Τριταία: Απόγνωση σε βιβλικό τοπίο, στάχτη σπίτια, αποθήκες, ποιμνιοστάσια, αγροικίες, αμνοερίφια, δάση, ελαιώνες, αμπέλια

Τεράστιες ζημιές σε Δημοτικές υποδομές – Δίκτυο Υδρευσης – Ηλεκτροδοτήσεις – Οδοιπορικό στα καμένα

Ηλεία Κτηνοτροφική μονάδα στις φλόγες, πριν καν οι πυροσβέστες αναλάβουν δράση

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά, την Παρασκευή στην Τριταία, η οποία ξεκίνησε από το Ανω Μαστραντώνη Μανεσίου κι εξαιτίας των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή έλαβε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με το πύρινο μέτωπο να εκτείνεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων.

Η καταστροφική φωτιά πέρασε κατόπιν από τα χωριά και τους οικισμούς Σταυροδρόμι (Ράχη) Σκούρα, Γάλαρο και Πανουτσέικα Αγίας Βαρβάρας, Πανταζέικα και Μασουρέικα Κάλφα, κάνοντας «στάχτη» δεκάδες σπίτια και αποθήκες, ποιμνιοστάσια, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και αγροικίες, ενώ από τη μανία της δεν γλύτωσαν εκατοντάδες ζώα (κυρίως αμνοερίφια), ενώ αποτεφρώθηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών (ελαιώνες κι αμπέλια). Τεράστιες είναι και οι ζημιές σε δημοτικές υποδομές και κυρίως στο Δίκτυο Υδρευσης, με αποτέλεσμα αρκετοί οικισμοί και χωριά να μείνουν χωρίς νερό, αλλά και στο Δίκτυο Ηλεκτροδότησης καθώς κάηκαν κολόνες της ΔΕΗ, που άμεσα αποκαταστάθηκαν.

Φωτιά Τριταία

Ποιμνιοστάσιο καταστράφηκε ολοσχερώς, παρά τις προσπάθειες του ιδιοκτήτη του

Οι ζημιές σε όλες τις περιοχές είναι ανυπολόγιστες, λόγω καιρικών συνθηκών με επικινδυνότητα στο «επίπεδο 4», των ισχυρών ανέμων και του δυσχερούς ιδιαίτερου γεωγραφικού ανάγλυφου, ενώ και τα εναέρια μέσα έφθασαν με καθυστέρηση.

Φωτιά Τριταία

Η Πυροσβεστική έκανε ζώνες ανακοπής της λαίλαπας

Ο Δήμος Ερυμάνθου χρειάστηκε να ενεργοποιήσει το Σχέδιο Εκτακτης Ανάγκης για δασική πυρκαγιά, θέτοντας μηχανήματα και υδροφόρες συνδρομητικά επί το έργον πυρόσβεσης, ενώ ο δήμαρχος Θόδωρος Μπαρής συντόνισε το δημοτικό προσωπικό σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, έγκαιρη εκκένωση χωριών και ασφαλή απομάκρυνση κατοίκων. Ταυτόχρονα, λειτούργησε χώρο υποδοχής στο πρ. Δημαρχείο Σταυροδρομίου, για όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, παρέχοντας φιλοξενία και φροντίδα.

Φωτιά Τριταία

Αποθηκευτικοί χώροι «έλιωσαν» στο πέρασμα της φωτιάς

Φωτιά Τριταία

Τα πάντα «σάρωσε» η φωτιά μέσα από σπίτια και χωράφια

Ο Δήμος Ερυμάνθου βρίσκεται σε επικοινωνία με την Περιφέρεια και τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας να κηρυχθεί σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και να αποτραπεί ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.

Φωτιά Τριταία

Κατέρρευσαν κτηνοτροφικές μονάδες σε ορεινά μέρη

Φωτιά Τριταία

Τα υπάρχοντα νοικοκυριών σε αγροικίες έγιναν στάχτη

Ο Δήμος Ερυμάνθου, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, θα στηρίξει τους πυρόπληκτους δημότες, που από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής, όπως δήλωσε ο κ. Μπαρής.

Φωτιά Τριταία

Η φωτιά «έγλειψε» 9 οικίες προκαλώντας σοβαρές ζημιές

Φωτιά Τριταία

Υπάρχοντα των αγροτοκτηνοτρόφων στα αποκαΐδια