Τραμπ: Στη δημοσιότητα οι φορολογικές του δηλώσεις- Τι πλήρωσε για φόρους από το 2015 ως το 2020

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι φορολογικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ των τελευταίων 6 ετών.

ΗΠΑ

H αρμόδια επιτροπή της Βουλής έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα τις φορολογικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ των τελευταίων 6 ετών, βάζοντας τέλος στην εκτεταμένη προσπάθεια του πρώην προέδρου να κρατήσει ιδιωτικά τα οικονομικά στοιχεία.

Μια έκθεση του Κογκρέσου που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ανέλυσε τα έγγραφα και όπως αποφάνθηκε ο Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια δεν πλήρωσαν ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος το 2020, τον τελευταίο χρόνο που ήταν δηλαδή στην εξουσία.

Από το 2015 έως το 2020, ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ είχαν αρκετά χρόνια κατά τα οποία υπέβαλαν «αρνητικό» εισόδημα και μικρή ή καθόλου φορολογική υποχρέωση.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων απέτυχε να πραγματοποιήσει υποχρεωτικούς ελέγχους στον Τραμπ κατά τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του.

Το 2016, ο Τραμπ έγινε ο πρώτος υποψήφιος για πρόεδρος μεγάλου πολιτικού κόμματος εδώ και τέσσερις δεκαετίες που αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις.

Συνέχισε να το κάνει και ενώ ήταν στην εξουσία. Το 2019, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οποία έχει τη νομική εξουσία να βλέπει τις ομοσπονδιακές δηλώσεις οποιωνδήποτε φορολογουμένων, ζήτησε τα έγγραφα από το υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση Τραμπ αρνήθηκε να τα παράσχει, ξεκινώντας μια δικαστική μάχη τα τρία χρόνια που ακολούθησαν. Τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι η επιτροπή μπορούσε να έχει πρόσβαση στα οικονομικά του στοιχεία.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων έγινε ενώ ο Τραμπ, ο οποίος είναι εκ νέου υποψήφιος για πρόεδρος το 2024, συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρό έλεγχο σχετικά με τις επιχειρηματικές του πρακτικές.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε τον οργανισμό του Τραμπ ένοχο για 17 κατηγορίες φορολογικής απάτης.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι γνώριζε τις επίμαχες πρακτικές που γινόταν στον οργανισμό αλλά οι δικηγόροι του, κατηγόρησαν τον Allen Weisselberg, τον επί μακρόν οικονομικό διευθυντή της εταιρείας.

Η γενική εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Λετίθια Τζέιμς, υπέβαλε επίσης μήνυση στον Τραμπ για απάτη που σχετίζεται με την αύξηση της καθαρής αξίας του.

Πόσα πλήρωσε ο Τραμπ

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Τραμπ πλήρωσε 1,1 εκατ. δολάρια σε ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος το 2018 και το 2019.

Το ποσό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα 750 δολάρια που πλήρωσε το 2017 αλλά και τα μηδενικά ποσά που κατέβαλε σε φόρο το 2020, σύμφωνα με την έκθεση της Μικτής Επιτροπής Φορολογίας.

Η φορολογική του δήλωση είχε αυξημένα ποσά τα επόμενα χρόνια καθώς το εισόδημά του αυξήθηκε το 2018 και το 2019.

Κατέγραψε κέρδος κεφαλαίου 22 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018 και κέρδος 9 εκατομμυρίων δολαρίων το 2019 από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Το 2015 και το 2016, ο Τραμπ ανέφερε ότι έχανε πάνω από 32 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Το 2017, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι έχασε σχεδόν 13 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, ανέφερε φορολογητέο εισόδημα 24 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018 και άνω των 4 εκατομμυρίων δολαρίων το 2019.

Το 2020, με την πανδημία, ο Τραμπ ανέφερε για άλλη μια φορά τεράστια απώλεια σχεδόν 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Εκείνη τη χρονιά δεν πλήρωσε ούτε σεντ.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, πριν από λίγες ημέρες, κάνει λόγο για την εξαιρετική επιχειρηματική πορεία του, την οποία προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν οι Δημοκρατικοί για να παραπλανήσουν τον κόσμο, όπως λέει.

Επιμένει δε, ότι όλη η κίνηση από πλευρά τους έγινε παράνομα.

«Ο Μπάιντεν είναι διεφθαρμένος πολιτικός» που κάνει κακό στις ΗΠΑ λέει μεταξύ άλλων, υποσχόμενος ότι όταν θα ξανανέβει στην εξουσία θα ξεσκεπάσει αυτό το κύκλωμα.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments