Το «τροπικό» δάσος της Αχαΐας όπως δεν το έχετε ξαναδεί! – Η επίσκεψη της «Π» ΦΩΤΟ

Η Στροφυλιά μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί με τις κατάλληλες, φιλικές στο περιβάλλον, παρεμβάσεις.

Το «τροπικό» δάσος της Αχαΐας όπως δεν το έχετε ξαναδεί! - Η επίσκεψη της «Π» ΦΩΤΟ

Σύγχρονο, ανακαινισμένο και έτοιμο να αναδείξει κάθε πτυχή του πανέμορφου Δάσους της Στροφυλιάς, της παραλιακής ζώνης αλλά και της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας της περιοχής είναι το Κέντρο Πληροφόρησης που βρίσκεται στο Λάππα Δυτικής Αχαΐας.

Το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση του εκθεσιακού υλικού του Κέντρου Πληροφόρησης Δάσους Στροφυλιάς – Λιμνοθάλασσας Κοτύχι στο Λάππα Αχαΐας και άνοιξε ξανά τις πύλες του για να υποδεχθεί επισκέπτες.

Η «Πελοπόννησος της Δευτέρας » πέρασε το κατώφλι του ανανεωμένου χώρου και διαπίστωσε πως το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και υψηλού επιπέδου.

Η συντονίστρια του έργου, δασολόγος, Γεωργία Καραμπέρου εξήγησε στην «Π» πως μετά από προσπάθειες 10 ετών του Φορέα Διαχείρισης εντάχθηκε το 2021 σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και έτσι επιτεύχθηκε η αναβάθμιση του εκθεσιακού υλικού με προϋπολογισμό 161.500 ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2022 υπογράφηκε η σύμβαση και πριν μερικές ημέρες οι εργασίες ολοκληρώθηκαν.

Το «τροπικό» δάσος της Αχαΐας όπως δεν το έχετε ξαναδεί! - Η επίσκεψη της «Π» ΦΩΤΟ

Ουσιαστικά πρόκειται για μια νέα και σύγχρονη υποδομή, η οποία πλέον μπορεί να ανταποκριθεί στη σπουδαιότητα του περιβάλλοντος το οποίο πραγματεύεται αλλά και στις ανάγκες των τωρινών αλλά και μελλοντικών επισκεπτών του.

Πλέον, με το νέο χώρο που δημιουργήθηκε μπορούν οι επισκέπτες να ενημερώνονται από εκθεσιακό υλικό, παρουσιάζοντας τον γενικό και τους επιμέρους σκοπούς και θα περιγράφει στις ομάδες κοινού στις οποίες απευθύνεται αλλά και τις αξίες της προστατευόμενης περιοχής.

Το εκθεσιακό υλικό αφορά σε στατικά και διαδραστικά εκθέματα, τα οποία αναδεικνύουν τον πλούτο και τη σημασία της προστατευόμενης περιοχής, ενισχύουν το επίπεδο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του τοπικού πληθυσμού και των επισκεπτών και συμβάλουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, μέσω της προσέλκυσης επισκεπτών. Φυσικά, σε όλα αυτά στέκονται αρωγοί οι εργαζόμενοι του.

Οπως ενημέρωσαν την «Π» οι εργαζόμενοι, μέχρι πριν την έναρξη των εργασιών ανακαίνισης επισκέπτονταν το Κέντρο Πληροφόρησης περίπου 1.500 μαθητές από όλη την Ελλάδα σε ετήσια βάση, ενώ επιπλέον το Δάσος της Στροφυλιάς και ο υγροβιότοπος συγκέντρωνε το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων μελετητών και επιστημόνων.

Ωστόσο, κατά την αυτοψία της «Π» στους εξωτερικούς χώρους προς και εντός του δάσους, διαπιστώθηκε ότι σε αρκετά σημεία υπάρχουν διάσπαρτα απορρίμματα και μπάζα. Επιπλέον η φθορά του χρόνου και όχι μόνο μπορεί να εντοπιστεί με γυμνό μάτι στα παρατηρητήρια και τα ξύλινα σπιτάκια που κάποτε λειτουργούσαν και προσέφεραν υπηρεσίες στους επισκέπτες. Αν όλα αυτά λάβουν την ίδια φροντίδα με το Κέντρο Πληροφόρησης που ανακαινίστηκε και συμπληρωθούν με ήπιο αστικό εξοπλισμό και εργαλεία παρατήρησης, τότε οι υποδομές του Δάσους της Στροφυλιάς δεν θα έχουν τίποτα να ζηλέψουν από φημισμένα Εθνικά Πάρκα σε χώρες της Δύσης.

Το «τροπικό» δάσος της Αχαΐας όπως δεν το έχετε ξαναδεί! - Η επίσκεψη της «Π» ΦΩΤΟ

Αυτή η επισήμανση ενισχύεται από το γεγονός ότι πέριξ και εντός της προστατευόμενης περιοχής υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος του Τείχους των Δυμαίων που κτίστηκε περίπου το 1250 πΧ, τα ερείπια του μικρού κάστρου στο Κουνουπέλι, αλλά και η βυζαντινή εκκλησία της Παλαιοπαναγιάς στη Μανωλάδα.

Τέλος, εντός του Δάσους μπορεί κανείς να αθληθεί ή να παρατηρήσει τη φύση μέσα από οκτώ σηματοδοτημένες πεζοπορικές και τέσσερις ποδηλατικές διαδρομές χαμηλής ή μέτριας δυσκολίας, ενώ ασφαλώς κατά μήκος του Εθνικού Πάρκου υπάρχουν τα 15 χιλιόμετρα παραλίας που εκτείνονται σε Αχαΐα και Ηλεία. Οσον αφορά τη χλωρίδα και την πανίδα του Εθνικού Πάρκου, μη χάνετε την ευκαιρία. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Φορέα αλλά το Κέντρο Πληροφόρησης, αξίζει ο χρόνος σας!

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ