Τουρκία: Συνελήφθησαν 98 άτομα – Ύποπτοι για διασυνδέσεις με το ΡΚΚ

Επιθέσεις εναντίον του PKK στα βουνά του βόρειου Ιράκ.

τουρκία Ali Unal/Copyright 2023 The AP.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα (27/11) 98 υπόπτους για διασυνδέσεις με την εκτός νόμου οργάνωση μαχητών του PKΚ, τους περισσότερους από αυτούς με την κατηγορία της διάδοσης προπαγάνδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε το ΥΠΕΣ της Τουρκίας.

Σε ανακοίνωση το υπουργείο ανέφερε πως οι ύποπτοι συνελήφθησαν σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν σε 18 επαρχίες, με τις περισσότερες συλλήψεις να πραγματοποιούνται σε νοτιοανατολικές επαρχίες.

Το PKK, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία, ξεκίνησε ένοπλο αγώνα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα στη σύγκρουση.

Τουρκία: Επιθέσεις εναντίον του PKK στα βουνά του βόρειου Ιράκ

Η Άγκυρα εξαπολύει συχνά διασυνοριακά αεροπορικά πλήγματα και διενεργεί επιχειρήσεις εναντίον του PKK, το οποίο έχει βάσεις στα βουνά του βόρειου Ιράκ. Διεξάγει επίσης τακτικά επιχειρήσεις εναντίον ανθρώπων που συνδέονται με αυτό μέσα στην Τουρκία.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία έχει εντείνει τις επιθέσεις εναντίον Κούρδων μαχητών στη Συρία και στο Ιράκ, καθώς και εναντίον των μελών του PKK στη χώρα, μετά την πυροδότηση βόμβας από μαχητές κοντά στα κυβερνητικά κτίρια στην Άγκυρα την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το ifimerida, σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, ο υπουργός Εσωτερικών Αλι Γερλίκαγια ανέφερε σητν πλατφόρμα X πως οι αρχές κατέστρεψαν 63 καταφύγια, σπηλιές και μονάδες αποθήκευσης που χρησιμοποιούνταν από μαχητές του PKK σε έξι επαρχίες.

«Τα καταφύγια που ετοίμασε η τρομοκρατική οργάνωση για να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς υλικοτεχνικής υποστήριξης και για να πραγματοποιεί ενέργειες τους χειμερινούς μήνες έχουν ταυτοποιηθεί και καταστραφεί ένας προς ένα», δήλωσε ο Γερλίκαγια, ο οποίος πρόσθεσε πως αρκετά όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμός κατασχέθηκαν στις επιδρομές.