Τουλάχιστον 29 νεκροί από κατολισθήσεις στη Βραζιλία – Δεκάδες αγνοούμενοι, κατάσταση καταστροφής στη Μίνας Ζεράις ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Σφοδρές βροχοπτώσεις προκαλούν αλλεπάλληλες κατολισθήσεις στη Βραζιλία, με τουλάχιστον 29 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες να αγνοούνται. Οι αρχές κήρυξαν κατάσταση καταστροφής, ενώ οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο μέσα σε εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες.

Τουλάχιστον 29 νεκροί από κατολισθήσεις στη Βραζιλία – Δεκάδες αγνοούμενοι, κατάσταση καταστροφής στη Μίνας Ζεράις ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η νοτιοανατολική Βραζιλία, όπου οι έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών προκάλεσαν μαζικές κατολισθήσεις και πλημμύρες, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 29 νεκρούς και περίπου 40 αγνοούμενους.

Το βαρύτερο πλήγμα δέχθηκε η περιοχή Πάρκο Μπουρνιέ, σε πλαγιά λόφου στη Juiz de Fora, πόλη περίπου 540.000 κατοίκων στην πολιτεία Minas Gerais. Εκεί έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι, όταν τεράστιοι όγκοι λάσπης και φερτών υλικών παρέσυραν και καταπλάκωσαν 12 κατοικίες. Πολλά από τα θύματα βρίσκονταν μέσα στα σπίτια τους τη στιγμή της καταστροφής.

Στη γειτονική πόλη Ubá καταγράφηκαν ακόμη επτά θάνατοι από πλημμύρες και κατολισθήσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων.

Συνεργεία διάσωσης, πυροσβέστες και εθελοντές εργάζονται αδιάκοπα, αναζητώντας επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια. Ωστόσο, όσο περνούν οι ώρες, οι ελπίδες μειώνονται. Όπως προειδοποίησε ο συντονιστής της πολιτικής προστασίας στην πολιτεία, οι πιθανότητες εντοπισμού ζωντανών ανθρώπων γίνονται ολοένα και μικρότερες.

Η δήμαρχος της Juiz de Fora, Μαργκαρίντα Σαλομάου, κήρυξε κατάσταση καταστροφής, κάνοντας λόγο για «έντονες και επίμονες» βροχοπτώσεις που προκάλεσαν περίπου είκοσι κατολισθήσεις. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, μέσα σε λίγες ημέρες καταγράφηκε ποσότητα βροχής που αντιστοιχεί σχεδόν σε έναν ολόκληρο χρόνο, καθιστώντας τον φετινό Φεβρουάριο τον πιο βροχερό στην ιστορία της πόλης.

Η επιχείρηση διάσωσης καθίσταται ακόμη πιο επικίνδυνη εξαιτίας του κινδύνου νέων κατολισθήσεων και πλημμυρών. Ο ποταμός Παραϊμπούνα έχει υπερχειλίσει, επιβαρύνοντας περαιτέρω την κατάσταση στις περιοχές κοντά στις όχθες του. Οι αρχές προχώρησαν στην αναστολή λειτουργίας των σχολείων στους πληγέντες δήμους, ενώ καταγράφονται εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές και κατοικίες.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Luiz Inácio Lula da Silva, ανέφερε μέσω ανάρτησής του ότι προτεραιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, η αποκατάσταση βασικών υπηρεσιών και η στήριξη των ανθρώπων που έχασαν τα σπίτια τους.

Η Βραζιλία έχει βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπη με φονικά ακραία καιρικά φαινόμενα. Το 2024, πλημμύρες στον νότο της χώρας άφησαν πίσω περισσότερους από 200 νεκρούς, ενώ το 2022 σφοδρή καταιγίδα στην Πετρόπολις κόστισε τη ζωή σε 241 ανθρώπους. Ειδικοί επισημαίνουν ότι η συχνότητα και η ένταση αυτών των φαινομένων συνδέονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο ακραίων βροχοπτώσεων και καταστροφών.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125