Το θεμέλιο μπήκε

Η αρχισυντάκτρια της “Π” Μαρίνα Ριζογιάννη γράφει για την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη του καρκίνου.

Ενα καλό θεμέλιο μπήκε χθες στην Αχαΐα, για την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη του καρκίνου.
Φορείς και σύλλογοι ασθενών συμπράττουν προκειμένου να αναχαιτίσουν την πανδημία του καρκίνου.
Απομένουν να γίνουν πολλά, αλλά ας σταθούμε στο ότι έγινε μία καλή αρχή με τη συνεννόηση και τη συνεργασία αρκετών που δεν είναι κάτι εύκολο ή αυτονόητο.

Οταν βάζουμε στη ζωή μας το «όλοι μαζί» η δυναμική που παίρνει κάθε προσπάθειά μας, είναι πολύ μεγαλύτερη. Δημιουργείται ένας ποταμός που όταν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, μπορεί στο διάβα του να ξεπλύνει κακές νοοτροπίες και εγκατεστημένες συνήθειες που οδηγούν τον άνθρωπο στη φθορά. Μπορεί να ξυπνήσει από την απραξία τους, τους ιθύνοντες, ώστε να υλοποιήσουν αυτά που οφείλουν στην κοινωνία σε επίπεδο πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης. Ολοι αυτοί δεν καλούνται να ανακαλύψουν κάτι σε κάποιο σκοτεινό ερευνητικό εργαστήριο. Αλλά, να θεραπεύσουν αυτά που οι ίδιοι έχουν διαγνώσει ως τα μελανά σημεία του συστήματος υγείας της χώρας μας.

Ενα καλό που βγήκε από την περίοδο της πανδημίας είναι η απόδειξη πώς όταν θέλουμε να κάνουμε κάτι, το κάνουμε και μάλιστα με πολύ ταχύτατες διαδικασίες. Μας εξέπληξαν οι ρυθμοί που υιοθέτησε η κρατική μηχανή σε μία σειρά από ενέργειες που έγιναν ώστε το Εθνικό μας Σύστημα Υγεία να ανταποκριθεί σε αυτό τον φονικό εχθρό.

Κι αυτό δεν αφορά μόνον σε απλά διαδικαστικά ζητήματα, που μπορεί να είναι η πρόσληψη προσωπικού, αλλά και στο πιο δύσκολο όπως η ανάπτυξη και λειτουργία κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Χρόνιο ζητούμενο για πολλά νοσοκομεία της χώρας μας. Καλύφθηκε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κι έτσι δεν υπήρξε ασθενής στη χώρα μας που να χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ και να μη βρήκε διαθέσιμη κλίνη.

Ο διοικητικός μηχανισμός της χώρας μας επέδειξε πρωτόγνωρα αντανακλαστικά. Αυτά πρέπει να τα κρατήσει ζωντανά και σε ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστούν όλες οι χρόνιες πληγές και παθογένειες. Και ανάμεσα σε αυτές είναι ή μη πλήρης ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κατ’ επέκταση ή μη ανάπτυξη ενός ισχυρού δικτύου πρόληψης στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες της χώρας.

Και προς την κατεύθυνση αυτή μπορούν οργανωμένα και συντονισμένα να εργαστούν και οι τοπικές κοινωνίες. Αρχικά να ενημερώσουν σωστά και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σε όλα αυτά τα θέματα της δημόσιας υγείας και δη του καρκίνου. Η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει ότι το 50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί και παράλληλα να καταστεί μία χρόνια νόσος.

Σε δεύτερο χρόνο θα πρέπει οργανωμένα και σε πλαίσιο συνεννόησης να διεκδικήσουν από την κεντρική διοίκηση τα αυτονόητα. Δηλαδή, κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε όλες τις προβλεπόμενες προληπτικές εξετάσεις και αν εντοπιστούν ευρήματα να έχει τη δυνατότητα έγκαιρης αντιμετώπισης.

Αυτονόητα πράγματα τα οποία όμως η πολιτική υγείας που έχει ακολουθηθεί στη χώρα μας μέχρι σήμερα τα έχει καταστήσει ζητούμενα.
Το θεμέλιο λοιπόν, στην περιοχή μας μπήκε. Απομένουν τα επόμενα βήματα οργανωμένα και συντονισμένα ώστε να φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ