Τουρκία – Δημοτικές εκλογές: Η επόμενη μέρα μετά το θρίαμβο Ιμάμογλου και την ήττα Ερντογάν – Τα μηνύματα

Η επομένη των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία. Οι ισορροπίες. Τα μηνύματα.

Τουρκία,δημοτικές εκλογές,Ερντογάν,Ιμάμογλου

Λαβωμένος βγαίνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την τριπλή ήττα που υπέστη στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Τουρκία.

Οι υποψήφιοι που υποστήριξε το ΑΚΡ έχασαν την εκλογική μάχη και στους τρεις μεγάλους δήμους, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη, οι οποίοι έμειναν στα χέρια των δημάρχων της αντιπολίτευσης.

Τουρκία-Δημοτικές εκλογές: Με ποντιακά γιόρτασε το θρίαμβο ο Ιμάμογλου – ΒΙΝΤΕΟ

«Από σήμερα τελείωσε η περίοδος της κηδεμονίας τους ενός ανθρώπου… Τελείωσε. Σήμερα η δημοκρατία έχει πει ‘’πρόσω ολοταχώς’’. Πάντοτε λέγαμε πως στο τέλος κερδίζει πάντα ο λαός. Και σήμερα ξέρετε τι έγινε; Νίκησε ο λαός! Νίκησε η Δημοκρατία!» δήλωσε στους οπαδούς του που παραληρούσαν ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, μετά τον θρίαμβό του στις δημοτικές εκλογές

Τουρκία – Ερντογάν για δημοτικές εκλογές: Σημείο καμπής, αλλά όχι το τέλος για εμάς

Μετά το ξεκαθάρισμα της τελικής εικόνας του εκλογικού αποτελέσματος, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναχώρησε αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη για την Άγκυρα όπου εκφώνησε λόγο, όπως έπειτα από κάθε εκλογική αναμέτρηση.

«Δυστυχώς 9 μήνες μετά τη νίκη στις  εκλογές της 14ης και 28ης Μαΐου του 2023, στις τοπικές εκλογές  δεν καταφέραμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που περιμέναμε και ελπίζαμε… Τους τελευταίους δυο μήνες, εγώ ο ίδιος επισκέφθηκα 52 διαφορετικές πόλεις μας. Εκεί έκανα μεγάλες συγκεντρώσεις. Έγινα ένα με τον λαό μου. Αγκαλιάστηκα. Όμως αυτό ήταν το αποτέλεσμα. Κάθε πράγμα που συμβαίνει είναι για το καλό. Έτσι λένε οι παλιοί. Κάθε τι είναι για το καλό» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τεράστια νίκη για Ιμάμογλου και Ρεπουμπλικάνους

Από την πλευρά του, ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατάφερε να εξασφαλίσει θριαμβευτικά μία δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Κωνσταντινούπολης, ενώ απέδειξε πλέον ότι μπορεί να σταθεί στα ίσα απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για την αντιπολίτευση. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης κατάφερε για δεύτερη φορά να πλήξει τον Τούρκο πρόεδρο σε μια μάχη που ο ίδιος θεωρούσε προσωπική λόγω της πολιτικής βαρύτητας της Κωνσταντινούπολης και του συμβολισμού της.

Έχοντας πλέον καταφέρει όλα αυτά καθίσταται εκ των πραγμάτων ο οιονεί αρχηγός της αντιπολίτευσης και πλέον έχουν καλλιεργηθεί οι απαραίτητες συνθήκες για να είναι αυτός ο υποψήφιος για την Προεδρία στις εκλογές του 2028. Πέραν της προσωπικής του νίκης, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα κατάφερε να έρθει πρώτο στις δημοτικές εκλογές, με το κυβερνών κόμμα να λαμβάνει την δεύτερη θέση σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το Reuters, το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) διατήρησε ή κατέκτησε τις πέντε μεγαλύτερες πόλεις της χώρας στην ψηφοφορία της Κυριακής, η οποία είχε θεωρηθεί ως η στιγμή που θα έκανε την ανατροπή για ένα κίνημα που εξακολουθεί να ταλανίζεται από τη νίκη του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας τον Μάιο του 2023.

Σύμμαχοι του Ιμάμογλου είναι και πολλοί Κούρδοι που παραμέρισαν την κομματική πίστη (δεν ψήφισαν τους υποψηφίους του φιλοκουρδικού κόμματος) και τον ψήφισαν ξανά, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα. Στο κυρίως κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα, η DEM επιβεβαίωσε εκ νέου τη δύναμή της, κερδίζοντας 10 επαρχίες.

 

Επικράτηση  της αντιπολίτευσης 

Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης κατορθώνουν να καταγάγουν νίκες πολύ βαθύτερα εντός της Ανατολίας από τα παραθαλάσσια παραδοσιακά προπύργιά τους. Και σημαντικός λόγος γι’ αυτό είναι οι ισχυρές επιδόσεις του νεότευκτου Νέου Κόμματος Ευημερίας, του οποίου ηγείται ο υιός του Νετσμετίν Ερμπακάν, πρώην πρωθυπουργού και μέντορα του Ερντογάν. Επιδόσεις που αφαιρούμενες από το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος αναδεικνύουν τους κεμαλιστές σε πρώτη δύναμη.

Στο εσωτερικό του γαλαξία του πολιτικού Ισλάμ σημειώνονται συνεπώς ανακατατάξεις, που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην πορεία προς την ολοκλήρωση της τρέχουσας προεδρικής θητείας.

Βέβαια, τέσσερα χρόνια είναι πολύς καιρός – και ο Ερντογάν είναι διαβόητος τακτικιστής, που με χαρακτηριστική ευκολία μετατρέπει αντιπάλους σε συμμάχους και τανάπαλιν. Όμως. σε άμεσο ορίζοντα, οι καταγγελίες του Νέου Κόμματος Ευημερίας ότι οι κυβερνώντες “έχουν πουληθεί” στις ΗΠΑ και το Ισραήλ (το οποίο πράγματι δεν θα μπορούσε να συνεχίσει τις πολεμικές του επιχειρήσεις δίχως τροφοδοσία από τα τουρκικά λιμάνια) μάλλον θα υποχρεώσουν τον Ερντογάν σε ταχεία “διόρθωση” των τελευταίων φιλοδυτικών του ανοιγμάτων.

Τι λένε οι αναλυτές

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι οι οικονομικές πιέσεις, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού σχεδόν 70% και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης που προκλήθηκε από ένα επιθετικό καθεστώς νομισματικής σύσφιξης, ώθησαν τους ψηφοφόρους να τιμωρήσουν το ΑΚΡ αυτή τη φορά.

«Η οικονομία ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας», δήλωσε ο Hakan Akbas, ανώτερος σύμβουλος στην Albright Stonebridge Group. «Ο τουρκικός λαός απαίτησε αλλαγή και ο Ιμάμογλου είναι πλέον η προεπιλεγμένη νέμεση του προέδρου Ερντογάν.»

Η Selin Nasi, επισκέπτρια συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του London School of Economics, δήλωσε ότι οι εκλογές υποδηλώνουν ότι οι οικονομικοί παράγοντες είχαν υπερκεράσει την ποικιλία των πολιτικών ταυτότητας του Ερντογάν.

«Οι συντηρητικοί ψηφοφόροι τιμώρησαν το ΑΚΡ στην κάλπη για την κρίση του κόστους ζωής», δήλωσε ο Nasi, προσθέτοντας ότι το CHP είχε επεκταθεί πέρα από τα παραθαλάσσια προπύργιά του, αυξάνοντας τις ψήφους του στις εστίες της Τουρκίας στην Ανατολία.

Ακόμη, η Nasi πρόσθεσε ότι οι εκλογές όχι μόνο «θα δώσουν νέα ζωή στο CHP», αλλά και θα εδραιώσουν τη θέση του Ιμάμογλου, ο οποίος προηγουμένως κέρδισε δύο φορές τη δημαρχία της πόλης το 2019, αφού οι αρχές ακύρωσαν την αρχική του εκλογή. «Είναι ο μόνος πολιτικός που κατάφερε να νικήσει τον Ερντογάν τρεις φορές», δήλωσε ο Nasi.

Τέλος, ο Utku Çakırözer, βουλευτής του CHP, χαιρέτισε το αποτέλεσμα ως προειδοποίηση των ψηφοφόρων προς το AKP του Ερντογάν. «Οι ψηφοφόροι έδωσαν μια κίτρινη κάρτα στην κυβέρνηση», δήλωσε στο POLITICO, υποστηρίζοντας ότι με τη μαζική υποστήριξη πίσω από την αντιπολίτευση βλέπει τώρα τις πρόωρες εκλογές ως πιο πιθανές.

 

 

Διαβάστε επίσης

– Καιρός: Πρωταπριλιά με ζέστη και αφρικανική σκόνη – Η πρόγνωση για την Πάτρα, πόσο θα φτάσει η θερμοκρασία

 

– Υπόθεση Πισπιρίγκου: Το γεγονός που «σημάδεψε» τη Ρούλα – Η ανάστροφη ομοιότητα δύο ερωτικών παθών

 

– Δωρεά οργάνων: «Χαρίζει» ζωή 67χρονη Αγρινιώτισσα

 

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ