Τουρκία: Ειδικές δυνάμεις επιχειρούν να σώσουν κατοικίδια σε κατεστραμμένο κτίριο ΒΙΝΤΕΟ

Δεκαέξι γάτες, σκύλοι και πουλιά είναι εγκλωβισμένα σε ορόφους που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Τουρκία

Για την διάσωση κατοικίδιων ζώων -γάτες, σκύλους και πουλιά- τα οποία είναι εγκλωβισμένα σε κτίριο  που υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στη νοτιοανατολική πόλη Ντιγιάρμπακιρ και για το οποίο έχει δοθεί εντολή, εστάλησαν σήμερα Τουρκικές ειδικές δυνάμεις.

Από το πρωί και ενώ μηχανήματα δούλευαν ήδη, ανέφερε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, υπερασπιστές δικαιωμάτων των ζώων αντιτάχθηκαν στην καταστροφή του κτιρίου Galeria, επικαλούμενοι την παρουσία κατοικίδιων. Από τους ενοίκους του κτιρίου, 111 σκοτώθηκαν στον σεισμό.

«Σε τι είδους μουσουλμανική χώρα ζούμε; Αυτές είναι ζωές, δεν μπορείς να τις καταστρέψεις έτσι!» διαμαρτυρήθηκε ο Ραμαζάν Τουγκάι, που έσπευσε στο σημείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεκαέξι γάτες, σκύλοι και πουλιά είναι εγκλωβισμένα σε ορόφους που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

«Λένε ότι το κτίριο θα καταρρεύσει αν το ακουμπήσει ο γερανός», είπε η 32χρονη Νιλάι Γιλμάζ. «Από τις 8:00 σήμερα το πρωί άρχισαν να γκρεμίζουν το κτίριο, αλλά αυτό παραμένει όρθιο. Αυτοί που διέταξαν την κατεδάφισή του θα σκοτώσουν αυτά τα ζώα».

«Παρακαλώ αφήστε μας να μπούμε, αυτό είναι το μόνο που ζητάμε, αν φοβάστε (να πάτε) αφήστε μας να το κάνουμε», παρακάλεσε. Χωρίς επιτυχία.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος του Ντιγιάρμπακιρ κινήθηκε νομικά για να σταματήσει την κατεδάφιση, έχοντας την υποστήριξη της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας, ζητώντας να σωθούν τα ζώα.

Οι τουρκικές αρχές έχουν απαγορεύσει σε ανθρώπους να επιχειρούν να εισέλθουν σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.

Σήμερα το απόγευμα, ένα ελικόπτερο των ειδικών δυνάμεων πέταξε για αρκετή ώρα πάνω από το κτίριο με ένα από τα μέλη τους να κρέμεται από ένα σκοινί σε μια προσπάθεια να πλησιάσει το κτίριο, σηκώνοντας ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης.

Μάταια. Η επιχείρηση – που μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση – διακόπηκε λίγο μετά τις 18:00 (17:00 ώρα Ελλάδας), αλλά ένα drone ανέλαβε δράση και συνέχισε να πετά πάνω από το κτίριο παρά την έλευση της νύχτας.

Σύμφωνα με έναν αστυνομικό, θα αφήσουν τρόφιμα για να προσελκύσουν τις γάτες.

Ωστόσο, οι εργασίες κατεδάφισης θα συνεχιστούν αύριο Πέμπτη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop