Τριαντάφυλλος Μασμανίδης: Μια μπαλάντα σε έναν χαμένο φίλο

Ο Τριαντάφυλλος Μασμανίδης ανοίγει στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» την πόρτα του συγγραφικού του εργαστηρίου αλλά και της καρδιάς του.

Τριαντάφυλλος Μασμανίδης: Μια μπαλάντα σε έναν χαμένο φίλο

Ο χαμός ενός παιδικού φίλου πριν πολλά χρόνια, στη θάλασσα, ήταν η αφορμή για να γράψει το δεύτερο βιβλίο του, με τίτλο «Αβατον» (εκδ. Ραδάμανθυς). Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου και ώρα 20.00, θα γίνει η παρουσίασή του στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου Πατρών. Σήμερα, ο Τριαντάφυλλος Μασμανίδης ανοίγει στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» την πόρτα του συγγραφικού του εργαστηρίου αλλά και της καρδιάς του.

Η ΑΦΕΤΗΡΙΑ

Σε αυτό το βιβλίο βγάζω ψυχούλα και το κάνω μέσα από την περιγραφή ενός πραγματικού γεγονότος, της απώλειας του φίλου, που έμεινε για πάντα αγνοούμενος, ώστε να τιμήσω τη μνήμη του.

Ο ΣΚΟΠΟΣ

Παίδεψα το μυαλό μου για το πώς θα μπορούσα να περιγράψω τη -φανταστική- συνάντηση του ήρωά μου Πέτρου Παυλίδη (σ.σ. το alter ego του συγγραφέα) με τον φίλο του, και κατέληξα στο Αγιο Ορος, θεωρώντας το ως το καταλληλότερο μέρος για να κρυφτεί ο αγνοούμενος, επί χρόνια, Χάρης Θαλασσάρης. Γι’ αυτό και έκανα το ταξίδι μου εκεί. Για να περιγράψω τον τόπο όπως είναι πραγματικά και να αποτυπώσω κα τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις που μου προκάλεσε. Εκεί, μπαίνεις σε άλλο επίπεδο, ακόμα κι αν είσαι άθεος…

Η ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Δεν θέλησα να γράψω κι εγώ ακόμα ένα ακόμα οδοιπορικό στο Αγιο Ορος, οπότε επέλεξα να παρουσιάσω την ιστορία μου, ως μια διαδρομή με στάσεις σε κάθε μοναστήρι, μέχρι να γίνει το τελικό αντάμωμα στη μονή Ιβήρων. Σε κάθε στάση, λοιπόν, θίγω ένα θέμα που απασχολεί την κοινωνία (θρησκεία-αθεΐα, χριστιανισμός-κομμουνισμός κ.λπ.) και καταθέτω φιλοσοφικές σκέψεις σε συνδυασμό με την εμπειρία μου -και αυτή από το πέρασμά μου από όλα τα κόμματα: 10 χρόνια ΠΑΣΟΚ, 10 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, 10 χρόνια ΚΚΕ.

ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ

Με ενδιέφερε, όμως, τα όσα βάζω στο στόμα των ηρώων μου να είναι γνήσια, και όχι να ηχούν ψεύτικα ή παράταιρα. Γι’ αυτό και σε ό,τι αφορά π.χ. απαντήσεις μοναχών σε ερωτήματα του ήρωά μου, έκανα έρευνα, ώστε να κατορθώσω να μπω μέσα στην ψυχή, στο είναι του χριστιανού, κι ας είμαι άθεος.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Το βιβλίο αυτό το αφιερώνω στις γυναίκες, αντιδρώντας στη λογική του Αγίου Ορους που έχει κλειστές τις πόρτες του σε όλα τα θηλυκά, κι ας είναι χριστιανές.

Ξεκινάω, λοιπόν, με έναν ύμνο στις γυναίκες (στο πρώτο κεφάλαιο), θέλοντας, προτού μπω στο Αβατον, να ξεκαθαρίσω τη θέση μου όσον αφορά αυτή την απαγόρευση, που δεν κατανοώ. Γιατί να μη ζήσουν και οι γυναίκες αυτό που βίωσα εγώ;

Θεωρώ ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι οι γυναίκες. Αν είχα πολλά χρήματα, θα έφτιαχνα κόμμα γυναικείο στην Ελλάδα. Η γυναίκα μπορεί να σώσει τη γη. Ναι μεν οι άντρες φτάνουν στο φεγγάρι, αλλά πίσω τους κρύβεται μια μάνα, μια αδελφή, μια γυναίκα… Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες και οι γυναίκες, να μην αφήσουν τους άνδρες να κατρακυλάνε να καταστρέψουν τον πλανήτη.

*Στην εκδήλωση της Δευτέρας, θα μιλήσουν: Σία Αναγνωστοπούλου, καθηγήτρια Παντείου, βουλευτής Αχαΐας Αποστόλης Κατσιφάρας, πρώην περιφερειάρχης, Κώστας Μπουλμπασάκος, δημοσιογράφος-συγγραφέας, Λευτέρης Σπετσιέρης, εκπαιδευτικός, αντιπρόεδρος Συνδέσμου Φίλων Αγίου Ορους «Η Πλατυτέρα» και ο συγγραφέας του βιβλίου. Θα χαιρετίσει ο Χρήστος Τσαντής, υπεύθυνος των εκδόσεων Ραδάμανθυς.

 

Ακολουθήστε το pelop.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα νέα και τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments