναίκες με… ημερομηνία λήξης»

pantazi vaso «Γυναίκες με… ημερομηνία λήξης τα 40.  Ετσι ένιωσα εγώ και χιλιάδες άλλες γυναίκες, όταν είδαμε το προωθητικό spot που υποτίθεται θα αφορούσε ένα συνέδριο γονιμότητας, να ενοχοποιεί ξεκάθαρα όποια  γυναίκα δεν έκανε παιδί «έγκαιρα».

Ένα σποτ που καλλιεργεί το Πατριαρχικό τρίπτυχο δήθεν επιτυχίας – ευτυχίας μια γυναίκας συμπυκνωμένο σε Σπουδές – δουλειά και «άντρας των ονείρων». Ναι, καλά διαβάσατε, αυτή η φράση εν έτει 2021, υπάρχει σε βίντεο για επιστημονικό συνέδριο!!!

Και φυσικά πασπαλισμένο με τη μόνιμη ενοχή που μεγάλωσαν γενιές και γενιές γυναικών: πρέπει να γίνεις μάνα και να γίνεις νέα, σαν καλή αναπαραγωγική μηχανή. Αλλιώς έχεις κάνει λάθος που δεν ενημερώθηκες σωστά. Για την επιλογή της μη μητρότητας ούτε λόγος φυσικά, για την τυχόν δε ευθύνη του άντρα συντρόφου για την καθυστέρηση αυτή και πάλι σιωπή. Βέβαια το μισογυνιστικό στερεότυπο ξεκινά ήδη από τον παράδεισο με την πονηρή Εύα και τον καλοκάγαθο Αδάμ, όπως θα μας εξηγούσαν οι άντρες ιερείς που κλήθηκαν ως ομιλητές για το θέμα της γυναικείας μήτρας μας.

Έκανα παιδί στα 39 μου πλήρως συνειδητοποιημένη για τα υπέρ και τα κατά της επιλογής ΜΟΥ για τη ζωή ΜΟΥ. Φυσικά έχω φίλες που επέλεξαν το αντίθετο και φίλες που επέλεξαν να μην γίνουν ποτέ μαμάδες γιατί απλά δεν θέλουν! Ευτυχώς πια, τα αντανακλαστικά μας λειτουργούν γρήγορα και έτσι γρήγορα κατέληξε αυτό το συνέδριο εκεί που του αξίζει, στην περιφρόνηση μας».

* Η Βάσω Πανταζή είναι δικηγόρος.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Δήμος Παναγιώτου
Δήμος Παναγιώτου
1 μήνα πριν

Η Πολιτική ορθότητα έχε ξεφύγει εντελώς. Το σποτ είναι μια χαρά. Λέει την αλήθεια, αλλά το πρόβλημα δεν είναι το σποτ αλλά η αλήθεια η ίδια. Η ελευθερία των ανθρώπων δεν μπορεί ποτέ μα ποτέ να αντιταχθεί στους κανόνες της φύσης και τη βιολογία. Αυτό γίνεται τώρα και πραγματικά δεν κατανοώ το τέτοιο μεγάλο θόρυβο για κάτι τόσο αυτονόητο. Έχουμε ξεφύγει τελείως….


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

logara
collage 60 e1627887063783
kanaki diakopologio
ioanis anagnosto e1627812881123