Τουρκία: Ανακοίνωσε ότι σκότωσε 17 Κούρδους μαχητές στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία

τουρκία,μαχητές,κούρδοι,ιράκ,συρία
Στις 10 Μαΐου 2024, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τουρκικές δυνάμεις εξουδετέρωσαν 17 μαχητές του PKK σε επιχειρήσεις που διεξήχθησαν σε περιοχές του βόρειου Ιράκ και της βόρειας Συρίας.

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, το υπουργείο ανέφερε πως οι δυνάμεις του “εξουδετέρωσαν” δέκα αντάρτες του PKK που βρίσκονταν στις περιοχές Γκάρα και Χακούρκ του βόρειου Ιράκ και σε μια περιοχή όπου ο τουρκικός στρατός εξαπολύει συχνά διασυνοριακές επιδρομές στο πλαίσιο της επιχείρησής του “Claw-Lock”.

Ανέφερε πως άλλοι επτά μαχητές “εξουδετερώθηκαν” σε δύο περιοχές της βόρειας Συρίας, όπου η Τουρκία έχει εισβάλει στο παρελθόν.

Η χρήση από το υπουργείο του όρου “εξουδετέρωσαν” σημαίνει συνήθως ότι σκοτώθηκαν. Το PKK, που διεξάγει αντάρτικο εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι διασυνοριακές επιθέσεις της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ προκαλούν επί χρόνια εντάσεις με τη γειτονική της χώρα. Η Άγκυρα έχει ζητήσει από το Ιράκ περισσότερη συνεργασία για την αντιμετώπιση του PKK και η Βαγδάτη το χαρακτήρισε “απαγορευμένη οργάνωση” τον Μάρτιο.

Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε συνομιλίες με αξιωματούχους στη Βαγδάτη και την Αρμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, σχετικά με τη συνεχιζόμενη παρουσία του PKK στο βόρειο Ιράκ, όπου έχει τη βάση του, και άλλα θέματα. Ο Ερντογάν είπε αργότερα ότι πιστεύει πως και το Ιράκ αντιλήφθηκε την ανάγκη να εξολοθρευθεί το PKK.

Σύμφωνα με το protothema, η Τουρκία έχει επίσης διενεργήσει στρατιωτικές εισβολές στη βόρεια Συρία εναντίον της πολιτοφυλακής YPG, η οποία θεωρεί πως είναι πτέρυγα του PKK.

Ο Ερντογάν και οι υπουργοί του έχουν πει κατ΄επανάληψη πως αν και η Άγκυρα εργάζεται για την αποκατάσταση των σχέσεων με την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έπειτα από χρόνια εχθρότητας, πρόκειται να εξαπολύσει νέα επίθεση στη βόρεια Συρία για να εκδιώξει τις YPG πέρα από τα σύνορά της.

 

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Καύσωνας μετά τις λασποβροχές, πότε αναμένεται το ισχυρό κύμα ζέστης

Εκτέλεση στον Βύρωνα: H αλβανική μαφία έψαχνε από το 2021 τον 32χρονο που σκότωσαν μπροστά στο παιδί του

Η Μαρίνα Σάττι χασμουριόταν την ώρα που έδινε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του Ισραήλ ΒΙΝΤΕΟ

Νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους αστυνομικούς: Οι αλλαγές που έρχονται

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Δείτε τους τρόπους για να σβήσετε έξτρα φόρο από τα τεκμήρια

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ