Τριπλή επιδότηση σε φυσικό αέριο, ρεύμα και επίδομα θέρμανσης

Παραδοσιακά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου. Η τιμή του θα κυμανθεί ανάμεσα στο 1,05 με 1,10 ευρώ.

Τριπλή επιδότηση σε φυσικό αέριο, ρεύμα και επίδομα θέρμανσης
Οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα οδηγούν την κυβέρνηση σε έξτρα παρεμβάσεις με σκοπό να ελαφρύνθει ο Χειμώνας ο οποίος αναμένεται να είναι δύσκολος. Τις επόμενες μέρες θα κλειδώσουν οι επιδοτήσεις σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης.

Παραδοσιακά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου. Η τιμή του θα κυμανθεί ανάμεσα στο 1,05 με 1,10 ευρώ. Πρόκειται για μια σημαντική αύξηση από τα 80 λεπτά στα οποία ήταν πέρυσι.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για αυξημένο κατά 20% επίδομα θέρμανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA προκύπτουν τα εξής βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουν τα νοικοκυριά:

  • Η βάση υπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης πάει στα 260 ευρώ (από τα 220)
  • Στο ποσό αυτό θα μπουν συντελεστές (π.χ. επί 1,5 για περιοχές με πολύ κρύο, ή 0,8 για τις πιο θερμές ζώνες)
  • Επομένως, προκύπτει ότι το ελάχιστο επίδομα θέρμανσης θα κυμανθεί στα 96 ευρώ (από 80 ευρώ σήμερα)
  • Το ανώτατο επίδομα θα «αγγίξει» τα 780 ευρώ (από 650), όμως αυτό το ποσό προϋποθέτει πολλά τέκνα, περιοχές με πολύ κρύο
  • Το μέσο επίδομα θα κυμανθεί στα 200 με 250 ευρώ
  • Βασική προϋπόθεση θα είναι, όπως και πέρυσι, η αγορά διπλάσιας αξίας ποσότητας από το επίδομα. Αυτό σημαίνει ότι για επίδομα 200 ευρώ θα πρέπει να βάλει κάποιος π.χ. πετρέλαιο αξίας 400 ευρώ.
  • Υπενθυμίζεται ότι φέτος θα επιδοτηθούν το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και το pellet.

Τα κριτήρια

Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής δείχνουν ότι τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης θα είναι αμετάβλητα.

Τα εισοδηματικά κριτήρια:

12.000 ευρώ για άγαμους
20.000 ευρώ για έγγαμους
+2.000 ευρώ ανά παιδί
Τα περιουσιακά κριτήρια:

130.000 ευρώ για άγαμους
250.000 ευρώ για έγγαμους
Κατά τις ίδιες πηγές, ίδιοι θα είναι και οι κλιματικοί συντελεστές.

Πώς θα λειτουργήσει η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα

Η επιδότηση ρεύματος που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα εμφανιστεί στον επόμενο λογαριασμό, καθώς αφορά το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Η επιδότηση αφορά 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα και δικαιούχοι είναι όσοι έχουν κατανάλωση έως 300 kWh/μήνα. Με την επιδότηση αναμένεται να αναχαιτιστούν οι μεγάλες αυξήσεις που θα έφερναν οι ανατιμήσεις στην ενέργεια. Όπως προκύπτει, η μέση πραγματική αύξηση θα είναι στα 2 ευρώ, ενώ δίχως την επιδότηση θα έφτανε τα 20 ή και τα 50 ευρώ.

Τι θα ισχύσει για την επιδότηση φυσικού αερίου

Η απόφαση – κλειδί για την επιδότηση στο φυσικό αέριο αναμένεται στις 15 Οκτωβρίου. Το ύψος της βοήθειας, σύμφωνα με το «MEGA Σαββατοκύριακο», θα έχει να κάνει με την κατανάλωση και με κοινωνικά κριτήρια (εισόδημα, περιουσιακή κατάσταση).

Τονίζεται ότι πρόκειται για ξεχωριστεί επιδότηση από το επίδομα θέρμανσης. Αναλυτές εκτιμούν ότι τα μέτρα αυτά θα είναι σωτήρια για ένα μεγάλο αριθμό πολιτών, όμως επισημαίνουν ότι θα πρέπει να εξεταστεί η διεύρυνση των κριτηρίων προκειμένου να προστατευθεί επαρκώς και η μεσαία τάξη.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι πολλά νοικοκυριά προχώρησαν την άνοιξη σε αποθεματοποίηση πετρελαίου θέρμανσης, πράγμα που σημαίνει ότι στην έναρξη τουλάχιστον της περιόδου η ζήτηση -η πορεία της οποίας εξαρτάται και από τον καιρό- προβλέπεται να είναι σχετικά μειωμένη.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μποναμάς» Χριστουγέννων με κοινωνικό μέρισμα - Τι εξετάζει η Κυβέρνηση
ΟΑΕΔ ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χριστούγεννα με κοινωνικό μέρισμα: Οι σίγουροι, τα έως 900 ευρώ και οι σκέψεις για έξτρα δικαιούχους
Επίδομα θέρμανσης: Πριν τα Χριστούγεννα η καταβολή του